Ενέργεια

Montel: Επάρκεια φ.α. και διαφοροποίηση προμηθειών εξασφαλίζουν ενεργειακά τη Βρετανία ως το 2050

Montel: Επάρκεια φ.α. και διαφοροποίηση προμηθειών εξασφαλίζουν ενεργειακά τη Βρετανία ως το 2050
Η ανάλυσή μας δείχνει ότι υπάρχει επαρκής παροχή φυσικού αερίου από τώρα έως το 2050 για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, ανέφερε ο TSO
Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αντιμετωπίσει σημαντικές ελλείψεις φυσικού αερίου κατά το επόμενο τέταρτο του αιώνα χάρη στις διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και τη μείωση της ζήτησης, αλλά θα παραμείνει εκτεθειμένο σε αυξήσεις τιμών, δήλωσε το TSO National Grid στη Montel.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι υπάρχει επαρκής παροχή φυσικού αερίου από τώρα έως το 2050 για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού», ανέφερε ο TSO στην τελευταία του έκθεση για το μελλοντικό ενεργειακό σενάριο.

Διαφοροποίηση προμήθειας

«Αυτό οφείλεται στις διαφορετικές πηγές φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο και επειδή αναμένουμε μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου λόγω της αυξημένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της αλλαγής βιομηχανικών καυσίμων και των βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση».

Αναμένει ότι το χαρτοφυλάκιο προμήθειας LNG του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να διαφοροποιείται τα επόμενα χρόνια εν μέσω της ανάπτυξης νέων έργων παραγωγής LNG σε όλο τον κόσμο και της αύξησης του εμπορίου υγρού καυσίμου.

«Η διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου προμήθειας LNG του Ηνωμένου Βασιλείου θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει πρόσβαση σε αξιόπιστες και προσιτές προμήθειες φυσικού αερίου στο μέλλον», ανέφερε.

Η χώρα θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει την αποθήκευση ως πρόσθετη πηγή ευελιξίας και ασφάλειας, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει διαθέσιμη χωρητικότητα αποθήκευσης περίπου 15.000 GWh.

Ευάλωτο στην αστάθεια

Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξακολουθούσε να είναι εκτεθειμένο σε διακυμάνσεις των τιμών στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας -τόσο για φυσικό αέριο όσο και για ενέργεια- εάν το αέριο εξακολουθούσε να ζητείται για θερμότητα, ενέργεια και βιομηχανικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής υδρογόνου.

Για παράδειγμα, οι τιμές του φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο υπερδιπλασιάστηκαν τους 12 μήνες έως τον Μάρτιο του 2023 μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική ενεργειακή βιομηχανία, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσαν σημαντική πτώση στις ρωσικές εξαγωγές προς την Ευρώπη, ανέφερε.

«Τα γεγονότα του περασμένου έτους έφεραν στο επίκεντρο την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου», ανέφερε, σημειώνοντας ότι αν και το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε μόνο μια μικρή ποσότητα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η ανάγκη εισαγωγής φυσικού αερίου το άφησε ευαίσθητο στις παγκόσμιες τιμές.

Το φυσικό αέριο καλύπτει επί του παρόντος το 40% της συνολικής ενεργειακής ζήτησης του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ο ΔΣΜ, σημειώνοντας ότι η ενοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα ήταν επιτυχής εν μέρει λόγω της ικανότητας του στόλου παραγωγής φυσικού αερίου να ελαστικοποιεί την παραγωγή σε περιόδους χαμηλού ανέμου ή ήλιου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης