Ενέργεια

Επιστολή 19 φορέων στην Simson για τις αρνητικές τιμές - Τα "αγκάθια" για τις ΑΠΕ

Επιστολή 19 φορέων στην Simson για τις αρνητικές τιμές - Τα

 Προειδοποιήσεις για  προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας 

Οι μηδενικές και αρνητικές τιμές και οι υποχρεωτικές περικοπές έγχυσης ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, αποτελούν πλέον πανευρωπαϊκό φαινόμενο και απασχολούν τις επιχειρήσεις ειδικά του κλάδου των φωτοβολταικών, οι οποίες μέσω των συλλογικών τους οργάνων ζητούν την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρόβλημα έχει ήδη καταγραφεί και στην ελληνική αγορά με τον ΑΔΜΗΕ να εισηγείται μηχανισμό υποχρεωτικών περικοπών και τον ΕΣΗΑΠΕ αλλά και την ΕΛΕΤΑΕΝ να προτείνουν την θεσμοθέτηση μηχανισμού αποζημίωσης των μονάδων όταν έχουν οικονομικές απώλειες λόγω υποχρεωτικών περικοπών.

Σε ότι αφορά τις μηδενικές τιμές αποζημίωσης των μονάδων ΑΠΕ, όταν υπάρχει υπερπροσφορά ενέργειας και χαμηλή ζήτηση, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι ένα φαινόμενο που επί του παρόντος δεν απασχολεί την ελληνική αγορά των ΑΠΕ. Και τούτο διότι οι μονάδες που συμμετέχουν στο ανταγωνιστικό σκέλος της αγοράς είναι ελάχιστες. Η πλειονότητα αμείβεται με συμβολαιοποιημένες υψηλές τιμές, ενώ επί του παρόντος και για όσο ισχύει το πλαφόν στη χονδρική του ρεύματος όλη η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ αμείβεται στην τιμή του πλαφόν δηλαδή τα 85 ευρώ/MWh. Το πρόβλημα των μηδενικών τιμών πάντως, είναι μπροστά και ήδη ανησυχεί την αγορά.

Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο οι μηδενικές τιμές όσο και οι υποχρεωτικές περικοπές διογκώνονται ως πρόβλημα με αποτέλεσμα 19 συλλογικοί φορείς να απευθύνουν κοινή επιστολή προς την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, προειδοποιώντας ότι τα προβλήματα στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, η έλλειψη ευελιξίας στο σύστημα και οι ασταθείς τιμές επηρεάζουν αρνητικά τόσο τα υφιστάμενα έργα ΑΠΕ όσο και τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το 2023 λόγω της περιορισμένης ζήτησης παρατηρήθηκαν μεγάλες περικοπές σε πολλές χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα στην Πολωνία και την Τσεχία.

Επενδυτικός κίνδυνος

Οι συλλογικοί φορείς των ΑΠΕ με την επιστολή τους προειδοποιούν για κίνδυνο των επενδύσεων σε ηλιακή παραγωγή ρεύματος και προσθέτουν ότι «η αστάθεια των τιμών, που σήμερα καταγράφεται είτε μέσω πολύ υψηλών είτε και αρνητικών τιμών, θα είναι η νέα φυσιολογική κατάσταση» και υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα και πιθανή απώλεια εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πολλές λύσεις σε αυτά τα ζητήματα έχουν ήδη προταθεί στο νόμο της ΕΕ για την τόνωση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που εγκρίθηκε το 2018. Ωστόσο, αυτό δεν έχει εφαρμοστεί σωστά σε πολλές χώρες της ΕΕ.

Για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ζητημάτων, οι ενώσεις καλούν τις χώρες της ΕΕ να βελτιώσουν την ετοιμότητα των δικτύων και να επιταχύνουν την αδειοδότηση και την κατασκευή υποδομής στα δίκτυα.
Πρέπει επίσης να εισαχθεί ευελιξία σε όλο το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, από την προσαρμογή των δικτύων μέχρι να ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο τα σπίτια στα σήματα τιμών. Παράλληλα, η Ευρώπη χρειάζεται πρόσθετη χωρητικότητα αποθήκευσης και κίνητρα για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας όταν η ζήτηση, και επομένως οι τιμές, είναι χαμηλές, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Οι ενώσεις ζητούν επίσης να αντιμετωπιστούν ρυθμιστικά θέματα συμφόρησης και διπλών χρεώσεων όταν πρόκειται για υβριδικά έργα όπου η παραγωγή ηλιακής ενέργειας συνδυάζεται με αποθήκευση ή άλλη πηγή παραγωγής, όπως η αιολική ενέργεια.

Τονίζουν ότι για να λάβουν οι επενδυτές τα σωστά μηνύματα θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα συμβόλαια επί της διαφοράς, τα οποία παρέχουν εγγυημένα έσοδα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως τρόπος σταθεροποίησης των ασταθών τιμών ενέργειας στη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που προτάθηκε τον Μάρτιο του 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης