Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Clean Energy Transition: Η διάλυση του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 35 δολάρια

Clean Energy Transition: Η διάλυση του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο στα 35 δολάρια

Per Lekander: Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και η διαφωνία σχετικά με τις πολιτικές παραγωγής αργού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση της συμμαχίας OPEC+

 

Η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και η διαφωνία σχετικά με τις πολιτικές παραγωγής αργού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, κάτι που θα οδηγήσει τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρήσουν έως και τα 35 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε την Πέμπτη διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον επενδυτικό όμιλο Clean Energy Transition σύμφωνα με το OilPrice.

«Σε μια παρακμάζουσα αγορά, ο χρόνος είναι ο εχθρός σας. Πρέπει να συνεχίσετε τις περικοπές», δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη ο Per Lekander, διευθύνων σύμβουλος στον επενδυτικό όμιλο.

Σύμφωνα με τον Lekander, η προοπτική περιορισμένης ή αρνητικής αύξησης της ζήτησης πετρελαίου θα μπορούσε να διαλύσει τη συνεργασία μεταξύ του ΟΠΕΚ και κάποιων δεκάδων παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ με επικεφαλής τη Ρωσία - μια συμμαχία γνωστή ως OPEC+ που διαχειρίζεται την προσφορά στην αγορά για σχεδόν επτά χρόνια τώρα .
Εάν διαλυθεί η συμμαχία, οι τιμές θα κατρακυλούσαν, είπε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου, σημειώνοντας ότι οι τιμές του πετρελαίου ήταν «τεχνητά πολύ υψηλές» από το 1974.

«Εάν το καρτέλ δεν μπορεί να λειτουργήσει, θα έλεγα ότι βραχυπρόθεσμα πηγαίνει στα 35 δολάρια και μεσοπρόθεσμα πιθανώς στα 45 δολάρια», είπε ο Lekander, στο CNBC.

Περικοπές

Ο ΟΠΕΚ + μειώνει αυτήν τη στιγμή την προσφορά πετρελαίου, για να «σταθεροποιήσει την αγορά», όπως λέει σε κάθε ανακοίνωση.

Ο ΟΠΕΚ, τουλάχιστον δημόσια, δεν ανησυχεί για την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου. Μόλις αύξησε την εκτίμηση της για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2023 κατά 100.000 bpd σε σύγκριση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.

Μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές του ΟΠΕΚ για το 2045 βλέπουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να αυξάνεται στα 110 εκατομμύρια bpd μέχρι τότε, και το πετρέλαιο θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 29% του ενεργειακού μείγματος το 2045.

«Η παγκόσμια ζήτηση πρωτογενούς ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 23% την περίοδο έως το 2045, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούμε όλες τις μορφές ενέργειας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Haitham Al Ghais νωρίτερα αυτό το μήνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης