Ενέργεια

Η ΕΕ προτείνει έξοδο από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας για χάρη του κλίματος

Η ΕΕ προτείνει έξοδο από τη Συνθήκη του Χάρτη Ενέργειας για χάρη του κλίματος
Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998 επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή 7/7 οι χώρες της ΕΕ να εγκαταλείψουν από κοινού μια διεθνή συνθήκη που έχει επικριθεί για παρεμπόδιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επειδή η προστασία των ενεργειακών επενδύσεων επεκτείνεται και στα ορυκτά καύσιμα, μεταδίδει το Reuters

Η Συνθήκη για τον Χάρτη Ενέργειας του 1998 επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις για πολιτικές που βλάπτουν τις επενδύσεις τους και τα τελευταία χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για να αμφισβητήσει πολιτικές που απαιτούν το κλείσιμο των μονάδων ορυκτών καυσίμων.

Οι περίπου 50 υπογράφοντες του περιλαμβάνουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρότεινα να αποχωρήσει η ΕΕ από τη Συνθήκη για τον Ενεργειακό Χάρτη, επειδή στην τρέχουσα, μη εκσυγχρονισμένη έκδοσή της δεν είναι πλέον σύμφωνη με τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Στην πρότασή της να αποχωρήσει, η Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, είπε ότι η συνθήκη είχε γίνει "ολοένα και πιο ξεπερασμένη" και η προστασία των ορυκτών καυσίμων υπονόμευσε τα σχέδια της ΕΕ να στραφεί σε καθαρότερες πηγές ενέργειας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Οι Βρυξέλλες αντιμετώπισαν πιέσεις να οδηγήσουν σε έξοδο από την ΕΕ, αφού κράτη μέλη όπως η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Πολωνία, η Ισπανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν σχέδια για έξοδο, με τα περισσότερα να αναφέρουν τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή ως λόγο.
Η Ιταλία έφυγε το 2016.

Σε αναζήτηση έγκρισης

Η πρόταση της Επιτροπής χρειάζεται έγκριση από την ενισχυμένη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ και τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε προτρέψει στο παρελθόν την ΕΕ να αποχωρήσει από τη συνθήκη.

Χώρες όπως η Κύπρος, η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν δηλώσει ότι θα προτιμούσαν να παραμείνουν σε μια ενημερωμένη έκδοση της συμφωνίας - αλλά οι μεταρρυθμίσεις στη συνθήκη που συμφωνήθηκαν πέρυσι, με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων κλιματικών ανησυχιών, φαίνεται απίθανο να τεθούν σε ισχύ καθώς οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν υποστηρίξει τους.

Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις ανέφεραν ότι οι Βρυξέλλες εξέτασαν μια μερική έξοδο που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες να παραμείνουν στη συνθήκη, αλλά αποφάσισαν να μην την κάνουν λόγω νομικών ανησυχιών.

Η αποχώρηση από τη συνθήκη θα εξακολουθούσε να αφήνει την ΕΕ με ρήτρα λήξης ισχύος που για 20 χρόνια προστατεύει τις υφιστάμενες επενδύσεις - συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών καυσίμων - σε χώρες της ΕΕ από επενδυτές από χώρες που δεν έχουν υπογράψει την ΕΕ, όπως η Ιαπωνία και η Τουρκία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης