Ενέργεια

Αίγυπτος: «Δαγκώνουν» οι διακοπές ρεύματος, καθώς η παραγωγή φυσικού αερίου έπεσε σε χαμηλό τριετίας

Αίγυπτος: «Δαγκώνουν» οι διακοπές ρεύματος, καθώς η παραγωγή φυσικού αερίου έπεσε σε χαμηλό τριετίας
Η παραγωγή φυσικού αερίου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου μειώθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση και 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
Η παραγωγή φυσικού αερίου της Αιγύπτου έπεσε σε χαμηλό τριετίας τους πρώτους πέντε μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Joint Organizations Data Initiative (JODI), εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προσπάθειες της χώρας να τοποθετηθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, όπως μεταφέρει το Reuters, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω καύσωνα που έχει αυξήσει τη ζήτηση για ψύξη.

Σταδιακή μείωση παραγωγής

Η παραγωγή φυσικού αερίου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου μειώθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση και 12% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Η Αίγυπτος, η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο από τον πληθυσμό των 105 εκατομμυρίων, επιδιώκει έναν περιφερειακό ρόλο εφοδιασμού, πουλώντας το δικό της φυσικό αέριο και επανεξάγει ισραηλινό αέριο ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη.

Έλαβε ώθηση από την ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Zohr από την ιταλική εταιρεία Eni το 2015 και ξεκίνησε τις εισαγωγές από το Ισραήλ το 2020.
Ωστόσο, από τότε υπήρξαν λίγες μεγάλες ανακαλύψεις και μια σημαντική αύξηση των προμηθειών από το Ισραήλ θα ήταν δυνατή μόνο μετά από σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές.

Η παραγωγή στο Zohr ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd), δήλωσε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, από 2,7 bcfd το 2019.
Αναλυτές και μια πηγή του κλάδου είπαν ότι τα προβλήματα διείσδυσης νερού στο Zohr, το οποίο είχε εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου 30 tcf και χωρητικότητα σχεδιασμού 3,2 bcfd, εμπόδισαν την παραγωγή.

«Η μείωση της παραγωγής από το κοίτασμα έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στην παραγωγή φυσικού αερίου καθώς το κοίτασμα αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας», δήλωσε ο Olumide Ajayi, ανώτερος αναλυτής LNG στην LSEG.

Άρνηση ύπαρξης προβλημάτων

Τόσο η Eni όσο και η αιγυπτιακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αρνήθηκαν προβλήματα παραγωγής στο Zohr.
Η κυβέρνηση λέει ότι οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη για το 20ο πηγάδι του Zohr.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Ιούλιο την έναρξη ενός προγράμματος 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη γεώτρηση γεωτρήσεων φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα και το Δέλτα του Νείλου και την ανακάλυψη ενός υπεράκτιου κοιτάσματος, του Nargis, που εκτιμάται ότι περιέχει αποθέματα περίπου 2,5 tcf.

Ωστόσο, τον Ιούλιο ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο το 2023, σε πτώση 4% από την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 1% σε ετήσια βάση.

Ανέφερε έναν λεπτό αγωγό έργου και υψηλά ποσοστά εξάντλησης στα υπάρχοντα χωράφια.
Αυτά περιλαμβάνουν τη μείωση της παραγωγής από τη Δυτική Έρημο, το West Delta Deep Marine και τα χερσαία πεδία στο Δέλτα του Νείλου, δήλωσε ο Siamak Adibi της εταιρείας συμβούλων FGE.

Διακοπές ρεύματος και μερισμός

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος αυτό το καλοκαίρι έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με την παροχή φυσικού αερίου, η οποία αντιπροσώπευε το 77% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου το 2022, σύμφωνα με την BMI Research.

Το 2022, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια απόφαση για μερισμό ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορεί να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο.
Ωστόσο, είπε τον περασμένο μήνα ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές μέχρι το φθινόπωρο για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.

«Αυτή η κατανομή αερίου για εξαγωγή σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την έλλειψη φυσικού αερίου έχει συμβάλει στις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο», δήλωσε ο Lerato Monaisa, ανώτερος αναλυτής ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της BMI Research.

Ο υπουργός Ηλεκτρισμού Mohammed Sakker είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης τον Ιούλιο ότι οι διακοπές ρεύματος προήλθαν από το ότι το υπουργείο του έλαβε μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου και μαζούτ.

Ο Πρωθυπουργός Mostafa Madbouly αρνήθηκε αργότερα ότι οι ελλείψεις ή οι εξαγωγές φυσικού αερίου ήταν παράγοντας στις διακοπές ρεύματος και είπε ότι θα εισαχθεί επιπλέον μαζούτ, ένα μαζούτ υψηλής έντασης άνθρακα στο οποίο η κυβέρνηση έχει καταφύγει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα υπουργεία πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας της Αιγύπτου δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης