Ενέργεια

Ποιοί και πόσα φορτία LNG φέρνουν στην Ρεβυθούσα για Ιούλιο και Αύγουστο

Ποιοί και πόσα φορτία LNG φέρνουν στην Ρεβυθούσα για Ιούλιο και Αύγουστο
Δέκα φορτία συνολικά καλύπτει ο προγραμματισμός του ΔΕΣΦΑ για τον Αύγουστο
Επανέρχονται οι ανησυχίες για άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου του επόμενους μήνες παρά το γεγονός ότι επί του παρόντος η Ευρώπη έχει σχεδόν γεμίσει τις αποθήκες της ενώ η τιμή TTF για τα συμβόλαια Αυγούστου βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα έκλεισε στα 25,5 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή.

Αιτία των νέων ανοδικών προβλέψεων είναι η ζέστη που επικρατεί στη Ν.Α Ασία, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τους εισαγωγείς της περιοχής σε αναζήτηση περισσότερων φορτίων LNG, αποσπώντας μερίδιο από την Ευρώπη.
Εξάλλου η πορεία των futures του TTF δείχνει ότι οι ανησυχίες δεν έχουν εξαλειφθεί παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη φαίνεται να περνάει μια περίοδο ηρεμίας. Συγκεκριμένα οι τιμές των futures του αερίου ανεβαίνουν από τον Οκτώβριο και μετά και τον Δεκέμβριο φθάνουν κοντά στα 50 ευρώ/MWh, ένα επίπεδο τιμής που διατηρούν για όλους τους επόμενους χειμερινούς μήνες.

Πάντως οι ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου είναι γεμάτες περίπου στο 84% του δυναμικού τους, γεγονός που τις φέρνει σχεδόν δύο μήνες νωρίτερα, στο στόχο πλήρωσης του 90% των αποθηκευτικών χώρων ως την 1 Νοεμβρίου 2023.
Οι παραδόσεις LNG στην Ευρώπη και την Τουρκία βρίσκονται σε τροχιά πτώσης στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και σχεδόν ένα χρόνο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων Kpler. Η τελευταία εκτίμηση της εταιρίας ανέμενε ότι θα φτάσουν στους 8,7 εκατομμύρια τόνους, ή 4% χαμηλότερα από τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Τα φορτία της Ρεβυθούσας

Στη Ρεβυθούσα τα φορτία LNG που είχαν προγραμματιστεί για τον Ιούλιο ήταν 5 εκ των οποίων 2 της Mytilineos 147.710 και 7.238 κυβικά μέτρα LNG, αντίστοιχα και από ένα φορτίο της ΔΕΠΑ 73.855 κ.μ., της Met Energy 132.939 κ.μ. (προφανώς με τελικό προορισμό τη Βουλγαρία) και της Εlpedison 147.710 κ.μ.

Για τον Αύγουστο ο προγραμματισμός του ΔΕΣΦΑ δίνει επίσης 5 φορτία, των εταιριών Mytilineos 147.710 κ.μ. , Motor Oil 73.855 κ.μ. , Ηρων 73.855 κ.μ, καθώς και ΔΕΗ και ΔΕΠΑ για ποσότητες 36.928 κμ και 36.927 κ.μ. αντίστοιχα.

Το συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης άγγιξε το υψηλό τριών εβδομάδων στα 34,35 ευρώ/MWh στον ολλανδικό κόμβο TTF την περασμένη Δευτέρα (24/7), χωρίς όμως να συγκρατήσει την άνοδο αυτή, ούτε καν εντός της ημέρας. Επρόκειτο πάντως για μία τιμή περίπου 50% πάνω από το χαμηλό διετίας που σημείωσε στις αρχές Ιουνίου, αν και απείχε σημαντικά από τα σχεδόν 50 ευρώ/MWh που κατέγραψε αργότερα τον Ιούνιο, υποχωρώντας σχεδόν ακαριαία.

Οι υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη μαζί με τις ανησυχίες σχετικά διαθέσιμες ποσότητες του νορβηγικού αερίου αγωγού και τις ροές LNG ήταν οι αιτίες που στήριξαν αυτά τα βραχύβια ράλι.
Παράλληλα η προθεσμιακή αγορά συνεχίζει επίσης να τιμολογεί με premium 15-20 ευρώ/MWh για τα χειμερινά συμβόλαια, δεδομένων των κινδύνων για τις εναλλακτικές λύσεις της Ευρώπης έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης