HE: Ετοιμάζει επέλαση στα Βαλκάνια - Στόχος έργα ΑΠΕ άνω των 2 GW το 2030

HE: Ετοιμάζει επέλαση στα Βαλκάνια - Στόχος έργα ΑΠΕ άνω των 2 GW το 2030

Και δεύτερη εξαγορά στη Ρουμανία για την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW

 

Σχετικά Άρθρα
Με εξασφαλισμένη γραμμή χρηματοδότησης 766 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, η HELLENiQ ENERGY προχωρά με ταχύτητα στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου για την απόκτηση ενός ισχυρού πυλώνα πράσινης παραγωγής ενέργειας.

Έχοντας διπλασιάσει τους στόχους της ανακοινώνει αλλεπάλληλες εξαγορές στο εξωτερικό κατ΄ αρχήν στην Κύπρο και εν συνεχεία στη Ρουμανία, ενώ σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και για αντίστοιχες κινήσεις σε άλλες χώρες των Βαλκανίων.

Πλέον η HELLENiQ ENERGY επιδιώκει η εγκατεστημένη ισχύς της σε έργα ΑΠΕ να είναι της τάξης του 1 GW έως το 2025 και άνω των 2 GW το 2030. Αυτή τη στιγμή το χαρτοφυλάκιο της σε έργα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης φθάνει τα 3,4 GW και η εγκατεστημένη ισχύς της που έχει υπερδεκαπλασιαστεί σε δυο χρόνια ανέρχεται σε 356 MW.

Για την υλοποίηση των επενδύσεων της σε αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα η HELLENiQ ENERGY μέσω της 100% θυγατρικής της HELLENiQ Renewables, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία – πλαίσιο, ύψους έως 766 εκατ. ευρώ, με την Εθνική και την Eurobank. Η συμφωνία προβλέπει επιμέρους χρηματοδοτήσεις έργων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με δυνατότητα να ενταχθούν τόσο υφιστάμενα όσο και νέα έργα, απελευθερώνοντας παράλληλα πόρους για τις λοιπές δραστηριότητες του ομίλου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά της Ρουμανίας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ομίλου HELLENiQ ENERGY ο οποίος ανακοίνωσε χθες συμφωνία με την MYTILINEOS για την κατασκευή και απόκτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στο νότιο τμήμα της χώρας με συνολική ισχύ 211 MW, ενώ προανήγγειλε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί μια ακόμη συμφωνία με ξένο όμιλο που θα της εξασφαλίσει συνολικά 800 MW πράσινης εγκατεστημένης ισχύος στη Βαλκανική χώρα.


Σε Ρουμανία και Κύπρο


Η αγορά ΑΠΕ της Ρουμανίας είναι ταχέως αναπτυσσόμενη αφού εντός του 2023 αναμένεται να εγκατασταθούν αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 2,3 GW ενώ έως το 20230 προβλέπεται να προστεθούν άλλα 3,7 GW μέχρι. Το ρυθμιστικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η Ρουμανία είναι εξαιρετικά ευνοϊκό για τους επενδυτές και αυτή την ευκαιρία επιδιώκει να αξιοποιήσει ο ελληνικός όμιλος.

Η συμφωνία της HELLENiQ ENERGY με την MYTILINEOS εκτιμάται ότι είναι της τάξης των 230 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή και απόκτηση τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης. Από αυτά τα 13 MW αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία το 2023, 108 MW το 2024 και 90 MW έως το τρίτο τρίμηνο του 2025.

Η δεύτερη εξαγορά στη Ρουμανία που αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα, αφορά επίσης την ανάπτυξη χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών πάρκων έως 600 MW.

Παράλληλα HELLENiQ ENERGY μετά τη εξαγορά φωτοβολταικού ισχύος 15 MW στην περιοχή της Λευκωσίας βρίσκεται σε συζητήσεις για να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις τους επόμενους μήνες και έως το τέλος του έτους που θα της εξασφαλίσουν εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 50-60 MW στην Κύπρο.

Τα έργα είναι μέρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που αναπτύσσει η MYTILINEOS Renewables, και η συναλλαγή είναι ενταγμένη στο μοντέλο εναλλαγής περιουσιακών στοιχείων της MYTILINEOS, το οποίο επιταχύνει τη δημιουργία αξίας και εσόδων που ανακατανέμονται για την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης