Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Αιολική βιομηχανία: Γιατί έγινε ο «Μεγάλος Ασθενής» που χρειάζεται κρατική υποστήριξη

Αιολική βιομηχανία: Γιατί έγινε ο «Μεγάλος Ασθενής» που χρειάζεται κρατική υποστήριξη
Το υψηλότερο κόστος, τα τεχνολογικά προβλήματα και τα επίμονα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν μετατραπεί σε τριπλή κατάρα για την αιολική βιομηχανία, όπως μεταφέρει η Oilprice

Τον Ιούνιο, ο CEO της δανέζικης εταιρίας ανεμογεννητριών Ørsted τόνισε ότι η βρετανική κυβέρνηση έπρεπε να παράσχει περισσότερη οικονομική υποστήριξη στην αιολική βιομηχανία λόγω του αυξανόμενου κόστους.
Στη συνέχεια, η Siemens Gamesa, η μονάδα αιολικής ενέργειας της Siemens Energy, άρχισε να εκδίδει προειδοποιήσεις σχετικά με τις επιχειρηματικές της επιδόσεις λόγω αστοχιών στις ανεμογεννήτριες που παρήγαγε.

Τον περασμένο μήνα, η σουηδική Vattenfall απέσυρε ένα από τα μεγαλύτερα υπεράκτια αιολικά έργα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η υπηρεσία κοινής ωφέλειας ανέφερε το αυξανόμενο κόστος που έκανε το έργο μη βιώσιμο.

Τι συμβαίνει στον κλάδο

Το υψηλότερο κόστος, τα τεχνολογικά προβλήματα και τα επίμονα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν μετατραπεί σε τριπλή κατάρα για την αιολική βιομηχανία, όχι χωρίς και δική της υπαιτιότητα, όπως τονίζει η Oilprice: η αιολική ενέργεια, όπως και η ηλιακή, κυκλοφόρησε στο εμπόριο πολύ φθηνότερα από τις εναλλακτικές και δυστυχώς, ο κλάδος μόλις τώρα θυμήθηκε ότι πρέπει επίσης να έχει και... κέρδος εκτός από τα αιολικά πάρκα.

«Αν ένα έργο που είναι μακράν το μεγαλύτερο στον κόσμο, με όλες αυτές τις ευκαιρίες, μπορεί να γίνει επενδυτικό μόνο αφού δουλέψει εντατικά για ένα χρόνο με τα πάντα, είναι αισίως μια έντονη υπενθύμιση στη βρετανική κυβέρνηση ότι κάτι πρέπει να αλλάξει», τόνισε ο CEO της Ørsted, Mads Nipper, όταν παραπονέθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν παρείχε επαρκή υποστήριξη στα έργα της εταιρείας, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.

Η Ørsted και άλλοι κατασκευαστές αιολικής ενέργειας δυσαρεστήθηκαν με τη βρετανική κυβέρνηση γιατί τους προσφέρει σταθερές τιμές για την ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγουν τα αιολικά τους πάρκα στο μέλλον.
Ο λόγος που η κυβέρνηση —και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επίσης— προσφέρουν σταθερές τιμές είναι ότι ο, υποτίθεται, φθηνός άνεμος και οι πολιτικοί πρέπει να μειώσουν τους λογαριασμούς των ψηφοφόρων τους.

Εκτίναξη κόστους

Ωστόσο, το κόστος στη βιομηχανία αιολικής ενέργειας έχει αυξηθεί μεταξύ 20% και 40% από τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφεραν οι Financial Times τον Ιούνιο.
Και η σταθερή τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από αιολική ενέργεια που είχε επισφραγιστεί στα κρατικά συμβόλαια στο παρελθόν δεν είναι αρκετά υψηλή ώστε οι προγραμματιστές να παραμείνουν εντός ορίων.

«Είναι αδιανόητο οι άλλοι να μην περνούν δύσκολες στιγμές», είπε τότε ο Nipper του Ørsted και είχε δίκιο.
Μόλις ένα μήνα αφότου έκανε τα παράπονά του μιλώντας στους FT, το ίδιο πρακτορείο ανέφερε ότι ο Vattenfall είχε εγκαταλείψει το έργο Norfolk Boreas αφού είδε το κόστος του να αυξάνεται κατά 40%.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα, απλά δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε αυτό το έργο», δήλωσε τότε η διευθύνουσα σύμβουλος της Vattenfall, Anna Borg.
«Είναι σημαντικό να επενδύουμε μόνο όταν πληρούνται οι απαιτήσεις επιστροφής μας», πρόσθεσε.

«Με το Norfolk Boreas, αυτό δεν ισχύει πλέον».

Ενώ συνέβαινε αυτό, στελέχη της Siemens Energy προέβλεψαν ότι η εταιρεία πιθανότατα θα κατάφερνε να αμβλύνει το χτύπημα από τις δραστηριότητές της στις ανεμογεννήτριες και να γλιστρήσει μέσα από τα οικονομικά της προβλήματα με σχετικά μέτριες απώλειες.

Αποδείχτηκε εξαιρετικά λάθος νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η μητρική εταιρεία του κατασκευαστή ανεμογεννητριών, η Siemens Energy, ανέφερε ζημία άνω των 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τελευταίο τρίμηνο και είπε ότι πιθανότατα θα έκλεινε ζημίες για ολόκληρο το έτος ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Gamesa, του βραχίονα παραγωγής ανεμογεννητριών της μητρικής εταιρείας, συνόψισε τα πράγματα: «Πουλήσαμε τουρμπίνες πολύ γρήγορα [που] δεν είχαν δοκιμαστεί επαρκώς».
Έτσι, η αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει, αφενός, σημαντικά υψηλότερο κόστος και, αφετέρου, με αστοχίες στροβίλων.

Η μόνη λύση που φαίνεται να βλέπουν ως πιθανή είναι περισσότερη κρατική υποστήριξη.

Και, υποθετικά, υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τους τελικούς καταναλωτές για να κάνουν τα έργα τους ξανά βιώσιμα.
Εν τω μεταξύ, η BP έδωσε ένα χαστούκι στο πρόσωπο της αιολικής βιομηχανίας, ανακοινώνοντας ότι θα κατασκευάσει δύο υπεράκτια αιολικά έργα στη Θάλασσα της Ιρλανδίας χωρίς καμία κρατική υποστήριξη.

Η έκθεση κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα και το Bloomberg σημείωσε ότι «Η κίνηση θα ήταν ασυνήθιστη για μια αγορά που πάντα βασιζόταν στις κρατικές επιδοτήσεις για τις κατασκευές».
Πράγματι, η κίνηση θα ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη εάν προερχόταν από τη βιομηχανία αιολικών πάρκων.

Ωστόσο, προέρχεται από μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου που έχει δισεκατομμύρια τους τελευταίους 12 μήνες χάρη στις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι αιολικές επενδύσεις των Big Oil 

Η BP μπορεί να αντέξει οικονομικά να επενδύσει στην υπεράκτια αιολική ενέργεια χωρίς επιδοτήσεις.
Ακόμα κι αν κάνει μια οικονομική ζημία, παίρνει —δυνητικά— καλύτερα πράσινα διαπιστευτήρια.

Μια από τις Big Oil μπορεί να αντέξει οικονομικά να δεχτεί ένα χτύπημα.
Οι μεγάλες εταιρείες της αιολικής ενέργειας, φαίνεται, δεν μπορούν.

Επίσης, η BP, σε συνεργασία με την TotalEnergies αυτή τη φορά, κέρδισε πρόσφατα έναν διαγωνισμό 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου στη Γερμανία.
Φαίνεται ότι οι εταιρείες αιολικής ενέργειας δεν μπορούσαν να ανταγωνιστούν αυτήν την προσφορά. Δεν είναι περίεργο, δεδομένων των προβλημάτων κόστους τους.

Οι συνέπειες αυτών των προβλημάτων μπορεί να είναι σοβαρές.

Πρώτον, θα επιβραδύνει τον προγραμματισμένο ρυθμό των νέων προσθηκών αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο φιλόδοξους στόχους.

Δεύτερον, μπορεί να δει την αιολική βιομηχανία να στριμώχνεται στον δικό της... γήπεδο από τις Big Oil, οι οποίες, χάρη στα κέρδη τους από το πετρέλαιο, μπορούν να αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους από τις εταιρείες αιολικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης