Αυστραλία: Η χωρητικότητα αποθήκευσης ξεπερνά την δυναμικότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας

Αυστραλία: Η χωρητικότητα αποθήκευσης ξεπερνά την δυναμικότητα της υδροηλεκτρικής ενέργειας
Δύο νέα μεγάλα έργα μπαταριών μόλις «ενεργοποιήθηκαν» – σε γενικές γραμμές συνδεδεμένα με το δίκτυο – αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί η πλήρης έναρξη λειτουργίας τους, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες, μεταφέρει το Renew Economy

Η χωρητικότητα φόρτισης των μεγάλων μπαταριών στο κύριο δίκτυο της Αυστραλίας έχει ξεπεράσει εκείνη των αντληθέντων υδροηλεκτρικών μετά τη σύνδεση δύο νέων έργων μπαταριών – της Capital big battery στο ACT και της μεγάλης μπαταρίας Bouldercombe στο Queensland, όπως αναφέρει το Renew Economy.

Σύμφωνα με στοιχεία του αναλυτή της Rystad Energy, David Dixon, η λειτουργική ικανότητα φόρτισης των μεγάλων μπαταριών στην Εθνική Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας ανέρχεται πλέον στα 1451 μεγαβάτ (MW), έναντι 1.340 MW για την αντλούμενη υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ενεργοποίηση δύο μεγάλων έργων

Δύο νέα μεγάλα έργα μπαταριών μόλις «ενεργοποιήθηκαν» – σε γενικές γραμμές συνδεδεμένα με το δίκτυο – αν και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί η πλήρης έναρξη λειτουργίας τους, η οποία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Αυτές οι νέες μπαταρίες είναι η μπαταρία 100MW/200MWh Capital στο ACT που έχει κατασκευαστεί από τον Γάλλο προγραμματιστή Neoen και η μπαταρία Bouldercombe 50MW/100MWh που κατασκευάστηκε από την Genex Power στο Queensland.

Άλλα νέα έργα μπαταριών που θα ενταχθούν στο δίκτυο τους τελευταίους μήνες περιλαμβάνουν τη μεγάλη μπαταρία Torrens Island 250MW/250MWh και την μπαταρία Tailem Bend 41MW/412MWh, αμφότερες στη Νότια Αυστραλία, την μπαταρία Hazelwood 150MW/150MWh στη Βικτώρια και το συγκρότημα μπαταριών Riverina στη NSW.
01_5.JPG
Το κενό μεταξύ της χωρητικότητας αποθήκευσης της μπαταρίας και της αντλούμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας απεικονίζεται στο παραπάνω γράφημα από το Rystad Energy, το οποίο δείχνει την πράσινη γραμμή (μπαταρία), που αναδύεται πάνω από την μπλε γραμμή (άντληση υδραυλικού).

Αυτό το χάσμα θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, δείχνει ο πίνακας στα δεξιά, με έως και 6GW νέας χωρητικότητας μπαταρίας (με διαφορετικά επίπεδα αποθήκευσης) που θα κατασκευαστεί τα επόμενα τρία χρόνια.

Έργα υπό κατασκευή

Τα έργα που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή περιλαμβάνουν την μπαταρία Waratah Super Battery 850MW/1680MWh στη NSW, την μπαταρία Blyth 200MW/400MWh στη Νότια Αυστραλία και τη νέα μπαταρία Western Downs 260MW/520MWh της Neoen στο Queensland.

Η Origin Energy έχει επίσης δεσμευτεί για το πρώτο στάδιο 460MW/920WMh της μπαταρίας Earing στη ΝΝΟ, και πολλές άλλες μπαταρίες πρόκειται να ξεκινήσουν την κατασκευή αφού κερδίσουν βασικούς διαγωνισμούς ή μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η αυστραλιανή κυβέρνηση δεσμεύτηκε για νέα αποθήκευση 6GW και 24GWh μέσω του Επενδυτικού Σχεδίου Ικανότητας, με μεγάλο μέρος της νέας χωρητικότητας να προέρχεται από την αποθήκευση μπαταριών, αν και διάφορα προγράμματα αναζητούν να βοηθήσουν υδροηλεκτρικά έργα με αντλία.

Η Genex κατασκευάζει το υδροηλεκτρικό έργο αντλίας Kidston 250 MW (οκτώ ωρών) στο βόρειο Queensland, το πρώτο αυτού του τύπου εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η οποία ανήκει στην Snowy Hydro, εργάζεται στο έργο Snowy 2.0 με μεγάλη καθυστέρηση 2000 MW (175 ώρες) δεν είναι πιθανό να λειτουργήσει πλήρως πριν από το 2030.

Η κυβέρνηση του Queensland εργάζεται επίσης σε δύο τεράστια έργα υδροηλεκτρικής αντλίας σε αυτό το στάδιο – στα τεράστια 5.000 MW Pioneer-Burdekin και 2.000 MW Borumba.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης