Ενέργεια

ΙΕΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα και το 2023

ΙΕΑ: Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα και το 2023
Αύξηση κατά 0,4% σε ετήσια βάση στους 8,388 δισεκατομμύρια τόνους
Με γνώμονα την ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης άνθρακα στην Ασία, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα φέτος θα παραμείνει στα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2022, σύμφωνα με νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) την Πέμπτη.

Πέρυσι, η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα αυξήθηκε κατά 3,3% σε 8,3 δισεκατομμύρια τόνους - ένα νέο ρεκόρ, ανέφερε ο οργανισμός στην ενημέρωση της αγοράς άνθρακα.

Φέτος, η ζήτηση άνθρακα θα αυξηθεί κατά 0,4% σε ετήσια βάση, σε 8,388 δισεκατομμύρια τόνους, λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της βιομηχανικής χρήσης άνθρακα που θα αντιστάθμιζε την αναμενόμενη μικρή μείωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, σύμφωνα με εκτιμήσεις του IEA.

«Το αν η ζήτηση άνθρακα το 2023 θα αυξηθεί ή θα μειωθεί, θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες και από τις οικονομίες των μεγάλων χωρών που καταναλώνουν άνθρακα», σημείωσε η υπηρεσία.

Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνται των μειώσεων στη χρήση άνθρακα στον τομέα της ενέργειας, αλλά η Ασία, ειδικά η Κίνα και η Ινδία, υπεραντιστάθμισαν αυτές τις μειώσεις.

Στην Κίνα, τον κορυφαίο παγκόσμιο καταναλωτή άνθρακα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 5,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, λόγω της πολύ χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας μέχρι στιγμής φέτος, ανέφερε ο IEA.

Η Κίνα

Μέχρι στιγμής φέτος, η Κίνα έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα για να αντισταθμίσει τη μεγάλη μείωση της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η παραγωγή άνθρακα της Κίνας έχει αυξηθεί από πέρυσι και οι εισαγωγές άνθρακα έχουν ενισχυθεί. Κορυφαίοι αξιωματούχοι συναντώνται με εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και τον κρατικό φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου για να τονίσουν τη σημασία της διατήρησης της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς
η Κίνα ελπίζει επίσης να δει την οικονομία της να ανακάμπτει από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο.

Ο ΕΙΑ βλέπει τη ζήτηση άνθρακα της Κίνας να αυξάνεται κατά περίπου 3,5% το 2023, με τη ζήτηση από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας να αυξάνεται κατά 4,5% και τη ζήτηση από μη ενεργειακές χρήσεις να αυξάνεται κατά 2%. Στην Ινδία, η συνολική αύξηση της ζήτησης άνθρακα αναμένεται σε 5% ετησίως φέτος.

Η ανάπτυξη καθαρής ενέργειας έχει φέρει τη χρήση άνθρακα σε διαρθρωτική πτώση στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθυντής Ενεργειακών Αγορών και Ασφάλειας του IEA Keisuke Sadamori.

«Αλλά η ζήτηση παραμένει πεισματικά υψηλή στην Ασία, ακόμη και καθώς πολλές από αυτές τις οικονομίες έχουν αυξήσει σημαντικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης