Ενέργεια

Argus: Το ρωσικό πετρέλαιο και πάλι πάνω από το πλαφόν των 60 δολ - Αύξηση ζήτησης για αερομεταφορές στην Ασία

Argus: Το ρωσικό πετρέλαιο και πάλι πάνω από το πλαφόν των 60 δολ - Αύξηση ζήτησης για αερομεταφορές στην Ασία

Διαταραχές στην παραγωγή της Λιβύης - Πάνω από το πλαφόν το ρωσικό πετρέλαιο

 

Σχετικά Άρθρα
Η δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που υποδηλώνουν ότι τα επιτόκια πλησιάζουν στο ανώτατο όριο έφερε ανακούφιση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι μέτριες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με τη μικρότερη ετήσια άνοδο των τελευταίων δύο ετών, έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Αυτή η θετική εξέλιξη δημιούργησε το έδαφος για ένα αξιοσημείωτο ράλι τον Σεπτέμβριο του αργού πετρελαίου WTI, λόγω των περικοπών της προσφοράς από τους μεγάλους παραγωγούς και των ευνοϊκών προοπτικών ζήτησης σύμφωνα με το OilPrice.

Για πρώτη φορά από τον Δεκέμωριο του 2022 το παλφόν των 60 δολ ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο παραβιάστηκε σύμφωνα με την Argus Media.
Παράλληλα η ζήτηση για καύσιμα από την Ασία επανέρχεται.

Το πετρέλαιο ( brent) έκλεισε την εβδομάδα κάτω από τα 80 δολ -2% στα 79,6 δολ/ βαρέλι και στα 75,27 δολ το crude.

Ανοδική προοπτική

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά ένα εντυπωσιακό 12% σε μόλις δύο εβδομάδες, τροφοδοτούμενες από σημαντικές περικοπές προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Αυτές οι μειώσεις παραγωγής έχουν ουσιαστικά σφίξει την αγορά, όπως αποδεικνύεται από την άνοδο του premium των συμβάσεων Brent πρώτου μήνα σε μελλοντικά συμβόλαια. Αυτή η επιτυχία στη στήριξη της αγοράς από τον ΟΠΕΚ έπαιξε κρίσιμο ρόλο στη μετατόπιση του επενδυτικού κλίματος από τα πτωτικά συναισθήματα. Επιπλέον, η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και συνέβαλε σε μια πιο θετική προοπτική.

Η εμπιστοσύνη των επενδυτών στο αργό πετρέλαιο έχει αναζωογονηθεί, οδηγώντας σε αυξημένες επενδύσεις, ιδιαίτερα σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου και δικαιώματα προαίρεσης. Αυτή η αλλαγή του αισθήματος έπαιξε ζωτικό ρόλο στην άμβλυνση της ακραίας απαισιοδοξίας που κυρίευσε την αγορά στα τέλη Ιουνίου. Η αγορά πετρελαίου αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της τους επόμενους μήνες.

Έκλεισε το Sharara στη Λιβύη

Ωστόσο το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης σταμάτησε πλήρως εν μέσω διαμαρτυριών την Παρασκευή, καθώς οι εντάσεις επέστρεψαν και πρόκειται να μειώσουν την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου σε μια περίοδο που η Σαουδική Αραβία μειώνει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) και η Ρωσία έχει υποσχεθεί μείωση των εξαγωγών κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο.

Το Sharara, το μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου της Λιβύης, άρχισε να κλείνει αργά την Πέμπτη. Μέχρι την Παρασκευή, το κοίτασμα πετρελαίου είχε σταματήσει πλήρως, επιβεβαίωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Λιβύης Μοχάμεντ Ουν μέσω μηνύματος στο Bloomberg.
Η πετρελαιοπηγή El Feel κοντά στη Sharara επηρεάστηκε επίσης και επίσης σταμάτησε. Σε συνδυασμό, τα κοιτάσματα πετρελαίου Sharara και El Feel στη νοτιοδυτική Λιβύη αντλούσαν περίπου 350.000 bpd αργού πετρελαίου πριν από τη διακοπή.

Η διακοπή της παραγωγής ήταν το αποτέλεσμα διαμαρτυριών της φυλής Zawi για την απαγωγή του Faraj Bumatari, πρώην υπουργού Οικονομικών.

Από τα τέλη Αυγούστου 2022, η Λιβύη αντλεί κοντά ή και πάνω από 1,2 εκατομμύρια bpd, το επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία πριν από τους αποκλεισμούς των λιμανιών που άρχισαν την άνοιξη του 2022 και ακρωτηρίασαν την παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης την άνοιξη και το μεγαλύτερο μέρος του καλοκαιριού του 2022.

Η Λιβύη εξαιρείται από τη συμφωνία του ΟΠΕΚ+ λόγω της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας της τα τελευταία χρόνια.

Οι εντάσεις επανεμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ, απείλησε να χρησιμοποιήσει βία, εκτός εάν οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας συμφωνήσουν σε έναν τρόπο δίκαιης κατανομής των εσόδων από το πετρέλαιο. Η απειλή του Χάφταρ ακολούθησε μια παρόμοια απειλή που εξέδωσε η ανατολική κυβέρνηση στα τέλη του περασμένου μήνα.

Πάνω από τα 80 δολ. το brent

Η διακοπή των κοιτασμάτων πετρελαίου στη Λιβύη, η διακοπή λειτουργίας στην αφρικανική χώρα μέλος του ΟΠΕΚ, Νιγηρία, και οι ανακοινωθείσες περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία έχουν μετατοπίσει το επίκεντρο της αγοράς στις διακοπές εφοδιασμού αυτή την εβδομάδα. Από τότε που ξεπέρασαν τα 80 δολάρια το βαρέλι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι τιμές του αργού Brent διατηρήθηκαν πάνω από αυτό το όριο, για πρώτη φορά από τον Μάιο.

«Προσωρινές διαταραχές της παραγωγής, όπως αυτές που είναι επί του παρόντος στη Λιβύη και τη Νιγηρία, θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές βραχυπρόθεσμα, καθώς η πιθανή στενότητα στην αγορά λόγω περικοπών και η οικονομική ανθεκτικότητα ενισχύουν τη ζήτηση», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA την Παρασκευή.

«Η τιμή έχει αυξηθεί περισσότερο από 13% από τα χαμηλά στις 28 Ιουνίου και, παρόλο που φαίνεται να δυσκολεύεται κατά καιρούς εξακολουθεί να έχει αρκετή δυναμική», πρόσθεσε ο Erlam.

Ξεπέρασε το πλαφόν το ρωσικό Urals

Για πρώτη φορά από την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμής του ρωσικού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου, η τιμή της ναυαρχίδας της ρωσικής κατηγορίας Urals ξεπέρασε το όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, σύμφωνα με την Argus Media, μια υπηρεσία αναφοράς τιμών.
Καθώς η ιδέα του ανώτατου ορίου ήταν να σταματήσει τους Ρώσους εξαγωγείς να χρησιμοποιούν δυτικά πλοία για τη μεταφορά του πετρελαίου τους, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα δυτική ασφάλιση, αυτό θα ήταν πλήγμα στις προσπάθειες των δυτικών κυρώσεων.

Ο κίνδυνος παραβίασης του πλαφόν της τιμής του πετρελαίου μπορεί να περιπλέξει τα πράγματα για τους βασικούς αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, την Ινδία και την Κίνα, καθώς οι τράπεζες θα απαιτούσαν αυστηρότερους ελέγχους ότι η τιμή FOB του φορτίου ήταν πράγματι σύμφωνη με τους κανονισμούς της G7.
Το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου στην τρέχουσα μορφή του δεν περιλαμβάνει πρόσθετα έξοδα αποστολής, ναύλου και ασφάλισης, που σημαίνει ότι τα 60 ανά βαρέλι στο λιμάνι φόρτωσης δεν είναι η τελική τιμή που πληρώνει ο αγοραστής.

Νέο κύμα έργων LNG στις ΗΠΑ

Οι χώρες της Βόρειας Αμερικής πρόκειται να θέσουν σε λειτουργία 86 εκατ. τόνους δυναμικότητας τερματικού σταθμού εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου τα επόμενα 5 χρόνια, με οκτώ εξαγωγικά έργα μεγάλης κλίμακας να αναπτύσσονται επί του παρόντος.

Οι αναλυτές του κλάδου προειδοποιούν για ελλείψεις εργατικού δυναμικού, καθώς οι υπεύθυνοι ανάπτυξης έργων επιδιώκουν να κατασκευάσουν τα δικά τους έργα στο ίδιο χρονοδιάγραμμα με τους άμεσους ανταγωνιστές τους, ανεβάζοντας τον κίνδυνο αύξησης του κόστους των εργαζομένων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης