Ενέργεια

Νέα φόρμουλα επιμερισμού κερδών στην κολοσσιαία ενεργειακή συμφωνία Total - Ιράκ

Νέα φόρμουλα επιμερισμού κερδών στην κολοσσιαία ενεργειακή συμφωνία Total - Ιράκ
Το συμβόλαιο «διαφέρει από προηγούμενες συμφωνίες τεχνικής εξυπηρέτησης στο βαθμό που οι κίνδυνοι και τα κέρδη που δημιουργούνται μοιράζονται μεταξύ του κράτους και των επενδυτών», δήλωσε η Total στο Reuters.
Το Ιράκ εξασφάλισε τη συμφωνία πετρελαίου ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη γαλλική TotalEnergies την περασμένη εβδομάδα, προσφέροντας ταχύτερη, λιγότερο επικίνδυνη απόσβεση μέσω μεγαλύτερης κατανομής εσόδων, ένα μοντέλο που θα μπορούσε να επαναλάβει στο μέλλον για να προσελκύσει επενδυτές, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι ξένες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα του Ιράκ έχουν σταματήσει μετά από μια σειρά συμφωνιών μετά την εισβολή των ΗΠΑ πριν από μια δεκαετία, με την Exxon Mobil, τη Shell και την BP  να έχουν μειώσει όλες τις συμφωνίες τους. δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας σε στασιμότητα της παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου παραπονέθηκαν ότι οι όροι των παραδοσιακών συμβάσεων παροχής πετρελαίου του Ιράκ, που πλήρωναν ένα κατ' αποκοπή συντελεστή για κάθε βαρέλι πετρελαίου που παράγεται μετά την αποζημίωση του κόστους, σήμαιναν ότι δεν μπορούσαν να επωφεληθούν από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου και έχασαν όταν αυξανόταν το κόστος παραγωγής.

Το πετρελαϊκό κοίτασμα Ratawi

Η νέα συμφωνία έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει στην Total να λάβει μέρος των εσόδων από το πετρελαϊκό κοίτασμα Ratawi στην πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή της Βασόρας του Ιράκ και να τα χρησιμοποιήσει για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση τριών άλλων έργων, δήλωσαν δύο ανώτεροι Ιρακινοί αξιωματούχοι πετρελαίου.

Το συμβόλαιο «διαφέρει από προηγούμενες συμφωνίες τεχνικής εξυπηρέτησης στο βαθμό που οι κίνδυνοι και τα κέρδη που δημιουργούνται μοιράζονται μεταξύ του κράτους και των επενδυτών», δήλωσε η Total στο Reuters.

Εκτός από την αύξηση της παραγωγής στο Ratawi, η συμφωνία περιλαμβάνει έναν ηλιακό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής 1 GW, μια εγκατάσταση επεξεργασίας φυσικού αερίου 600 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών την ημέρα και ένα έργο παροχής θαλάσσιου νερού το κλειδί για την ενίσχυση της παραγωγής πετρελαίου στο νότιο Ιράκ.

Αυτός ο νέος τύπος συμφωνίας υπογράφηκε αρχικά το 2021, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις εν μέσω διαφωνιών μεταξύ Ιρακινών πολιτικών σχετικά με τους όρους και τελικά έκλεισε τον Απρίλιο, όταν το Ιράκ συμφώνησε να λάβει μικρότερο μερίδιο από το 40% που αρχικά απαιτούσε... στο τέλος,

Η Total πήρε μερίδιο 45% ενώ η κρατική Basra Oil Company πήρε το 30% και η QatarEnergy το 25%.


Η ACWA Power της Σαουδικής Αραβίας θα συμμετάσχει στο ηλιακό πάρκο, ανέφερε η δήλωση την περασμένη εβδομάδα.
Τα έσοδα θα κατανεμηθούν ανάλογα με αυτά τα μερίδια, δήλωσε ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους πετρελαίου του Ιράκ.

Το λεγόμενο Gas Growth Integrated Project στοχεύει επίσης στη βελτίωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ιράκ με την ανάκτηση καυσαερίου σε τρία κοιτάσματα πετρελαίου και τη χρήση του φυσικού αερίου για την προμήθεια σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, συμβάλλοντας επίσης στη μείωση του λογαριασμού εισαγωγών του Ιράκ.

Η Total δήλωσε ότι θα επενδύσει και στα τέσσερα έργα ταυτόχρονα, με το ηλιακό εργοστάσιο να αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη του 2025 και την πτυχή της ανάκτησης αερίου το 2027.
«Ουσιαστικά τα έσοδα του κοιτάσματος Ratawi μας επιτρέπουν να χρηματοδοτήσουμε τα άλλα έργα», ανέφερε η δήλωση της Total.

Ένας ιρακινός αξιωματούχος πετρελαίου και η Total ανέφεραν ότι η δομή της σύμβασης βασίστηκε στον γύρο αδειοδότησης πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ιράκ το 2018, ο οποίος για πρώτη φορά έδωσε στους υποψήφιους εργολάβους ένα μερίδιο εσόδων αντί για ένα πάγιο τέλος ανά βαρέλι.

Στο υβριδικό μοντέλο επιμερισμού εσόδων, για κάθε βαρέλι πετρελαίου που παράγεται, το 25% θα πήγαινε στο ιρακινό κράτος ως δικαιώματα, ενώ το υπόλοιπο 75% θα πήγαινε για την αποζημίωση των μετόχων για το κόστος κεφαλαίου και παραγωγής και θα διανεμόταν ως έσοδα, ανέφερε.

Οι αξιωματούχοι του πετρελαίου του Ιράκ δήλωσαν ότι το μοντέλο θα μπορούσε να αναπαραχθεί στο μέλλον, αλλά αυτό θα εξεταστεί ανά έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης