Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aποθήκευση: 89 εγγυητικές, στα χαμηλότατα η προσφορά της ΔΕΗ - Αναγκαία η μελέτη για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Aποθήκευση: 89 εγγυητικές, στα χαμηλότατα η προσφορά της  ΔΕΗ - Αναγκαία η μελέτη για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Η Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθόριζε τις προδιαγραφές τους, εδώ και περίπου έναν χρόνο δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

 

Από τους συνολικά 93 επενδυτές που προσέλκυσε ο πρώτος διαγωνισμός της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για έργα αποθήκευσης ενέργειας με standalone μπαταρίες τελικά οι 89 υπέβαλλαν έως χθες τις εγγυητικές επιστολές συμμετοχής για έργα συνολικής ισχύος 3,2 GW (γιγαβάτ). Όσο για τις προσφορές, οι τιμές κινήθηκαν πολύ κάτω από τα 100.000 ευρώ/MW/έτος, με τη ΔΕΗ σύμφωνα με πληροφορίες, να δίνει τη χαμηλότερη τιμή. Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς οι τιμές που "μπίνταραν" οι επενδυτές ήταν χαμηλές καθώς οι υπολογισμοί τους έγιναν με τα δεδομένα για την αποθήκευση ενέργειας του 2025 οπότε αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν τα έργα.


Ωστόσο, αν και η πρώτη φάση της υποβολής προσφορών από τους επενδυτές στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για την επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση έργων αποθήκευσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία, παράγοντες της αγοράς καταγράφουν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη των μονάδων είτε μέσω του διαγωνισμού είτε αυτόνομα. Το πρόβλημα έχει προκύψει από το γεγονός ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, οι μονάδες με συσσωρευτές και ισχύ έως 100 MW (μεγαβάτ) κατατάσσονται στην Κατηγορία Β και έτσι θα πρέπει να προχωρήσουν με Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ).


Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων


Ωστόσο, η Υπουργική Απόφαση η οποία θα καθόριζε τις προδιαγραφές τους, εδώ και περίπου έναν χρόνο δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) με συνέπεια όσοι επενδυτές ήθελαν να προχωρήσουν, ή όσοι θέλουν να προχωρήσουν άμεσα, να καταλήγουν στη λύση της σύνταξης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς οι υπηρεσίες σε κάθε Περιφέρεια της χώρας λειτουργούν αυτόνομα και διαφορετικά η καθεμιά, με άλλες να ακολουθούν τα όσα προβλέπει ο νόμος ν.4001/2011 για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής ζητώντας περιβαλλοντική έκθεση, ορισμένες να απαιτούν τη σύνταξη ΜΠΕ και άλλες να ζητούν προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση. Αυτό το «αλαλούμ» θα επηρεάσει τόσο τα έργα που θα προχωρήσουν μέσω του διαγωνισμού της ΡΑΑΕΥ (καθώς για τη συμμετοχή δεν απαιτούνταν παρά μόνο η άδεια της Αρχής), αλλά και τις υπόλοιπες ενώ αποτελεί ζητούμενο εάν τελικά η περιβαλλοντική αδειοδότηση μέσω π.χ. μιας ΜΠΕ είναι νομικά στέρεη.

Έτσι, εάν δεν προχωρήσει άμεσα η σχετική μελέτη που θα καταλήξει στις προδιαγραφές για τις ΠΠΔ τις οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνει η Υπουργική Απόφαση, η αδειοδοτική «ωρίμανση» των σχεδιαζόμενων μονάδων θα καθυστερεί. Να σημειωθεί ότι οι μονάδες που είναι μεγαλύτερες των 100 MW προχωρούν κανονικά καθώς θεωρούνται Κατηγορίας Α οπότε είναι σαφές ότι θα πρέπει να λάβουν Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από την αρμόδια Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μάλιστα, πολλές από αυτές έχουν ήδη υποβάλλει αιτήσεις στον ΑΔΜΗΕ για τη λήψη προσφοράς σύνδεσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης