Περιβάλλον

«Δίψα» απειλεί τη Γαλλία: Eξετάζεται σχέδιο «προοδευτικής τιμολόγησης» της κατανάλωσης νερού

«Δίψα» απειλεί τη Γαλλία: Eξετάζεται σχέδιο «προοδευτικής τιμολόγησης» της κατανάλωσης νερού
Περίπου το 68% των γαλλικών αποθεμάτων υπόγειων υδάτων είναι κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο, με το 75% των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων να υποχωρούν από τις τελευταίες μετρήσεις του Μαΐου, μεταφέρει το Euractiv
Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται το θέμα των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων στη Γαλλία, καθώς η έλλειψη βροχοπτώσεων χειμερινών και καλοκαιρινών, δεν γέμισαν τους ταμιευτήρες που κατέβηκαν ακόμη περισσότερο από το 2022 και βρίσκονται κάτω από τον συνήθη μηνιαίο μέσο όρο, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για πυρκαγιές και ελλείψεις πόσιμου νερού, όπως διαπίστωσε η γαλλική αρχή που παρακολουθεί τους υδάτινους πόρους, σύμφωνα με το Euractiv.

Περίπου το 68% των γαλλικών αποθεμάτων υπόγειων υδάτων είναι κάτω από τον μηνιαίο μέσο όρο, με το 75% των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων να υποχωρούν από τις τελευταίες μετρήσεις του Μαΐου.

Αν και η γαλλική ρυθμιστική αρχή για τη διαχείριση των υπόγειων υδάτων (BRGM) χαρακτηρίζει την παρατήρηση «τυπική για την εποχή», σχεδόν τα δύο τρίτα των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων βρίσκονται σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα.

Η BRGM καταλήγει στην έκθεσή της ότι «η κατάσταση παραμένει μη ικανοποιητική».

Σχεδόν τα μισά από τα γαλλικά διαμερίσματα βρίσκονται πλήρως ή εν μέρει σε κατάσταση «συναγερμού», σύμφωνα με το VigiEau, τον κυβερνητικό ιστότοπο που ξεκίνησε στις 11 Ιουλίου για την παρακολούθηση της κατανάλωσης νερού και την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Η βόρεια Γαλλία παραμένει ιδιαίτερα ξηρή, ενώ οι καλοκαιρινές καταιγίδες στη νότια Γαλλία είχαν περιορισμένο αντίκτυπο στην ξηρασία.

Η Βρετάνη, η βόρεια και ανατολική Γαλλία και η Νορμανδία πλήττονται ιδιαίτερα, ενώ ρεκόρ 75% του ελλείμματος νερού σημειώθηκε στο διαμέρισμα Μοσέλ, στη γειτονική Γερμανία και στο Λουξεμβούργο.

Τον Μάρτιο του 2023, ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron παρουσίασε ένα σχέδιο για το νερό, προκειμένου «να διασφαλιστεί ότι όλοι οι Γάλλοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό πόσιμο νερό για τις βασικές τους ανάγκες».

Στο πλαίσιο του σχεδίου, η κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των επιπέδων κατανάλωσης σε ολόκληρη τη χώρα κατά 10%, στη διασφάλιση της παροχής πόσιμου νερού, στη βελτίωση της ανακύκλωσης μη συμβατικών πηγών νερού, όπως το νερό της βροχής ή τα οικιακά λύματα, και στην ενίσχυση της αποθήκευσης νερού σε εδάφη, υδροφόρους ορίζοντες και άλλες δομές.

Ο Macron δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει την ιδέα της «προοδευτικής τιμολόγησης», ένα σύστημα σύμφωνα με το οποίο η τιμή του νερού θα αυξάνεται μόλις κάποιος φτάσει σε επίπεδα κατανάλωσης που θεωρούνται απαραίτητα για τη διαβίωση.

Το Μονπελιέ έχει ήδη πειραματιστεί με αυτό το είδος τιμολόγησης.

Οι κάτοικοι της πόλης εκεί δεν πληρώνουν για τα πρώτα 15 κυβικά μέτρα νερού, ενώ στη συνέχεια πληρώνουν 0,95 ευρώ ανά κυβικό μέτρο μέχρι να φτάσουν σε επίπεδα κατανάλωσης που φτάνουν τα 120 κυβικά μέτρα.

Στη συνέχεια πρέπει να πληρώνουν 1,4 ευρώ ανά κυβικό μέτρο μέχρι να φτάσουν τα 240 κυβικά μέτρα, και μετά το κόστος φτάνει τα 2,7 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.

Για να βοηθήσει τους Γάλλους να μειώσουν τα επίπεδα κατανάλωσής τους, η κυβέρνηση δημιούργησε τον ιστότοπο VigiEau, ο οποίος περιγράφει τους πιο ενημερωμένους κανόνες για τη διαχείριση του νερού ανάλογα με την τοποθεσία και απαριθμεί τα πιθανά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν έως και τα 1.500 ευρώ.

Επίσης, το 58% της γαλλικής κατανάλωσης γλυκού νερού προέρχεται από τη γεωργία.

Η έλλειψη γλυκού νερού έχει γίνει θέμα έντονης συζήτησης στη Γαλλία, καθώς τον Μάρτιο ξέσπασαν διαδηλώσεις κατά των ταμιευτήρων.
Οι διαδηλωτές κατέλαβαν κυρίως τον ταμιευτήρα Saint-Soline, μια μεγάλη δεξαμενή νερού που κατασκευάζεται για την άρδευση γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης