Ενέργεια

Μειώθηκε στα 831,5 TWh η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον ΟΟΣΑ τον Μάιο

Μειώθηκε στα 831,5 TWh η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον ΟΟΣΑ τον Μάιο

Στο 45,2% υποχώρησε το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων, αυξήθηκε των ΑΠΕ

 

Η συνολική καθαρή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον ΟΟΣΑ ανήλθε σε 831,5 TWh τον Μάιο του 2023, μειωμένη κατά 3,9% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση Στατιστικών Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΙΕΑ.

Αυτή η μείωση προήλθε από τη μειωμένη παραγωγή από πηγές ορυκτών καυσίμων (-9,8% ετησίως), λόγω άνθρακα (-19,7% ετησίως) και φυσικού αερίου (-4,3% ετησίως). Συνολικά, το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας του ΟΟΣΑ έπεσε στο 45,2%, περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από τον Μάιο του 2022.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε ελαφρά κατά 1,5% σε ετήσια βάση, καθώς η ισχυρή παραγωγή από ηλιακή (+ 15,1% ετ.) και υδροηλεκτρική ενέργεια (+2,2% ετ.) Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας του ΟΟΣΑ έφτασε το 38,2%, αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες σε ετήσια βάση.

ενεργεια.png


Η πυρηνική ενέργεια αυξήθηκε 2,0% ετησίως, καθώς η μειωμένη παραγωγή στον ΟΟΣΑ στην Ευρώπη (-1,4% σε ετήσια βάση) και στην Αμερική (-1,1% σε ετήσια βάση) αντισταθμίστηκε από την υψηλότερη παραγωγή στηνΑσία-Ωκεανία (+25,8% σε ετήσια βάση). Συνολικά, το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας του ΟΟΣΑ παρέμεινε σταθερό στο 16,3%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Σερβία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρική ενέργεια ανήλθε σε 1,3 TWh τον Μάιο του 2023, αυξημένη κατά 42,8% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των αυξημένων βροχοπτώσεων στη χώρα, οι οποίες ενίσχυσαν τις εισροές νερού σε μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Συνολικά, το μερίδιο της υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Σερβία εκτινάχθηκε σε υψηλό ρεκόρ 48,2%, ξεπερνώντας τον άνθρακα (μερίδιο 43,8%) ως τη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας τον Μάιο του 2023.

Οι Μηνιαίες Στατιστικές Ηλεκτρικής Ενέργειας του ΙΕΑπεριλαμβάνουν δεδομένα παραγωγής και εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας για όλες τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ και δεδομένα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια επιλογή άλλων οικονομιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης