Ενέργεια

ΙΕΑ: Περιορίζει την πρόβλεψη της ζήτησης πετρελαίου για πρώτη φορά -Η αιτία

ΙΕΑ: Περιορίζει την πρόβλεψη της ζήτησης πετρελαίου για πρώτη φορά -Η αιτία
Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης της ζήτησης, ανέφερε ο IEA

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε σήμερα (12/7) την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για πρώτη φορά φέτος, επικαλούμενος κυρίως μια επιδείνωση της οικονομικής προοπτικής που επιβαρύνει «ιδιαίτερα βαριά» τις πλούσιες χώρες.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο κορυφαίος ενεργειακός εποπτικός φορέας στον κόσμο δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου βρίσκεται τώρα σε καλό δρόμο να αυξηθεί κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 102,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Η Κίνα πρόκειται να αντιπροσωπεύει το 70% της αύξησης της ζήτησης, ανέφερε ο IEA.

Ωστόσο, αυτή η πρόβλεψη αντιπροσωπεύει μια αναθεώρηση προς τα κάτω κατά 220.000 βαρέλια ημερησίως από την έκθεση του περασμένου μήνα, όταν ο IEA προέβλεψε αύξηση κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου δέχεται πιέσεις από το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυρίως λόγω της δραματικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής σε πολλές προηγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες τους τελευταίους δώδεκα μήνες», πρόσθεσε ο Oργανισμός.

Παράλληλα, αναμένει ότι η αύξηση της ζήτησης θα επιβραδυνθεί στο 1,1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, «καθώς η ανάκαμψη χάνει τη δυναμική και καθώς επικρατούν ολοένα και μεγαλύτερα μέτρα ηλεκτροδότησης και απόδοσης του στόλου οχημάτων».Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα η παγκόσμια ζήτηση θα σταματήσει σχεδόν στα επόμενα χρόνια και θα κορυφωθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, καθώς επιταχύνεται η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης