Ενέργεια

Σε ενεργειακό δίλημμα το Ισραήλ: Εξαγωγές ή ενεργειακή ασφάλεια

Σε ενεργειακό δίλημμα το Ισραήλ: Εξαγωγές ή ενεργειακή ασφάλεια
Το 2022, οι εταιρείες ενέργειας στο Ισραήλ παρήγαγαν 21,29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, με μόλις 9,21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγωγής

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε σήμερα (2/8) ότι περισσότερα από τα αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας θα πρέπει να διατεθούν για εξαγωγή, εν μέσω ανανεωμένου ενδιαφέροντος για υπεράκτια εξερεύνηση και συζήτηση για το εάν το αέριο θα πρέπει να διατηρηθεί για οικιακή χρήση.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου ανακαλύφθηκαν τα τελευταία 15 χρόνια στα ανοικτά των ακτών της Μεσογείου του Ισραήλ, αλλά η κυβέρνηση, προκειμένου να διασφαλίσει ότι η τοπική αγορά θα έχει αρκετά στο μέλλον, έθεσε όρια στο πόσα μπορούν να πωληθούν στο εξωτερικό.

Το θέμα συζητήθηκε έντονα για χρόνια και αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα, όταν ο διευθυντής προϋπολογισμού του Ισραήλ προειδοποίησε ότι η χώρα κινδύνευε να εξάγει πάρα πολλά, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια.

Το 2022, οι εταιρείες ενέργειας στο Ισραήλ παρήγαγαν 21,29 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, με μόλις 9,21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εξαγωγής. Οι εξαγωγές πήγαν στην Αίγυπτο και την Ιορδανία. Στην παρούσα φάση το Ισραήλ βρίσκεται σε ενεργειακό σταυροδρόμι.

Τι επιδιώκει το Ισραήλ

Θέλει να διπλασιάσει την παραγωγή φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια και να συνδεθεί με νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, η οποία αναζητά νέες πηγές ενέργειας. Και το υπουργείο Ενέργειας αυτό το μήνα δημοπράτησε τέσσερις ζώνες εξερεύνησης σε ομίλους που περιλαμβάνουν συνολικά εννέα εταιρείες, πέντε εκ των οποίων ήταν νέες στην ισραηλινή αγορά. Αλλά χωρίς μεγαλύτερη πρόσβαση σε ξένους αγοραστές, και δεδομένου του μικρού μεγέθους της αγοράς του Ισραήλ, οι εταιρείες πιθανότατα θα αποφύγουν να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις για την τόνωση της παραγωγής.

«Η ικανότητά μας να εξάγουμε φυσικό αέριο, με ελεγχόμενο τρόπο, όπως είπα, είναι ένα μεγάλο διπλωματικό όπλο που ενισχύει τη θέση του Ισραήλ στην περιοχή και στον κόσμο», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Ισραήλ, Katz.

Το Λεβιάθαν είναι το μεγαλύτερο πεδίο της χώρας. Οι εταίροι του έργου - Chevron,NewMed Energy και Ratio Energies του Ισραήλ - επιθυμούν να αυξήσουν την παραγωγή στα 21 bcm ετησίως από 12 bcm.

«Αν εξετάσουμε την οικονομική πτυχή και το διπλωματικό όφελος για την ενίσχυση της θέσης του Ισραήλ, σίγουρα πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αυξήσουμε τις εξαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με την ποσότητα που χρειάζεται», συμπλήρωσε ο υπουργός , χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης