Ενέργεια

Ε.ΟΝ: Παραμένει σε κίνδυνο ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης - Στα 40 ευρώ/MWh το TTF

Ε.ΟΝ: Παραμένει σε κίνδυνο ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης - Στα 40 ευρώ/MWh το TTF
Η Ε.ΟΝ ανέβασε τις επενδύσεις της κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο
Σχετικά Άρθρα

UPD (00.01) H μεγάλη άνοδος των τιμών των συμβολαίων TTF κατά 28% που τα έφερε στα 29,7 ευρώ/MWh επιβεβαίωσε άμεσα το πρόβλημα της Ε.ΟΝ που κατέγραψε το WEN από χθες (9/8) στις 14.50, σε σχέση με τις εκτιμήσεις του μεγάλου ενεργειακού ομίλου.

Η άνοδος αυτή επιβεβαιώνει όσους εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την πορεία των τιμών του χειμώνα που έρχεται και δημιουργεί νέα δεδομένα στην ενεργειακή αγορά για τους επόμενυς μήνες.

Νωρίτερα, το WEN έγραφε:

Η E.ON, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης ενεργειακών δικτύων στην Ευρώπη, δήλωσε την Τετάρτη 9/8 ότι το περιβάλλον της αγοράς για τις δραστηριότητές της βελτιώνεται σημαντικά μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους, σύμφωνα με το Reuters.Η τιμή φυσικού αερίου μετά από αυτές τις εξελίξεις βρίσκεται στα 40 ευρώ/MWh το TTF

Η εταιρεία, η οποία έχει ήδη αναβαθμίσει τις προοπτικές της για το 2023, δήλωσε ότι ανέβασε τις επενδύσεις της κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (2,6 δισεκατομμύρια δολάρια) το πρώτο εξάμηνο, στο πλαίσιο του πλάνου επένδυσης 33 δισ. ευρώ την περίοδο 2023-2027.

"Μετά από μια μακρά περίοδο κρίσης, αισθανόμαστε ότι οι αντίθετοι άνεμοι για την επιχείρησή μας μειώνονται.
Βλέπουμε τις αγορές μας να ανακάμπτουν όλο και περισσότερο", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Leonhard Birnbaum.

Όπως είπε, η E.ON θα μετακυλήσει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και φυσικού αερίου σε εκατομμύρια πελάτες της, γεγονός που θα επιβαρύνει τα κέρδη, αλλά έρχεται ως απάντηση στις τιμές χονδρικής που ανακάμπτουν από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν πέρυσι μετά τη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Η E.ON αναμένει προσαρμοσμένα βασικά κέρδη (EBITDA) από 8,6 δισ. έως 8,8 δισ. ευρώ, ο εκπρόσωπός της τόνισε ωστόσο στην παρουσίαση κερδών του α' εξαμήνου πως, «υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλες πηγές αβεβαιότητας τόσο από την πλευρά της προσφοράς, όσο και από την πλευρά της ζήτησης, με αντίστοιχους κινδύνους σχετικά με τη μελλοντική εξέλιξη των τιμών χονδρικής».

Εάν γεγονότα όπως οι απρογραμμάτιστες ελλείψεις εφοδιασμού συμπέσουν με το κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης