Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου

ΟΠΕΚ+: Αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου

Η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει καμία ανάγκη για περαιτέρω παρέμβαση στην αγορά προς το παρόν

    

Η JMMC του ΟΠΕΚ+ πραγματοποίησε μια σύντομη συνάντηση στην οποία επιβεβαίωσαν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου του ομίλου, χωρίς συστάσεις για αλλαγές στην παραγωγή.

Της συνάντησης είχαν προηγηθεί ανακοινώσεις από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία για τις προθέσεις τους να παρατείνουν την οικειοθελή περικοπή των εξαγωγών πετρελαίου μέχρι τον Σεπτέμβριο, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα της αγοράς πετρελαίου.

Ενώ η επιτροπή του ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει καμία ανάγκη για περαιτέρω παρέμβαση στην αγορά προς το παρόν, σημείωσαν την ετοιμότητά τους να παρέμβουν εάν χρειαστεί, με την επόμενη συνάντηση να έχει προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου 2023.

Η Μικτή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης (JMMC) του OPEC+ επιβεβαίωσε την Παρασκευή τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου του ομίλου και δεν έκανε καμία σύσταση για αλλαγή της παραγωγής αυτή τη στιγμή.

Σε μια πολύ σύντομη συνάντηση, όπως ήταν αναμενόμενο, η επιτροπή της JMMC, η οποία συζητά τακτικά την κατάσταση στην αγορά και την ανάγκη παρέμβασης του ΟΠΕΚ+, σφράγισε τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ από τις 4 Ιουνίου, όταν οι τρέχουσες περικοπές – που αρχικά είχαν οριστεί για τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο του 2023 – παρατάθηκαν έως το τέλος του 2024.

Της συνάντησης της Παρασκευής, που ήταν προγραμματισμένη για μήνες, προηγήθηκε μια ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας την Πέμπτη ότι το Βασίλειο θα επεκτείνει τη μονομερή εθελοντική του μείωση κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Περικοπές εξαγωγών από την Ρωσία

Η Ρωσία, ο ηγέτης των παραγωγών εκτός ΟΠΕΚ στον όμιλο OPEC+, ανακοίνωσε επίσης παράταση των περικοπών των εξαγωγών της μέχρι τον Σεπτέμβριο, αν και η υποσχεθείσα περικοπή θα είναι χαμηλότερη από τον Αύγουστο.

Η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 300.000 bpd τον Σεπτέμβριο, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak. Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι θα μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου της τον Αύγουστο κατά 500.000 bpd.

Στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής του ΟΠΕΚ+, συμφωνήθηκε ότι δεν υπάρχει ανάγκη περαιτέρω παρέμβασης στην αγορά προς το παρόν, όπως ευρέως αναμενόταν. Αλλά η επιτροπή σημείωσε ότι θα μπορούσε να παρέμβει εάν χρειαστεί.

«Η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί στενά τις συνθήκες της αγοράς σημειώνοντας την προθυμία των χωρών της DC να αντιμετωπίσουν τις εξελίξεις της αγοράς και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα ανά πάσα στιγμή, βασιζόμενη στην ισχυρή συνοχή του ΟΠΕΚ και των συμμετεχουσών χωρών παραγωγής πετρελαίου που δεν ανήκουν στον ΟΠΕΚ» ανέφερε ο ΟΠΕΚ ανέφερε σε δήλωση μετά τη σύντομη συνεδρίαση της επιτροπής.

Η επιτροπή «επανέλαβε επίσης την εκτίμησή της» προς τη Σαουδική Αραβία για την παράταση της μονομερούς περικοπής μέχρι τον Σεπτέμβριο, «με στόχο τη στήριξη της σταθερότητας της αγοράς πετρελαίου» και αναγνώρισε τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου τον Σεπτέμβριο κατά 300.000 bpd.

Η επόμενη συνεδρίαση της JMMC έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου 2023.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης