Ενέργεια

ΙΕΝΕ: Μειωμένη κατά 67% η μέση ΤΕΑ σε ετήσια βάση - Αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου

ΙΕΝΕ: Μειωμένη κατά 67% η μέση ΤΕΑ σε ετήσια βάση - Αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου
Δίνονται στοιχεία σχετικά με τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου, τις εισαγωγές ανά σημείο εισόδου, τις παραλαβές στα σημεία εξόδου, αλλά και την ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης
Στην παρούσα μηνιαία ανάλυση της ελληνικής ενεργειακής αγοράς, που εκπόνησε το τμήμα ανάλυσης ενεργειακών αγορών του ΙΕΝΕ, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου για τον μήνα που πέρασε.

Στο παρόν τεύχος, αναλύονται μεγέθη, όπως η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ), η ζήτηση ενέργειας και το φορτίο συστήματος, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις διαθέσιμες μορφές ενέργειας, το μίγμα καυσίμου, οι εισαγωγές-εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας και η καθαρή θέση ισοζυγίου διασυνδέσεων. Όσον αφορά την ελληνική αγορά φυσικού αερίου, δίνονται στοιχεία σχετικά με τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου, τις εισαγωγές ανά σημείο εισόδου, τις παραλαβές στα σημεία εξόδου, αλλά και την ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης.

Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας
Α1. Μειωμένη κατά 67% η Μέση ΤΕΑ τον Ιούλιο σε Ετήσια Βάση

Η μέση ΤΕΑ τον Ιούλιο του 2023 εμφανίστηκε αυξημένη κατά 23% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο και διαμορφώθηκε στα €112.68/MWh, ενώ μειώθηκε κατά 67% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Η ελάχιστη ΤΕΑ για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε στα €0.00/MWh, ενώ η μέγιστη στα €245.30/MWh.

555.jpg




Η τιμή της εγχώριας ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε 3 φορές μέσα σε ένα χρόνο (Ιούλιος 2022 – Ιούλιος 2023), γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Α2. Εκτόξευση της Ζήτησης τον Ιούλιο σε Μηνιαία Βάση

Όσον αφορά τη ζήτηση ενέργειας, αυτή διαμορφώθηκε στις 5,561,131 MWh τον Ιούλιο του 2023, κινούμενη ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, έχοντας εκτοξευθεί κυρίως λόγω του καύσωνα «Κλέων», ο οποίος οδήγησε προς τα πάνω και την τιμή ηλεκτρισμού. Το μέσο φορτίο συστήματος ανήλθε στα 7,475 MW, αυξημένο κατά 40% σε μηνιαίο επίπεδο και κατά 8% σε ετήσια βάση. Το ελάχιστο φορτίο συστήματος για τον μήνα Ιούλιο ανήλθε στα 4,278 MW, ενώ το μέγιστο στα 10,244 MW.

14.jpg

Α3. Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας και Μίγμα Καυσίμου – Αύξηση Φυσικού Αερίου, Λιγνίτη και Καθαρών Εισαγωγών, Μείωση ΑΠΕ και Μεγάλων Υδροηλεκτρικών σε Μηνιαία Βάση


Αυξημένη εμφανίζεται η χρήση φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή τον μήνα Ιούλιο του 2023, καλύπτοντας το 41% του μίγματος καυσίμου, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, που ανήλθε στο 39%. Πιο συγκεκριμένα, το μίγμα καυσίμου της Ελλάδας στην ηλεκτροπαραγωγή για τον μήνα Ιούλιο βασίστηκε κυρίως στο φυσικό αέριο (41%), στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) (30%), με τις ΑΠΕ να περιλαμβάνουν αιολικά, φωτοβολταϊκά και βιομάζα, στις καθαρές εισαγωγές (15%), στα μεγάλα
υδροηλεκτρικά (7%) και στον λιγνίτη (7%). Άρα, συνολικά η συμμετοχή των ΑΠΕ φθάνει το 37%. Η παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο και ΑΠΕ τον Ιούλιο ανήλθε σε 2,151,757 MWh και 1,555,319 MWh αντίστοιχα, ενώ από τα νερά έφτασε τις 383,610 MWh. Στο πιο κάτω διάγραμμα, απεικονίζεται το μίγμα καυσίμου ανά ημέρα τον Ιούλιο.

57.jpg


Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια της ανάλυσης
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης