Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

EDP: Ετοιμάζει πράσινη μονάδα υδρογόνου στη Βραζιλία για εξαγωγές στη Γερμανία

EDP: Ετοιμάζει πράσινη μονάδα υδρογόνου στη Βραζιλία για εξαγωγές στη Γερμανία

Δαπάνησε 917 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει επιπλέον 32% της βραζιλιάνικης μονάδας EDP Energias do Brasil

 

Η πορτογαλική εταιρεία ενέργειας EDP προετοιμάζει σημαντικές επενδύσεις στη Βραζιλία, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής μονάδας πράσινου υδρογόνου που θα μπορούσε να εξάγει στη Γερμανία.

Η Βραζιλία μπορεί να είναι το κλειδί για τη στρατηγική ενεργειακής μετάβασης της EDP, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Miguel Stilwell, και ένα νέο εργοστάσιο στη χώρα της Νότιας Αμερικής θα μπορούσε να ξεκινήσει τις εξαγωγές πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη.

«Συμμετέχουμε σε μια δημοπρασία (πράσινο υδρογόνο) στη Γερμανία, για να έχουμε ένα βιομηχανικό έργο στη Βραζιλία και να εξάγουμε», είπε ο Στίλγουελ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την παραγωγική ικανότητα ή την αξία μιας τέτοιας επένδυσης. Η προσφορά της EDP σε αυτή τη δημοπρασία πράσινης αμμωνίας περιλαμβάνει μια κοινοπραξία με εταιρείες που ειδικεύονται σε άλλους τομείς, όπως η χημεία και η μεταφορά αερίου, πρόσθεσε.
Την Τρίτη, η EDP δαπάνησε 4,4 δισεκατομμύρια ρεάλ (917 εκατομμύρια δολάρια) για να αποκτήσει επιπλέον 32% της βραζιλιάνικης μονάδας EDP Energias do Brasil, ως μέρος μιας στρατηγικής για τη διαγραφή της θυγατρικής και την απλοποίηση της επιχειρηματικής της δομής.

Τώρα λειτουργεί μια ολοκληρωμένη θυγατρική επιχείρηση ενέργειας (παραγωγή, μεταφορά και διανομή) και την EDP Renovaveis, η οποία αναπτύσσει και λειτουργεί μεγάλες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επενδύσεις

Ο Στίλγουελ είπε ότι η εταιρεία σκοπεύει να επενδύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ρεάλ στη Βραζιλία τα επόμενα πέντε χρόνια για να διασφαλίσει ότι αυτές οι δραστηριότητες "λειτουργούν όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένα".

Πρόσθεσε ότι η EDP ενδέχεται να πουλήσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως υδροηλεκτρικά εργοστάσια, για να επανεπενδύσει σε πιο υποσχόμενους τομείς, όπως η ηλιακή ενέργεια και οι γραμμές μεταφοράς.

Η πορτογαλική εταιρεία έχει ήδη αρχίσει να εξερευνά νέα μέτωπα στη Βραζιλία, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου υδρογόνου, το οποίο θα μπορούσε να διοχετεύσει την εκμετάλλευση της ικανότητας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της εταιρείας για εξαγωγή σε άλλες αγορές.

«Μια χώρα όπως η Βραζιλία, που έχει όλους αυτούς τους φυσικούς πόρους (για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), μπορεί να παράγει πράσινο υδρογόνο πολύ φθηνά», είπε ο Στίλγουελ.

Η EDP δεσμεύεται επίσης να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στους παραδοσιακούς τομείς του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας στη Βραζιλία, όπως η παραγωγή.

Ο Στίλγουελ είπε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να μελετά τις κρατικές δημοπρασίες για τη μεταφορά ενέργειας και ότι αναμένει καθοδήγηση για την ανανέωση των παραχωρήσεων διανομής της.


EDP Renewables: Αύξηση συμμετοχής στην EDP Brasil με ομόφωνη έγκριση των μετόχων

Η EDP θα αυξήσει τη συμμετοχή της στην EDP - Energias do Brasil S.A. από περίπου 32% σε 88% μετά την σχετική προσφορά που υπέβαλλε για την απόκτηση μετοχών της εταιρείας. Έχοντας συμπληρώσει την υποχρεωτική απαρτία, λήφθηκε απόφαση για τη διαγραφή της EDP Brasil από το βραζιλιάνικο χρηματιστήριο B3. Οι κοινές μετοχές που εκδίδει η EDP Brasil θα διαπραγματεύονται πλέον στο βασικό τμήμα του B3 μέχρι την οριστική διαγραφή.

«Με αυτό το αποτέλεσμα, προχωράμε δυναμικά προς την υλοποίηση της στρατηγικής που ανακοίνωσε η εταιρεία νωρίτερα φέτος, επιτρέποντας την απλούστευση της εταιρικής μας δομής και δημιουργώντας μεγαλύτερη αξία, υπό το πρίσμα μιας πιο ολοκληρωμένης παρουσίας του ομίλου στην αγορά της Βραζιλίας,» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου EDP, Miguel Stilwell d'Andrade.

Η εν λόγω προσφορά και η διαγραφή από το B3 αποτελούν μέρος της στρατηγικής του Ομίλου για την επιτάχυνση και ενίσχυση της θέσης της EDP στη Βραζιλία, μια αγορά-κλειδί στην οποία πρόκειται να επενδυθούν 3,5 δισ. ευρώ έως το 2026. Η EDP θα ενισχύσει τα πλεονεκτήματα των δικτύων της, θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα παρέχει στους πελάτες της ανταγωνιστικές και καινοτόμες λύσεις.

Το επιχειρηματικό πλάνο της EDP για την περίοδο 2023-2026 στοχεύει σε συνολικές ακαθάριστες επενδύσεις ύψους 25 δισ. ευρώ παγκοσμίως, εκ των οποίων το 85% αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το 15% τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ηγετική θέση της EDP στην ενεργειακή μετάβαση. Λειτουργώντας σε 4 στρατηγικούς άξονες (Χώρες Λατινικής Αμερικής, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ασία-Ειρηνικός), ο όμιλος σχεδιάζει να αναπτύξει 4,5 GW σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ετησίως, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του να απαλλαγεί από τον άνθρακα έως το 2025. Με στόχο το 2040 να έχει μηδενικές εκπομπές ρύπων (εγκεκριμένο SBTi), δεσμεύεται στην παραγωγή ενέργειας από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης