Ενέργεια

Παπαθανάσης: Τον Αύγουστο το αίτημα για τα 5 δισ του RePowerEU

Παπαθανάσης: Τον Αύγουστο το αίτημα για τα 5 δισ του RePowerEU
Το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» με προϋπολογισμό 1,63 δισ. €, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
Τον Αύγουστο θα κατατεθεί επίσημα στην ΕΕ το αίτημα για τη λήψη των πρόσθετων δανειακών πόρων, ύψους 5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του RePowerEU, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συζήτηση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Πρόκειται για κεφάλαια που προορίζονται κυρίως για τη χρηματοδότηση πράσινων ενεργειακών επενδύσεων. Ας σημειωθεί ότι, την προεργασία για την κατάθεση του αιτήματος είχε ξεκινήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θοδωρής Σκυλακάκης, από την προηγούμενη θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Οι επιπλέον πόροι των 5 δισ. ευρώ, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης θα αξιοποιηθούν πρωτίστως για τη χρηματοδότηση ενεργειακών ιδιωτικών επενδύσεων μέσω δανείων και κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών.
Εξάλλου εντός των αμέσως επόμενων ημερών ξεκινά η αξιολόγηση του 3ου αιτήματος πληρωμής ύψους 1,72 δισ. ευρώ ως μη επιστρεπτέα στήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψη και Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να οριστικοποιηθεί η πρόταση για την αναθεώρηση του σχεδίου των χρηματοδοτούμενων έργων από το Ταμείο, με προσθήκη νέων σημαντικών έργων. Η συμφωνία για την αναθεώρηση αποτελεί προαπαιτούμενο βήμα, προκειμένου εντός του 2023 να υποβληθεί στο RRF το 4ο αίτημα πληρωμής ύψους 1,72 δισ. ευρώ.


H ώρα της απολιγνιτοποίησης

Συνολικά από το RFF και τα άλλα σχετικά ευρωπαϊκά προγράμματα αναμένεται να εισρεύσουν τα επόμενα χρόνια πάνω από 72 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι θα μοχλεύσουν πάνω από 30 δισ. ευρώ σε ιδιωτικούς πόρους. “Τα κεφάλαια αυτά θα συντελέσουν στον οικονομικό μετασχηματισμό της χώρας, μέσα από έναν συνδυασμό επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα”, είπε ο κ. Παπαθανάσης.
Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”. που χρηματοδοτείται από το RFF περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις, κατανεμημένες σε τέσσερις πυλώνες: Πράσινη και Ψηφιακή Μετάβαση, Απασχόληση - Δεξιότητες - Κοινωνική Συνοχή, Ιδιωτικές επενδύσεις και Μετασχηματισμός της Οικονομίας. H συνολική χρηματοδότηση, ανέρχεται σε 30,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 17,4 αντιστοιχούν σε μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση και 12,7 σε δανειακή στήριξη.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Παπαθανάσης έκανε το πρόγραμμα για την απολιγνιτοποίηση, την αποκατάσταση και τη στήριξη των περιοχών κατά τη μετάβαση στη νέα εποχή. Πρόκειται για το Πρόγραμμα «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» με προϋπολογισμό 1,63 δισ. €, που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Μαζί με άλλα συνοδά προγράμματα και ιδιωτικές επενδύσεις αναμένεται να προσθέσει έργα αξίας περίπου 6 δισ. ευρώ στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, τους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας και Τρίπολης καθώς και στην Κρήτη και τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Εμβληματικό έργο μεταξύ των άλλων είναι η αποκατάσταση και η αξιοποίηση των εδαφών των λιγνιτωρυχείων στις Ζώνες Απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Παράλληλα “τρέχει” το «ΕΣΠΑ 2021-2027», το οποίο αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια. Βασικός στόχος των χρηματοδοτήσεων μέσω των προγραμμάτων του είναι η επίλυση προβλημάτων, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας, μέσω της στήριξης των επιχειρήσεων, δημόσιων έργων, προγραμμάτων κατάρτισης ανθρώπινου δυναμικού, ένταξης μακροχρόνια ανέργων και γυναικών στην αγορά εργασίας, επιδότησης νέων θέσεων εργασίας, υποστήριξης και ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στην ψηφιακή, πράσινη και γαλάζια οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης