Ενέργεια

W. Sawan (Shell): Eπικίνδυνη και ανεύθυνη η μείωση παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου

W. Sawan (Shell): Eπικίνδυνη και ανεύθυνη η μείωση παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου
Η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και ο κρύος χειμώνας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ωθήσουν ξανά τις τιμές και τους λογαριασμούς της ενέργειας υψηλότερα

Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου θα ήταν «επικίνδυνη και ανεύθυνη», δήλωσε στο BBC η κεφαλή του ενεργειακού κολοσσού Shell.

Ο Wael Sawan επέμεινε ότι ο κόσμος εξακολουθεί να «χρειάζεται απεγνωσμένα πετρέλαιο και φυσικό αέριο», καθώς οι κινήσεις προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν γίνονταν αρκετά γρήγορα για να το αντικαταστήσουν. Προειδοποίησε ότι η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και ο κρύος χειμώνας στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ωθήσουν ξανά τις τιμές και τους λογαριασμούς της ενέργειας υψηλότερα.

Η διαφωνία με τους επιστήμονες

Παράλληλα, εξέφρασε την αντίρρησή του του για την άποψη που διατύπωσαν οι επιστήμονες σχετικά με την «λανθασμένη στρατηγική της Shell για παραγωγή πετρελαίου μέχρι το 2030».

Η καθηγήτρια Emily Shuckburgh, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Cambridge είπε ότι εταιρείες όπως η Shell θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης «αντί να προσπαθούν να προτείνουν ότι οι πιο ευάλωτοι στην κοινωνία εξυπηρετούνται καλύτερα με την παράταση της χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Ο κ. Sawan είπε στο BBC: «Διαφωνώ με σεβασμό. Αυτό που θα ήταν επικίνδυνο και ανεύθυνο είναι η μείωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε το κόστος ζωής, όπως είδαμε πέρυσι, να αρχίσει να εκτοξεύεται ξανά».

Ο γενικός αγώνας κατά των ορυκτών

Τέλος, σημειώνεται ότι ο κόσμος κάνει αγώνα δρόμου για να εγκαταλείψει τα ορυκτά καύσιμα υπέρ των πιο πράσινων εναλλακτικών λύσεων, καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί να αποτρέψουν την υπερθέρμανση του κόσμου κατά περισσότερο από 1,5 βαθμούς Κελσίου αυτόν τον αιώνα. Πέρυσι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιέγραψε πώς η ΕΕ θα επιτάχυνε τη στροφή της προς την πράσινη ενέργεια για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πολλές χώρες δεν έχουν την υποδομή για να προχωρήσουν σε πιο βιώσιμες μορφές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης