Ενέργεια

Aramco: «Βουτιά» 38% στα 30,07 δισ. δολ. στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου

Aramco: «Βουτιά» 38% στα 30,07 δισ. δολ. στα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου
Ο όμιλος της Aramco δήλωσε βασικό μέρισμα λίγο πάνω από 19,51 δισεκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο περίπου.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco σημείωσε σήμερα (7/8) πτώση σχεδόν 38% στα καθαρά κέρδη του δεύτερου τριμήνου, λόγω των ασθενέστερων τιμών του πετρελαίου και των μικρότερων περιθωρίων διύλισης και χημικών προϊόντων.

Τα καθαρά κέρδη της Aramco μειώθηκαν στα 112,81 δισεκατομμύρια ριάλ (30,07 δισεκατομμύρια δολάρια) για το τρίμηνο έως τις 30 Ιουνίου από 181,64 δισεκατομμύρια ριάλ έναν χρόνο νωρίτερα, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ξεπερνώντας τη μέση εκτίμηση της εταιρείας από 15 αναλυτές των 29,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο όμιλος δήλωσε βασικό μέρισμα λίγο πάνω από 19,51 δισεκατομμύρια δολάρια για το δεύτερο τρίμηνο περίπου, σύμφωνα με την πληρωμή του για το πρώτο τρίμηνο.

Επίσης, σημείωσε ότι θα αρχίσει να πληρώνει μερίσματα που συνδέονται με την απόδοση για έξι τρίμηνα, ξεκινώντας με πληρωμή 9,87 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τρίτο τρίμηνο.

Οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ανέφεραν ισχυρά κέρδη ή ρεκόρ κερδών το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αφού οι δυτικές κυρώσεις κατά του μεγάλου εξαγωγέα της Ρωσίας συμπίεσαν μια ήδη υποτροφοδοτούμενη παγκόσμια αγορά, προκαλώντας άνοδο στις τιμές του αργού και του φυσικού αερίου. Το Brent έχει υποχωρήσει από τα 113 δολάρια το βαρέλι πριν από ένα χρόνο, επηρεασμένο από ανησυχίες για οικονομική επιβράδυνση και άφθονες προμήθειες, αν και η Μόσχα και το Ριάντ προσπαθούν να στηρίξουν τις τιμές.

Ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος ομαδοποιεί τον de facto Οργανισμό των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, αντλεί περίπου το 40% του παγκόσμιου αργού. Ο όμιλος περιορίζει την προσφορά από τα τέλη του περασμένου έτους για να ενισχύσει την αγορά.

«Στην Aramco, η μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη θέση μας παραμένει αμετάβλητη. Με την αναμενόμενη ανάκαμψη στην ευρύτερη παγκόσμια οικονομία, μαζί με την αυξημένη δραστηριότητα στον τομέα των αερομεταφορών, οι συνεχείς επενδύσεις σε ενεργειακά έργα θα είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Amin Nasser.  Οι μετοχές της Aramco, οι οποίες σημείωσαν ελάχιστη μεταβολή τη Δευτέρα, αυξήθηκαν περίπου 10,7% φέτος στα 32,3 ριάλ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης