Ταμείο Καινοτομίας, ΕΕ: Επενδύει σε δύο μεγάλα έργα ωκεάνιας ενέργειας

Ταμείο Καινοτομίας, ΕΕ: Επενδύει σε δύο μεγάλα έργα ωκεάνιας ενέργειας
Η χρηματοδότηση θα συμβάλλει στο πρασίνισμα σημαντικών τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδίως εκείνων που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα, σύμφωνα με την Offshore Energy
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει δύο μεγάλα έργα ωκεάνιας ενέργειας – με επικεφαλής το Floating Power Plant και το Saoirse Wave Energy του Simply Blue Group – τα οποία θα λάβουν μερίδιο 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ από επενδύσεις που παρέχονται για 41 μεγάλης κλίμακας έργα καθαρής τεχνολογίας μέσω του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ, όπως μεταφέρει η Offshore Energy.

Με επίκεντρο το σχέδιο REPowerEU και τη σταδιακή κατάργηση των εισαγωγών ρωσικών ορυκτών καυσίμων από την Ευρώπη, τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Καινοτομίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, όπως το τσιμέντο, ο χάλυβας, τα προηγμένα βιοκαύσιμα, τα αειφόρα αεροπορικά καύσιμα, η αιολική και ηλιακή ενέργεια και ανανεώσιμο υδρογόνο και τα παράγωγά του.

Η χρηματοδότηση θα συμβάλλει στο πρασίνισμα σημαντικών τομέων της ευρωπαϊκής οικονομίας, ιδίως εκείνων που είναι δύσκολο να απελευθερωθούν από τον άνθρακα.

Τα 41 έργα επιλέχθηκαν μετά την τρίτη πρόσκληση για έργα μεγάλης κλίμακας, που καλύπτουν τέσσερα θέματα: γενική απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. ηλεκτροκίνηση της βιομηχανίας και υδρογόνο, παραγωγή καθαρής τεχνολογίας και πιλότοι μεσαίου μεγέθους.

Τα δύο έργα ωκεάνιας ενέργειας, που αναπτύχθηκαν από τη δανική εταιρεία Floating Power Plant και την ιρλανδική Simply Blue Group μέσω του Saoirse Wave Energy, επιλέχθηκαν στην κατηγορία «μεσαίου μεγέθους πιλοτικά», που υποστήριξε 9 έργα συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά τη δημοσίευση της πρόσκλησης, αναφέρθηκε ότι το μέγιστο ποσό χρηματοδότησης που θα χορηγηθεί ανά έργο για αυτό το θέμα θα περιοριστεί στα 40 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Frans Timmermans, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, δήλωσε: «Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πραγματοποιεί μια άνευ προηγουμένου επένδυση 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε 41 έργα καθαρής τεχνολογίας σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Με επενδύσεις σε καινοτόμες λύσεις όπως αυτές, επιτυγχάνουμε τους στόχους της πράσινης μετάβασης της Ευρώπης, υποστηρίζουμε τη βιομηχανία μας και φέρνουμε ενεργειακή ασφάλει, ευημερία στις μελλοντικές γενιές και επειδή έχουμε βάλει ένα τίμημα στις εκπομπές άνθρακα, η Ευρώπη αποκτά την πρόσθετη οικονομική δύναμη πυρός που επιτρέπει αυτές τις μεταμορφωτικές επενδύσεις».

Το έργο Seaworthy του Floating Power Plant για την ενσωμάτωση υδρογόνου

Το Seaworthy είναι ένα πρωτότυπο έργο επίδειξης μεσαίου μεγέθους που στοχεύει στην επίδειξη τροφοδοσίας ανανεώσιμης ενέργειας με δυνατότητα αποστολής μέσω έξυπνης ενσωμάτωσης μετατροπέων κυματικής ενέργειας, ανεμογεννήτριας και πλήρους συστήματος υδρογόνου (ηλεκτρόλυση, αποθήκευση και κυψέλες καυσίμου) σε μια ενιαία ημι-βυθισμένη πλατφόρμα.

Ο στόχος του επίδειξης, που θα δοκιμαστεί στην Ισπανία, είναι να προωθήσει την αποκλειστική τεχνολογία PNS-P2X από το TRL6 στο TRL8, κατασκευάζοντας, δοκιμάζοντας και λειτουργώντας πρωτότυπο σε κλίμακα που θεωρείται κατάλληλη αντιπροσωπευτική για την επικύρωση εφαρμογών εμπορικής κλίμακας.
00_10.PNG
Το έργο κυματικής ενέργειας Saoirse της Simply Blue Group στην υπεράκτια Ιρλανδία

Το έργο κυματικής ενέργειας Saoirse του Simply Blue Group είναι ένα έργο επίδειξης κυματικής ενέργειας σε τοποθεσία που βρίσκεται στα ανοιχτά των ιρλανδικών ακτών, με στόχο να αποδείξει τη βιωσιμότητα της τεχνολογίας μετατροπέων κυματικής ενέργειας.

Το Saoirse θα είναι το πρώτο έργο δοκιμής και επίδειξης μετατροπής κυματικής ενέργειας πλήρους κλίμακας στην Ιρλανδία.
Θα αποδείξει τη βιωσιμότητα της τεχνολογίας μετατροπέων ενέργειας κυμάτων μέσω της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στις σκληρές, ενεργειακές συνθήκες του Βόρειου Ατλαντικού.

Το έργο Saoirse αναμένεται να δείξει ότι η τεχνολογία κυματικής ενέργειας φθάνει επιτέλους στην ωριμότητα και να επιτρέψει στην Ιρλανδία να είναι η πρώτη κίνηση σε αυτόν τον συναρπαστικό νέο χώρο παραγωγής καθαρής ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Simply Blue Energy, το έργο Saoirse θα βρίσκεται στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του Clare και αποτελείται από μια συστοιχία μετατροπής κυματικής ενέργειας 5 MW περίπου 15-16 μονάδων κυματικής ενέργειας, περίπου 4 χιλιόμετρα από την ακτή.

Μια σουηδική εταιρεία κυματικής ενέργειας CorPower Ocean είναι υπεύθυνη για την παράδοση του στοιχείου της κυματικής ενέργειας ως προμηθευτής και συνεργάτης OEM της Simply Blue Energy.

Αυξημένος προϋπολογισμός για την επόμενη πρόσκληση του Ταμείου Καινοτομίας της ΕΕ

Τα επιλεγμένα έργα αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες με βάση πέντε κριτήρια ανάθεσης: ικανότητα μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τεχνολογίες, επίπεδο καινοτομίας, λειτουργική, οικονομική και τεχνική ωριμότητα, επεκτασιμότητα και αποδοτικότητα κόστους.

Εκτός από τα 41 έργα που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση σήμερα, άλλα πολλά υποσχόμενα, αλλά ανεπαρκώς ώριμα, θα λάβουν βοήθεια για την ανάπτυξη έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτά θα ανακοινωθούν το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Στο τέλος του έτους, η Επιτροπή θα δημοσιεύσει την επόμενη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα μεγάλης κλίμακας στο πλαίσιο του Ταμείου Καινοτομίας, με αυξημένο προϋπολογισμό 4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης