Ενέργεια

Reuters: Δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του ο OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου στη συνεδρίαση της 4/8

Reuters: Δεν θα αλλάξει τη στρατηγική του ο OPEC+ για την παραγωγή πετρελαίου στη συνεδρίαση της 4/8
Το Βασίλειο σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή του κατά 1 εκατομμύριο bpd τον Ιούλιο και τον Αύγουστο

Η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου της συμμαχίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (4/8), ανέφεραν στο Reuters σήμερα (2/8) αρκετές πηγές του ομίλου, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν σε υψηλό τριών μηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα του OilPrice.

Η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) που η οποία συζητά τακτικά την κατάσταση στην αγορά και την ανάγκη παρέμβασης του ΟΠΕΚ+, θα συνεδριάσει στις 4 Αυγούστου, ώστε να πραγματοποιήσει απολογισμό των πιο πρόσφατων εξελίξεων.

Οι περικοπές του ΟΠΕΚ+

Από τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις αρχές Ιουνίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 16%, λόγω της χαλάρωσης των ανησυχιών για ύφεση στις ΗΠΑ και για σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου, οφειλόμενες στις περικοπές του ΟΠΕΚ+. Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιουνίου, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να τις παρατείνει έως το 2024.

Οι περικοπές αυτές αρχικά προορίζονταν να διαρκέσουν μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου 2023. Όμως, η μεγαλύτερη έκπληξη ήρθε από τη Σαουδική Αραβία, τον κορυφαίο εξαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο και ηγέτη του ΟΠΕΚ+, η οποία ανακοίνωσε μονομερή μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) για τον Ιούλιο.

Παράταση περικοπών

Στις αρχές Ιουλίου, οι Σαουδάραβες παρέτειναν την περικοπή και τον Αύγουστο, «για να υποστηρίξουν τη σταθερότητα της αγοράς». Τώρα υπάρχουν προσδοκίες ότι η Σαουδική Αραβία θα επεκτείνει την περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd και τον Σεπτέμβριο.

Το Βασίλειο σκοπεύει να μειώσει την παραγωγή του κατά 1 εκατομμύριο bpd τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, επιπλέον της μείωσης περίπου 500.000 bpd στο πλαίσιο των περικοπών του ΟΠΕΚ+ που ξεκίνησαν τον Μάιο.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι η Σαουδική Αραβία θα ανακοινώσει την ενός μήνα παράταση της περικοπής κατά 1 εκατομμύριο bpd μετά τη συνεδρίαση της JMMC την Παρασκευή και ενόψει της ανακοίνωσης των επίσημων τιμών πώλησης (OSP) για τις ποιότητες αργού της Σαουδικής Αραβίας που φορτώνονται τον Σεπτέμβριο.

Οι περικοπές από τη Σαουδική Αραβία και ορισμένους άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+ και τα σημάδια ότι οι διανομές ρωσικού αργού μειώνονται ήδη, στήριξαν τις τιμές του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες και οδήγησαν τους αναλυτές να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για ελλείμματα της αγοράς αυτό το τρίμηνο και το υπόλοιπο του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης