Γεωθερμική Ενέργεια: Η νέα τάση στις ΑΠΕ - Ποιες χώρες επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους

Γεωθερμική Ενέργεια: Η νέα τάση στις ΑΠΕ - Ποιες χώρες επεκτείνουν τα χαρτοφυλάκια τους
Οι τεχνολογικές βελτιώσεις και η αυξημένη χρηματοδότηση για έρευνα αναμένεται να επεκτείνουν τις γεωθερμικά βιώσιμες περιοχές σύμφωνα με το Oilprice.com
Ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών διερευνά τη δυνατότητα ανάπτυξης της γεωθερμικής τους ικανότητας, καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επεκτείνουν τα ενεργειακά τους χαρτοφυλάκια για να συμπεριλάβουν ένα ευρύτερο φάσμα ανανεώσιμων πηγών. Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αξιολογεί το βαθύ γεωθερμικό του δυναμικό, μια μεγάλη ιαπωνική εταιρεία κοινής ωφέλειας στοιχηματίζει πολλά στη γεωθερμική ενέργεια στη Γερμανία και η Κένυα υιοθετεί μια περιφερειακή προσέγγιση για την ανάπτυξη χωρητικότητας.

Οι μεγαλύτερες επενδύσεις στον κλάδο αναμένεται να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τεχνολογικές ανακαλύψεις για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών και να καταστήσουν τις δραστηριότητες πιο οικονομικά βιώσιμες.


Οι γεωθερμικές λειτουργίες χρησιμοποιούν ατμό για την παραγωγή ενέργειας. Αυτός ο ατμός προέρχεται από δεξαμενές ζεστού νερού, συνήθως λίγα μίλια κάτω από την επιφάνεια της γης. Ο ατμός χρησιμοποιείται για την περιστροφή μιας τουρμπίνας, η οποία τροφοδοτεί μια γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπάρχουν τρεις ποικιλίες γεωθερμικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής: ξηρός ατμός, ατμός flash και δυαδικός κύκλος.
Οι σταθμοί παραγωγής ξηρού ατμού χρησιμοποιούν υπόγειους πόρους, διοχετεύοντας ατμό από υπόγεια πηγάδια σε μονάδα παραγωγής ενέργειας. Ο ατμός flash είναι η πιο κοινή μορφή, χρησιμοποιώντας γεωθερμικές δεξαμενές νερού με θερμοκρασίες πάνω από 182°C. Το ζεστό νερό ταξιδεύει μέσα από φρεάτια στο έδαφος υπό τη δική του πίεση, η οποία μειώνεται όσο ψηλότερα ταξιδεύει για να παράγει ατμό για να τροφοδοτήσει έναν στρόβιλο.

Τέλος, οι δυαδικοί σταθμοί ατμού χρησιμοποιούν τη θερμότητα από το ζεστό νερό για να φέρουν ένα λειτουργικό ρευστό, συνήθως μια οργανική ένωση με χαμηλό σημείο βρασμού, το οποίο στη συνέχεια εξατμίζεται σε έναν εναλλάκτη θερμότητας και χρησιμοποιείται για την περιστροφή ενός στροβίλου.


Λευκή Βίβλος


Η British Geological Survey (BGS) και η Arup, μια βρετανική εταιρεία συμβούλων μηχανικών, ανέπτυξαν πρόσφατα μια Λευκή Βίβλο με τίτλο «Η περίπτωση της βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας - ξεκλείδωμα των επενδύσεων σε κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο», που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Στόχος του ήταν να αξιολογήσει τις ευκαιρίες για την κατασκευή έργων βαθιάς γεωθερμίας σε ολόκληρη τη χώρα για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του μείγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Βρετανίας.

Για να αναπτύξουν βαθιά γεωθερμικά συστήματα, οι εταιρείες πρέπει να ανοίξουν βαθιά πηγάδια για να φτάσουν σε πηγές θερμότητας υψηλότερης θερμοκρασίας σε βάθη άνω των 500 μέτρων. Υπάρχει σημαντική δυνατότητα ανάπτυξης αυτών των πόρων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά οι πολύπλοκες εργασίες γεώτρησης έχουν υψηλό κόστος, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποθαρρύνει τους προγραμματιστές.

Ωστόσο, καθώς οι τεχνολογίες βελτιώνονται, χάρη στη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έρευνα και ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των περιοχών όπου η εκμετάλλευση της γεωθερμίας είναι οικονομικά βιώσιμη. Οι περισσότεροι από τους βαθείς γεωθερμικούς πόρους του Ηνωμένου Βασιλείου μπορούν να βρεθούν σε βαθιές ιζηματογενείς λεκάνες σε όλη τη χώρα. Η Λευκή Βίβλος συνιστά στην κυβέρνηση να προωθεί τη γεωθερμική ενέργεια ως μία από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την πηγή ενέργειας.
Η σύσταση ενός ρυθμιστικού φορέα θα μπορούσε επίσης να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων έργων, ενώ ένα σύστημα αδειοδότησης θα μπορούσε να βοηθήσει στον εξορθολογισμό των μελλοντικών έργων.


Εξαγορά έργου στη Γερμανία


Στην Ιαπωνία, ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους κοινής ωφελείας της χώρας, η Chubu Electric Power, ανακοίνωσε σχέδια για εξαγορά ενός έργου γεωθερμικής ενέργειας στη Γερμανία. Η Chabu αγοράζει το 40% των μετοχών της εταιρείας, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει το πρώτο στο είδος του έργο γεωθερμικής ενέργειας και τηλεθέρμανσης στη Βαυαρία.

Θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία Eavor-Loop που αναπτύχθηκε από την καναδική νεοσύστατη εταιρεία Eavor, μετατρέποντας την υποεπιφανειακή θερμότητα από τον πυρήνα της Γης σε ανανεώσιμη ενέργεια, χωρίς την ανάγκη ανακάλυψης υπόγειων δεξαμενών ζεστού νερού. Ο Chabu έχει ήδη επενδύσει στην ίδια την Eavor το 2022 και ελπίζει να προωθήσει την εμπορευματοποίηση της νέας τεχνολογίας στη Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, το 2022, η Κένυα – η οποία άνοιξε το πρώτο γεωθερμικό πηγάδι της τη δεκαετία του 1950 και άνοιξε τον πρώτο της σταθμό ηλεκτροπαραγωγής το 1981, ήρθε έβδομη στον κόσμο για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας. Η Κένυα παράγει περίπου το 47% της ενέργειάς της από γεωθερμικούς πόρους. Είναι μια από τις δύο μόνο αφρικανικές χώρες, μαζί με την Αιθιοπία, που παράγει γεωθερμική ενέργεια. Η KenGen, η κυβερνητική οντότητα που διαχειρίζεται το γεωθερμικό εργοστάσιο της Κένυας, παρέχει τεχνική υποστήριξη σε άλλες χώρες της περιοχής, έχοντας ήδη ανοίξει πολλαπλές γεωθερμικές γεωτρήσεις στην Αιθιοπία και το Τζιμπουτί για να αξιολογήσει τις δυνατότητές τους.

Πρόσφατα, οι κυβερνήσεις της Ινδονησίας και της Νέας Ζηλανδίας επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους σε έργα γεωθερμικής ενέργειας. Το Πρόγραμμα Γεωθερμικής Ενέργειας Ινδονησίας-Αοτεαρόα Νέας Ζηλανδίας (PINZ) επεκτάθηκε για το 2023-2028, με δέσμευση χρηματοδότησης 9,9 εκατομμυρίων δολαρίων από την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας για την ανάπτυξη της γεωθερμικής βιομηχανίας της Ινδονησίας. Αυτή η συνεργασία υπάρχει για πάνω από μια δεκαετία, για να υποστηρίξει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια της Ινδονησίας.

Πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αυξάνουν τις επενδύσεις τους στην έρευνα και την ανάπτυξη στη γεωθερμική ενέργεια, με στόχο να διαφοροποιήσουν το μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να μειώσουν την εξάρτηση από οποιαδήποτε μεμονωμένη πηγή ενέργειας.

Οι επενδύσεις στην τεχνολογία γεωθερμικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια έχουν ήδη οδηγήσει σε προόδους που αναμένεται να καταστήσουν τις νέες δραστηριότητες πιο βιώσιμες οικονομικά, με περαιτέρω ανακαλύψεις που αναμένεται να επέλθουν καθώς θα εδραιωθεί η παγκόσμια αγορά γεωθερμίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης