Ενέργεια

Ρωσία: Περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο

Ρωσία: Περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο

H Μόσχα αυτό το μήνα δεσμεύτηκε να μειώσει τις εξαγωγές κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο

 

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια πρόκειται να μειωθούν κατά περίπου 100.000-200.000 βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα από τα επίπεδα Ιουλίου, ένα σημάδι που η Μόσχα κάνει πράξη τη δέσμευσή της για νέες περικοπές εφοδιασμού σε συνδυασμό με τον ηγέτη του ΟΠΕΚ Σαουδική Αραβία, δήλωσαν δύο πηγές στο Reuters την Παρασκευή, επικαλούμενες σχέδια εξαγωγών.

Ο ΟΠΕΚ και οι μεγάλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, μαζί γνωστοί ως OPEC+, έχουν μειώσει την προσφορά από τον Νοέμβριο για να στηρίξουν τις τιμές. Η Μόσχα αυτό το μήνα δεσμεύτηκε να μειώσει τις εξαγωγές κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, ενώ η Σαουδική Αραβία επέκτεινε τις περικοπές της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd.

Καθώς η Ρωσία δεν αποκάλυψε τη βασική γραμμή για την περικοπή της, οι αναλυτές και οι traders είπαν ότι θα ήταν δύσκολο να παρακολουθηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές συναλλαγών και στοιχεία της Refinitiv Eikon, οι περικοπές του Αυγούστου θα εμβαθύνουν τις μειώσεις των εξαγωγών μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, που ήδη ανέρχονται σε 500.000 βαρέλια την ημέρα.

Οι φορτώσεις πετρελαίου τον Ιούλιο από δυτικά λιμάνια, όπως το Primorsk και το Ust-Luga στη Βαλτική Θάλασσα και το Novorossiisk στη Μαύρη Θάλασσα, αναμένεται να μειωθούν σε 1,9 εκατομμύρια bpd αυτόν τον μήνα σε σύγκριση με 2,3 εκατομμύρια bpd τον Ιούνιο και 2,4 εκατομμύρια bpd τον Μάιο.

Η Ρωσία εξάγει πετρέλαιο και προϊόντα μέσω του Ειρηνικού και απευθείας αγωγού προς την Κίνα καθώς και τα ευρωπαϊκά λιμάνια της. Τα σχέδια εξαγωγών της μέσω των ανατολικών εξαγωγικών οδών δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα είπαν στο Reuters ότι η Ρωσία έδωσε εντολή στις πετρελαϊκές εταιρείες να μειώσουν τα σχέδια προμήθειας για τον επόμενο μήνα.

Παραγωγή

Οι ενεργειακές αρχές της πραγματοποίησαν συνάντηση με τα κορυφαία στελέχη των εταιρειών νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τους να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να εγγυηθούν χαμηλότερες εξαγωγές τον Αύγουστο.

Ο Νόβακ δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ίδιες οι ρωσικές εταιρείες θα αποφασίσουν εάν θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τον Αύγουστο, αλλά ότι το καθήκον της Ρωσίας ήταν να μειώσει τις προμήθειες στις παγκόσμιες αγορές.

Οι συνολικές εξαγωγές αργού και προϊόντων της Ρωσίας εκτιμώνται σε έως και 7 εκατομμύρια bpd.

Πριν από την ανακοίνωση της Ρωσίας για τα σχέδια μείωσης των προμηθειών στο εξωτερικό, ο ΟΠΕΚ+ διαχειριζόταν μόνο την παραγωγή πετρελαίου και όχι τις εξαγωγές.

Ο Igor Sechin, ισχυρός επικεφαλής της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft, υπαινίχθηκε για πρώτη φορά την ανάγκη μείωσης των εξαγωγών καθώς και της παραγωγής τον περασμένο μήνα.

Η ρωσική δυναμικότητα πρωτογενούς διύλισης πετρελαίου εκτός σύνδεσης αυξάνεται κατά 40% τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, καθιστώντας τις πρόσθετες περικοπές στις εξαγωγές πετρελαίου τον επόμενο μήνα ακόμη πιο σκληρές για πολλούς.

Εάν η Ρωσία θέλει να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου τον Αύγουστο από τον Ιούλιο, οι εταιρείες μπορεί να αναβάλουν ορισμένες προγραμματισμένες εργασίες για τους φθινοπωρινούς μήνες για να αυξήσουν την εγχώρια κατανάλωση πετρελαίου ή να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου, δήλωσαν οι traders.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης