Ενέργεια

Το ρωσικό σχέδιο για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία παραμένει στην ατζέντα

Το ρωσικό σχέδιο για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην Τουρκία παραμένει στην ατζέντα
Θα είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών και όχι μια φυσική εγκατάσταση για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου
Η σχέδιο της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, αλλά εάν δημιουργηθεί, θα είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών και όχι μια φυσική εγκατάσταση για την αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ρωσικού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο κατέληξε στο συγκεκριμένο σχέδιο τον περασμένο Οκτώβριο, αφού επιδεινώθηκαν σημαντικά οι ενεργειακές του σχέσεις με τη Δύση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τότε, ο Πούτιν είχε μιλήσει για πιθανή δημιουργία πρόσθετων συνδέσεων στη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία για να γίνει αυτή η διαδρομή η κύρια μονάδα εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τα δυτικά.

Έπειτα για μήνες υπήρξαν πολλές συζητήσεις, με την Τουρκία να τρέφει τη φιλοδοξία να γίνει το περιφερειακό κέντρο εμπορίου φυσικού αερίου με τον δικό του δείκτη τιμών. Ωστόσο, η εφαρμογή του, η οποία σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις του Πούτιν μπορεί να διαρκέσει μόνο μερικούς μήνες, φαίνεται να έχει «φρενάρει».

«Παραμένει στην ατζέντα», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξή του το Σάββατο από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. «Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών, δεν πρόκειται να αποθηκεύσουμε τεράστιους όγκους φυσικού αερίου εκεί», είπε. Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε εάν αυτή η προσέγγιση θα σήμαινε χαμηλότερη κλίμακα εμπορίας ρωσικού φυσικού αερίου στον κόμβο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί.

Δείτε αναλυτικά εδώ:

https://www.naftemporiki.gr/finance/world/1499590/fysiko-aerio-to-rosiko-schedio-gia-dimioyrgia-energeiakoy-komvoy-stin-toyrkia-paramenei-stin-atzenta/

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης