Εύβοια: Προσφυγή στη ΡΑΕ για το πλωτό φωτοβολταϊκό 1MW στον Ευβοϊκό κόλπο

Εύβοια: Προσφυγή στη ΡΑΕ για το πλωτό φωτοβολταϊκό 1MW στον Ευβοϊκό κόλπο
Την προσφυγή κατέθεσε ο δημος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας

Ο δήμαρχος Μαντουδίου Λίμνης Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ενημερώνει τους Δημότες ότι ο Δήμος την Παρασκευή 28/7 προσέφυγε στην ΡΑΕ κατά της έγκρισης της μεγάλης ενεργειακής γεωστρατηγικής επένδυσης που αφορά και τον Ευβοϊκό κόλπο!

«Σήμερα είναι ημέρα πένθους για την Γενική Γραμματέα του Δήμου μας κ Μίνα Κυριακού καθότι έχασε τον αγαπημένο της πατέρα!

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια σύσσωμου του Δημοτικού Συμβουλίου και του προσωπικού του Δήμου και αύριο αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου κ του προσωπικού θα παραστεί στην κηδεία στον ιερό ναό Ευαγγελιστρίας της Καστέλλας στις 11.30», καταλήγει στην ανακοίνωση ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Διαβάστε αναλυτικά:

https://www.evima.gr/eidiseis-evvoia/evvoia-prosfygi-tsapournioti-sti-rae-gia-to-ploto-fotovoltaiko-ston-evvoiko-kolpo/

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του o Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας


O Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, με ανακοίνωσή του, εφιστά την προσοχή των Ευβοέων, σχετικά με πρωτοφανές έργο γιγαντιαίων διαστάσεων, που απειλεί άμεσα τον κλειστό κόλπο του Ευβοϊκού.

Το έργο αναρτήθηκε στον κύκλο Ιουνίου της ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων) πρώην ΡΑΕ (Ρυθμιστική αρχή ενέργειας ) και σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος τονίζει:

" Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα τριπλό έργο, που εκτείνεται σε 3 νομούς (Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας) και 5 δήμους, με έκταση 1.179 στρεμμάτων και με ισχύ 11.650 MW (!!!). Φορέας του έργου εμφανίζεται η «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗΣ ΕΠΕ», που συστάθηκε στις 22/5/2023 και έχει «συνεταιριστικό κεφάλαιο» 1.500 ευρώ.

Η έκταση του έργου είναι πρωτοφανής όπως και η χωροθέτηση Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών δεν υπόκειται στις πρόνοιες κανενός Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου όπου θα έπρεπε να προβλέπονται τα κριτήρια εγκατάστασης και τις περιοχές αποκλεισμού.

Επιπλέον η χωροθέτηση και αδειοδότηση τους δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση και θέσπιση του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Θαλάσσιο και Παράκτιο χώρο όπως υποχρεούται η χώρα μας, σύμφωνα με την ΟΔΗΓΙΑ 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και την ΟΔΗΓΙΑ 2008/56/ΕΚ περί πλαισίου κοινοτικής δράσης στο πεδίο της πολιτικής για το θαλάσσιο περιβάλλον (οδηγία-πλαίσιο για τη θαλάσσια στρατηγική)

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας έχει ήδη υποβάλλει αντιρρήσεις ενάντια στην υλοποίηση του έργου και έχει ενημερώσει σχετικά με τα νομικά τους δικαιώματα τους εμπλεκόμενους Δήμους της Εύβοιας όπως και την Περιφέρεια Στερεάς, καθώς επίσης και τους βουλευτές Εύβοιας.

Τελική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων είναι η 28η του Ιουλίου κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Κανονισμού Βεβαιώσεων Παραγωγού.

Όποιος έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλλει στη ΡΑΕ αιτιολογημένες αντιρρήσεις εντός 15 ημερών από την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης."


Ο σχεδιασμός της επένδυσης

Η επένδυση για την περιοχή αφορά πλωτά φωτοβολταϊκά τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες του evima.gr θα τοποθετηθούν στην περιοχή Τηγάνι .

Αυτό που προβλέπεται είναι πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις οι οποίες θα αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση η οποία θα μισθωθεί από το δημόσιο, που θα λειτουργήσουν σε πιλοτική βάση με 20ετής σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης.

Ο σχεδιασμός των επίμαχων σταθμών θα γίνεται κατά παρέκκλιση των άλλων έργων καθώς θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την χορήγηση Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας.
Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα πλωτά φωτοβολταϊκά

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η χωροθέτηση των πλωτών φωτοβολταϊκών θα πραγματοποιείται σε θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσειςκαι ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση στη Διεύθυνση Χωροταξίας του ΥΠΕΝ.

Η χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων θα παραχωρείται από το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον έχει εκδοθεί βεβαίωση περί επιτρεπτού της χωροθέτησης του σταθμού, για την εγκατάσταση και λειτουργία τους για χρονικό διάστημα 22 ετών.
Οι χερσαίες εκτάσεις που μπορεί να παραχωρηθούν είναι ακόμη και ο αιγιαλός ή η παραλία, οι δημόσιες γαίες, δασικές εκτάσεις καθώς και τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το μίσθωμα για τις θαλάσσιες εκτάσεις που θα αξιοποιηθούν για εγκατάσταση και λειτουργία πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών, ορίζεται ως χρηματικό ποσό σε ευρώ ανά στρέμμα και έτος.

Το ύψος του μισθώματος που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο ορίζεται σε 30 ευρώ ανά στρέμμα ανά έτος. Η υποχρέωση καταβολής μισθώματος θα αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης μίσθωσης και θα καταβάλλεται με τη συμπλήρωση ενός μηνός από την υπογραφή της.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

https://www.evima.gr/koinonia/nea-simantiki-ependysi-stin-evvoia-pou-tha-topothetithoun-plota-fotovoltaika-mesa-sti-thalassa/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης