Ενέργεια

Πτώση 11% στις τιμές του φυσικού αερίου στα 28,85e/ΜWh στην Ευρώπη καθώς υποχωρούν οι καύσωνες

Πτώση 11% στις τιμές του φυσικού αερίου στα 28,85e/ΜWh στην Ευρώπη καθώς υποχωρούν οι καύσωνες

Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πρώτου μήνα στον κόμβο TTF υποχώρησαν στα 34 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Τετάρτη

 

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν σχεδόν κατά 6% το μεσημέρι της Τετάρτης στο Άμστερνταμ , διαγράφοντας τα κέρδη που σημειώσαν νωρίτερα την ημέρα, καθώς ο καύσωνας στη νότια Ευρώπη άρχισε να υποχωρεί και τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι υψηλά, με τους χώρους αποθήκευσης να βρίσκονται σε καλό δρόμο για την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ σύμφωνα με το Oil Price.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον κόμβο TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διαπραγματεύονταν στα 30,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 12:08 μ.μ. GMT την Τετάρτη, μειωμένη κατά 5,8% την ημέρα.

Αργότερα οι τιμές υποχώρησαν στα 28,85 ευρώ/MWh κλείνοντας στο -11%. Υψηλό ημέρας τα 34,2 ευρώ.

Νωρίς την Τετάρτη, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5% μετά την είδηση ότι οι εργασίες συντήρησης στο κοίτασμα φυσικού αερίου Dvalin στην ανοικτή θάλασσα της Νορβηγίας θα παραταθούν μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ενώ προγραμματίζονται εργασίες σε άλλες νορβηγικές εγκαταστάσεις τον επόμενο μήνα. Νωρίτερα οι τιμές έφτασαν τα 34 ευρώ ανά MWh, αλλά μειώθηκαν καθώς προχωρούσε η ημέρα.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ στην Ιταλία αρχίζουν να μειώνονται, περιορίζοντας τη ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο. Η ζήτηση από τη βιομηχανία είναι επίσης χαμηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της επιβράδυνσης των μεγάλων οικονομιών στην Ευρώπη.

Στο 84% η αποθήκευση

Επιπλέον, τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι υψηλά—πολύ υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας και τα επίπεδα από αυτήν την εποχή πέρυσι, περιορίζοντας τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο της Ευρώπης.

Οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν γεμάτοι κατά 84% στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

«Η περαιτέρω ανοδική δυναμική έχει μετριαστεί από τα συνεχώς υψηλά επίπεδα υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη», δήλωσε ο Masanori Odaka, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ΕΕ έχει θέσει στόχο να φτάσει το 90% της πλήρους αποθήκευσης αερίου έως την 1η Νοεμβρίου 2023. Όχι μόνο θα πετύχει αυτόν τον στόχο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, αλλά θα μπορούσε επίσης να γεμίσει τις δεξαμενές αποθήκευσης στο 100% μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν λόγω της προγραμματισμένης συντήρησης στην υπεράκτια Νορβηγία τον Αύγουστο, η οποία θα περιλαμβάνει το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Troll, τον αγωγό Vesterled και το εργοστάσιο επεξεργασίας αερίου Kollsnes.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης