ΡΡΑs για όλους με δημόσιες ή ιδιωτικές εγγυήσεις εισηγείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΡΡΑs για όλους με δημόσιες ή ιδιωτικές εγγυήσεις εισηγείται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Υποστηρίχθηκε η πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει να προσφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις μέσα στήριξης όπως συστήματα εγγυήσεων επί των τιμών αγοράς
Μέτρα περαιτέρω ενίσχυσης της αγοράς των πράσινων PPAs προκειμένου να είναι δυνατόν να προσφύγουν σε αυτά μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς θα δεσμεύονται για λιγότερο χρονικό διάστημα ενώ παράλληλα θα εξασφαλίζουν εγγυημένες τιμές μέσω στήριξης από τις κυβερνήσεις, προτείνει η Επιτροπή Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης.      

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία αξιολόγησε την πρόταση της Κομισιόν επί του σχεδίου μεταρρυθμίσεων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και εισηγήθηκε την υιοθέτηση μιας σειράς εργαλείων για τη μείωση του πιστωτικού κινδύνου στις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).

Συγκεκριμένα η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρότεινε την χρήση προγραμμάτων δημόσιων ή ιδιωτικών εγγυήσεων στα PPAs, ώστε να μετριαστεί η αστάθεια των τιμών και να ενσωματωθούν ολοένα και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης.


Από τον Σεπτέμβριο το Green Pool στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης


Πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ανάλογο σύστημα εγγυήσεων, το λεγόμενο Green Pool προωθεί και η ελληνική πλευρά για τη στήριξη των PPAs.
Το ελληνικό σχέδιο έχει υποβληθεί εδώ και αρκετούς μήνες στην Κομισιόν αλλά επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις είναι παγωμένες.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ελληνικό σχέδιο θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την Κομισιόν από το Σεπτέμβριο αν και δεν αποκλείεται οι εξελίξεις σε σχέση με τη συνολική μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού να αποτελέσουν ανασταλτικό παράγοντα για τη λήψη οριστικών αποφάσεων εν όψει της διαμόρφωση ενός νέου καθεστώτος.

Σε ότι αφορά τις θέσεις της Επιτροπής Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή ψηφοφορία υποστηρίχθηκε η πρόταση της Κομισιόν που προβλέπει να προσφέρουν οι εθνικές κυβερνήσεις μέσα στήριξης όπως συστήματα εγγυήσεων επί των τιμών αγοράς για να επιτρέψουν σε περισσότερους και μικρότερους σε μέγεθος καταναλωτές να υπογράψουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις αγοράς ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με παραγωγούς και να προστατευθούν παράλληλα από τη βραχυπρόθεσμη αστάθεια.
 
Το Κοινοβούλιο επέκτεινε επίσης την ιδέα ζητώντας να συμπεριληφθούν εργαλεία που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή άλλους φορείς σε επίπεδο ΕΕ.

Εθελοντική πλατφόρμα συναλλαγών

Υποστήριξε δε, ότι τέτοια εργαλεία θα πρέπει να στηρίζουν μόνο τη νέα παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτώντας παράλληλα οι κυβερνήσεις να αποφεύγουν την εφαρμογή νέων κανονισμών σε υφιστάμενες συμβάσεις που θα άλλαζαν τους όρους τους.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από την Κομισιόν να αξιολογεί την αγορά PPAs ως προς τη διαφάνεια και τα πιθανά εμπόδια εισόδου κάθε δύο χρόνια, με την πρώτη έκθεση να πρέπει να εκδοθεί τον Ιανουάριο του 2026.

Το Κοινοβούλιο επίσης κάλεσε την Κομισιόν δημιουργήσει μια εθελοντική πλατφόρμα συναλλαγών για PPAs έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, ώστε να συμβάλει στην τόνωση της απορρόφησης, επιτρέποντας στους δυνητικούς χρήστες να συνενώσουν τη ζήτηση ενέργειας και να χρησιμοποιήσουν εθελοντικά τυποποιημένα συμβόλαια PPAs.

Τέτοια συμβόλαια θα αναπτυχθούν από τον Ρυθμιστή της αγοράς ενέργειας της ΕΕ τον ACER, μαζί με τους Διαχειριστές των συστημάτων και τους ενδιαφερόμενους φορείς.
Ο στόχος θα είναι η απλούστευση της διαδικασίας υπογραφής PPA και η αντιστοίχιση των συμβάσεων με καταναλωτές διαφορετικού μεγέθους.

Συμβάσεις μικρότερης διάρκειας 

Τέτοιες συμβάσεις θα μπορούσαν να είναι μικρότερης διάρκειας από την παραδοσιακή των 15-20 ετών όπως ισχύει σήμερα, όπως για παράδειγμα πέντε ετών και θα προσφέρουν διαφορετικούς τύπους τιμών.

Η Επιτροπή του Κοινοβουλίου κάλεσε επίσης τον Acer να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων της ΕΕ με πληροφορίες για όλα τα PPAs που έχουν υπογραφεί στην ΕΕ και να τις χρησιμοποιήσει για την παρακολούθηση της αγοράς.

Το επόμενο βήμα είναι το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, που εκπροσωπεί τις εθνικές κυβερνήσεις, να συμφωνήσει σχετικά με την αρχική του διαπραγματευτική θέση για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν υπάρχει προθεσμία για αυτό, αλλά η ισπανική προεδρία ζήτησε ένα γρήγορο αποτέλεσμα.

Τόσο το Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο πρέπει στη συνέχεια να ξεκινήσουν συνομιλίες για να συμφωνήσουν στο κοινό κείμενο που απαιτείται για να γίνουν δεσμευτικές οι μεταρρυθμίσεις.
Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δηλώσει ότι θέλουν αυτή τη συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης