Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γερμανία: Η παγκόσμια φωτεινότητα τριπλασιάζει την ηλιακή ισχύ στα 215GW έως το 2030 (Montel)

Γερμανία: Η παγκόσμια φωτεινότητα τριπλασιάζει την ηλιακή ισχύ στα 215GW έως το 2030 (Montel)
Οι ηλιακοί στόχοι της Γερμανίας ενισχύθηκαν από το ηλιακό φως ρεκόρ
Ο στόχος της Γερμανίας να τριπλασιάσει την ηλιακή της ισχύ στα 215 GW έως το 2030 υποστηρίζεται από ένα αυξανόμενο φαινόμενο που ονομάζεται παγκόσμια φωτεινότητα που σημαίνει ότι λαμβάνει περισσότερο ηλιακό φως από ό,τι η βιομηχανία, είπαν οι ειδικοί στη Montel.

Aπό ρεκόρ σε ρεκόρ

Τα δεδομένα της μετεωρολογικής υπηρεσίας DWD έδειξαν ρεκόρ 2.024 ηλιόλουστων ωρών στη Γερμανία - τον μεγαλύτερο παραγωγό ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης - το 2022, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 2.015 ωρών που καταγράφηκε το 2018.

Τα δεδομένα πηγαίνουν πίσω στο 1991 και μόνο επτά χρόνια καταγράφουν περισσότερες από 1.800 ώρες - με έξι από αυτές μετά το 2000.
«Μπορείτε να δείτε μια ανοδική τάση», δήλωσε ο Frank Kaspar, επικεφαλής υδρομετεωρολογίας στο DWD.

Η Ευρώπη δέχεται τώρα περίπου 10%-20% περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι πριν αρχίσει η άνοδος της φωτεινότητας τη δεκαετία του 1990, αφού οι κυβερνήσεις άρχισαν να δρουν κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δήλωσε ο Bjoern Mueller, Διευθύνων Σύμβουλος της Enmova, μιας εταιρείας που προσφέρει συμβουλές για τη βελτιστοποίηση των ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) συστημάτων.

«Δεν είναι αμελητέο», είπε ο Martin Wild, επιστήμονας του κλίματος στο ελβετικό πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης, δείχνοντας δεδομένα που αποκαλύπτουν ότι το φως του ήλιου φθάνει στο έδαφος στην Ευρώπη αναπηδώντας μετά από μια «εξασθένιση» από τη δεκαετία 1950-1980.

Καθώς ο ουρανός καθαρίστηκε, περισσότερο ηλιακό φως φτάνει στη γη από ό,τι είχε υπολογίσει η ηλιακή βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι η τάση ήταν ευρέως γνωστή μεταξύ των επιστημόνων του κλίματος, είπε ο Wild.
Παρουσίασε σχετικά με το θέμα πρόσφατα σε ένα συνέδριο της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας και είπε ότι ήταν κάτι πολύ νέο για πολλούς φορείς του κλάδου εκεί.

Πιο ξηρές συνθήκες

Οι Wild και Mueller είπαν ότι δεν είναι ακόμη σαφές πόση επιπλέον ηλιακή ενέργεια θα μπορούσε να σημαίνει αυτό στο μέλλον.
Ωστόσο, το επιπλέον ηλιακό φως από τη φωτεινότητα προκαλούσε ξηρότερες συνθήκες στη Γερμανία και διάβρωση της νεφοκάλυψης, που σημαίνει ότι θα απορροφούνταν περισσότερο ηλιακό φως.

Η Wild προέβλεψε περίπου αύξηση 5% της ηλιακής ακτινοβολίας μέχρι το 2200 στην Ευρώπη, ενώ ο Mueller είπε ότι τα μοντέλα παρουσίασαν αύξηση περίπου 1% ανά δεκαετία που θα ακολουθήσει.
Τα κέρδη θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν τους άλλους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλιακής ενέργειας της Ευρώπης, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

Η ηλιακή παραγωγή της Γερμανίας αυξήθηκε στις 60,8 TWh το 2022, από 12 TWh το 2010, σύμφωνα με στοιχεία του Ομίλου Energy Balances (AGEB).
Αν και πολλά από αυτά οφείλονταν στη μεγάλη επέκταση της εγκατάστασης του ηλιακού συστήματος, οι Wild και Mueller είπαν ότι ένα μέρος από αυτό οφειλόταν στη φωτεινότητα, αν και τα ακριβή δεδομένα δεν ήταν διαθέσιμα.

Οφέλη υποτιμημένα

Οποιαδήποτε λαμπρυντικά κέρδη θα υποστήριζαν τα γερμανικά σχέδια να αντλεί το 80% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030 και να καταστεί ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2045.
Το υπουργείο Οικονομικών δεν απάντησε σε ένα ερώτημα σχετικά με το εάν συνέβαλε στη λάμψη κατά την πραγματοποίηση ηλιακών προβολών.

Ο Mueller είπε ότι υπήρχε μια τάση μεταξύ της κυβέρνησης και της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας να «υποτιμούν» τα ανοδικά, που σημαίνει ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερα, επιταχύνοντας πιθανώς τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης για ηλιακή ενέργεια. «Νομίζω ότι η αύξηση θα μπορούσε να είναι υψηλότερη από το προβλεπόμενο 1% [ανά δεκαετία]».

Ακόμη και μικρές πτυχές βοήθησαν, είπε ο Wild.
Σημείωσε ότι η κλιματική επιστήμη μελέτησε το ηλιακό φως που χτυπούσε την επίπεδη γη, αλλά οι ηλιακές συστοιχίες ήταν συχνά σε κλίση, ενισχύοντας την ικανότητά τους να συλλαμβάνουν φως.

Αυτός ο παράγοντας από μόνος του θα μπορούσε να ωθήσει τα κέρδη σε ένα εύρος έως και 10% πάνω από τα τρέχοντα πρότυπα.
«Εάν επιδιώκετε καθαρή [ενέργεια], αυτό σημαίνει ότι μειώνετε όχι μόνο το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά λαμβάνετε επίσης περισσότερο ηλιακό φως για τα φωτοβολταϊκά παρά αν είχατε ένα πιο μολυσμένο σενάριο», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης