Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο περισκόπιο του Πρωθυπουργού οι μηχανισμοί χονδρικής και λιανικής στο ΥΠΕΝ

Στο περισκόπιο του Πρωθυπουργού οι μηχανισμοί χονδρικής και λιανικής στο ΥΠΕΝ
Οι προμηθευτές όπως προκύπτει από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει στη σχετική διαβούλευση της Αρχής, ζητούν μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων
Το μέλλον του μηχανισμού της χονδρικής και λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2022 για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και η ισχύς του λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου, αναμενόταν να συζητηθεί μεταξύ άλλων κατά την προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που θα γινόταν σήμερα (19/7) και τελικά αναβλήθηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επίσκεψη όμως αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και η ατζέντα της θα αφορά τα εξής ζητήματα.

Όλο το τελευταίο διάστημα οι πληροφορίες μιλούν για παράταση έως το τέλος του έτους τουλάχιστον του σκέλους του μηχανισμού που αφορά τη λιανική αγορά ρεύματος. Μάλιστα χθες προμηθευτές ηλεκτρισμού, μέσω του Συνδέσμου τους, ΕΣΠΕΝ,  ζήτησαν με επιστολή προς τον υπουργό και την υφυπουργό Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου να παραμείνει το ισχύον σύστημα τιμολόγησης τουλάχιστον για δυο μήνες έως το τέλος Νοεμβρίου. Και τούτο διότι η ΡΑΑΕΥ, επικαλούμενη τη λήξη στις 30 Σεπτεμβρίου του έκτακτου μηχανισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, έχει εισηγηθεί τη «επιστροφή στην κανονικότητα», με τέσσερις τύπους τιμολογίων, από 1ης Οκτωβρίου.

Οι διαφωνίες των προμηθευτών

Όμως στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ η οποία έχει παραδοθεί επισήμως στον κ. Σκυλακάκη προβλέπονται και μια σειρά «πολύπλοκες και δαπανηρές γραφειοκρατικές διαδικασίες» όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι προμηθευτές. Συγκεκριμένα οι προμηθευτές καλούνται να ενημερώσουν εγγράφως με ξεχωριστή επιστολή από τον λογαριασμό, τους καταναλωτές για την επιστροφή τους στο παλαιό καθεστώς, δηλαδή στη πράξη να στείλουν ένα νέο πολυσέλιδο συμβόλαιο σε κάθε πελάτη τους.

“Αυτή την περίοδο, ούτε το χαρτί δεν επαρκεί για να εκτυπώσουμε τόσα πολλά συμβόλαια και να τα στείλουμε στους πελάτες μας. Ξέχωρα το κόστος του ταχυδρομείου” έλεγε χαρακτηριστικά ένας προμηθευτής, προσθέτοντας ότι ούτε ο απαιτούμενος χρόνος υπάρχει, εφόσον σύμφωνα με τον Κώδικα Προμήθειας, οι αλλαγές στις συμβάσεις θα πρέπει να κοινοποιούνται τους καταναλωτές τουλάχιστον δύο μήνες πριν.

Στα ίδια επίπεδα τα τιμολόγια Αυγούστου

Τα διαδικαστικά πάντως δεν είναι ο μόνος λόγος για τις αντιρρήσεις που διατυπώνουν οι προμηθευτές στην εισήγηση της ΡΑΑΕΥ. Οι περισσότεροι, όπως προκύπτει από τις θέσεις που έχουν διατυπώσει στη σχετική διαβούλευση της Αρχής, ζητούν μεγαλύτερη ελευθερία στον τρόπο διαμόρφωσης των τιμολογίων, λιγότερη γραφειοκρατία και χρήση των μεθόδων της σύγχρονης τεχνολογίας για την ενημέρωση των πελατών τους.

Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο σύστημα, που θεσπίστηκε τον Ιούλιο του 2022, όταν ανέβαιναν αλματωδώς οι τιμές του φυσικού αερίου και κατ’επέκταση του ηλεκτρισμού, επιβάλει στους προμηθευτές να ανακοινώνουν την 20η ημέρα κάθε μήνα, το τιμολόγιό τους για τον επόμενο μήνα, καλώντας τους επί της ουσίας να προβλέψουν την εξέλιξη της χονδρικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Έτσι αύριο 20 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν τα τιμολόγια του Αυγούστου τα οποία όλα δείχνουν ότι θα είναι στα ίδια επίπεδα με αυτά του Ιουλίου, ενδεχομένως και ελαφρώς χαμηλότερα.
Η ισχύς του έκτακτου μηχανισμού έχει παραταθεί, με απόφαση του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Εκτός δε από τις τιμές λιανικής, περιλαμβάνει και μία σειρά από άλλα μέτρα, όπως το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και το επίδομα στους λογαριασμούς ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης