Ενέργεια

Γερμανία: Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός για την αύξηση της τιμής του άνθρακα

Γερμανία: Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός για την αύξηση της τιμής του άνθρακα

Ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner θέλει την τιμή στα 40 ευρώ ανά τόνο και ο υπουργός Οικονομίας Robert Habec στα 45 ευρώ

Ο κυβερνών συνασπισμός στη Γερμανία εξακολουθεί να είναι διχασμένος σχετικά με το πόσο θα πρέπει να αυξηθεί η εγχώρια τιμή του άνθρακα εν μέσω επίμονου πληθωρισμού που θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί περαιτέρω από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές κοντά στην κυβέρνηση την Τετάρτη.

Το 2021, η Γερμανία εισήγαγε μια τιμή άνθρακα 25 ευρώ ανά τόνο, ως μέρος των φιλοδοξιών της για καθαρό μηδέν. Η τιμή αυξήθηκε στα 30 ευρώ ανά τόνο από τον Ιανουάριο του 2022 και αναμενόταν να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια.

Όμως, τον Σεπτέμβριο του 2022, η γερμανική κυβέρνηση πάγωσε την αύξηση της τιμής του άνθρακα για ένα χρόνο ως μέρος ενός πακέτου ανακούφισης για να βοηθήσει τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία στην ενεργειακή κρίση αφού σταμάτησαν όλες οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία. Η τιμή του άνθρακα επρόκειτο να αυξηθεί στα 35 ευρώ ανά τόνο για το 2023, αλλά αυτή η αύξηση καταργήθηκε.
Τώρα η κυβέρνηση συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, των Ελεύθερων Δημοκρατών και των Πρασίνων συζητά το ποσό της επόμενης αύξησης.

Tα σχέδια των υπουργών

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg που γνωρίζουν τη σκέψη του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner, ο υπουργός επιδιώκει να περιορίσει την αύξηση στα 40 ευρώ ανά τόνο, που θα ήταν 0,03 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης ή ντίζελ περισσότερο. Ο Lindner, ως υπουργός Οικονομικών, προσπαθεί να περιορίσει τις πιθανές επιπτώσεις στον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όμως ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck, εξέχον μέλος των Πρασίνων, έχει δεχθεί πιέσεις από το κόμμα του και την κοινοβουλευτική ομάδα του να επιδιώξει υψηλότερη αύξηση των τιμών του άνθρακα, στα 45 ευρώ για το 2024, όπως είχε προγραμματιστεί πριν από την ενεργειακή κρίση και την αναστολή της αύξησης των τιμών του άνθρακα για ένα χρόνο.

Επί του παρόντος, οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας, ανέφεραν πηγές του Bloomberg. Οι αντίστοιχοι υπουργοί αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία για την αύξηση της τιμής του άνθρακα πριν από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τις πηγές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης