Ενέργεια

Eurobank: Αυτές είναι οι αιτίες για τις υψηλές τιμές χονδρικής στην Ελλάδα

Eurobank: Αυτές είναι οι αιτίες για τις υψηλές τιμές χονδρικής στην Ελλάδα

Οι τιμές λιανικής στην Ελλάδα, για νοικοκυριά και μη οικιακούς καταναλωτές, κυμαίνονται διαχρονικά χαμηλότερα από το μέσο όρο στην ΕΕ

 

Το μικρό μέγεθος της ελληνικής αγοράς, η ανάγκη για εισαγωγές ηλεκτρισμού, το υψηλότερο κόστος των ρύπων και η καθυστέρηση στη διαδικασία απελευθέρωσης με παροχή πρόσβασης και στην παραγωγή από μεγάλα υδροηλεκτρικά, είναι σύμφωνα με μελέτη της Eurobank μερικοί από τους παράγοντες που καθιστούν τις τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υψηλότερες από το μέσο όρο των τιμών στην ΕΕ.

Αντίθετα σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι τιμές λιανικής είναι χαμηλότερες ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων φόρων και τελών που επιβάλλονται στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Πάντως σύμφωνα με τη μελέτη, όσο παραμένει σε εξέλιξη η αναπροσαρμογή των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας και ευρύτερα της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, αλλά και η στροφή της παραγωγής σε περισσότερο «πράσινες» τεχνολογίες παραγωγής, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κατά περιόδους υψηλότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Ωστόσο σε μέσο-μακροπρόθεσμα και όταν θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχει αρχίσει να αποδίδει η μετάβαση στις πράσινες τεχνολογίες, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχωρήσουν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τη μελέτη οι λόγοι για τους οποίους οι τιμές χονδρικής στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι υψηλότερες σε σύγκριση με το μέσο όρο στην ΕΕ είναι οι εξής:

• Το μέγεθος της αγοράς και η σχετικά περιορισμένη ρευστότητα, που έχουν ως αποτέλεσμα χαμηλή εγχώρια προσφορά και οδηγούν στην εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την κάλυψη της ζήτησης, αλλά και σε άνοδο των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης.
• Το συγκριτικά υψηλότερο κόστος των ρύπων λόγω της μείωσης του αριθμού των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπών για τις μονάδες παραγωγής από λιγνίτη και φυσικό αέριο.
• Η εν εξελίξει εφαρμογή του Μοντέλου Στόχου της ΕΕ και η ανεπάρκεια στις διασυνδέσεις περιφερειακών αγορών που καθυστερούν τη σύζευξή τους, ενώ ταυτόχρονα παρεμποδίζουν τη μεταφορική ικανότητα και τις διασυνοριακές ροές ενέργειας
• Η καθυστέρηση στη διαδικασία απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς και ο χαμηλός βαθμός ανταγωνισμού, κυρίως στο σκέλος της παραγωγής.

Παρά τις υψηλότερες τιμές χονδρικής, οι τιμές λιανικής στην Ελλάδα, για νοικοκυριά και μη οικιακούς καταναλωτές, κυμαίνονται διαχρονικά χαμηλότερα από το μέσο όρο στην ΕΕ. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι το συγκριτικά χαμηλότερο ποσοστό φόρων και τελών επί της τελικής τιμής έναντι του μέσου όρου της ΕΕ.
Η βελτίωση του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών επίσης έχει συμβάλλει στη διατήρηση των τιμών χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Όπως τονίζεται στη μελέτη η πρόβλεψη των εξελίξεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε μέσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα ενσωματώνει υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Πάντως οι μελετητές της Eurobank θεωρούν ότι όσο παραμένει σε εξέλιξη η αναπροσαρμογή των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού της Ελλάδας και ευρύτερα της ΕΕ για τον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές από τη Ρωσία, καθώς και ο μετασχηματισμός της παραγωγής, για τη μετάβασή του σε «πράσινες» τεχνολογίες, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα είναι κατά περιόδους υψηλότερες του αντίστοιχου επιπέδου τους προ της ενεργειακής κρίσης.
Ωστόσο μέσο-μακροπρόθεσμα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί και θα αρχίσει να αποδίδει ένα σημαντικό τμήμα των επενδύσεων σε «πράσινες» τεχνολογίες, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα υποχωρήσουν σε σαφώς χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα, συμβατά κυρίως με την ένταση της ζήτησης και επηρεαζόμενα σε σαφώς μικρότερο βαθμό από τις συνθήκες προσφοράς, οι οποίες επικυριαρχούν στη διαμόρφωση των τιμών την τρέχουσα περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης