Ενέργεια

Η Carlyle πουλά εταιρεία πετρελαίου στη γαλλική Maurel & Prom για 730 εκατ. δολάρια

Η Carlyle πουλά εταιρεία πετρελαίου στη γαλλική Maurel & Prom για 730 εκατ. δολάρια

Πρόκειται για την Assala Energy στην Γκαμπόν

 

H Carlyle Group συμφώνησε να πουλήσει την εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Assala Energy που εστιάζει στην Γκαμπόν στην γαλλική Maurel & Prom για 730 εκατομμύρια δολάρια, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη.

Η Carlyle International Energy Partners (CIEP), ο ενεργειακός κλάδος του private equity εκτός ΗΠΑ, επένδυσε για πρώτη φορά στην Assala το 2017 όταν εξαγόρασε τις δραστηριότητες της Shell στην Γκαμπόν για 628 εκατομμύρια δολάρια.

Ήταν ένα από τα πολλά περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε η Carlyle και άλλες εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων από διεθνείς εταιρείες πετρελαίου μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου το 2014, με στόχο να ενισχύσει τις αποδόσεις ελέγχοντας αυστηρά τις δαπάνες και τις λειτουργίες.

Η πώληση της Assala έρχεται μόλις δύο μήνες αφότου η Carlyle και οι συνεργάτες της συμφώνησαν να πουλήσουν την Neptune Energy που εστιάζει στη Βόρεια Θάλασσα για 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην ιταλική ενεργειακή εταιρεία Eni και τη νορβηγική της μονάδα Vaar.

Στροφή στις επενδύσεις

Οι δύο συναλλαγές υπογραμμίζουν το ανανεωμένο ενδιαφέρον των εταιρειών για επέκταση των εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας.

«Βρισκόμαστε σε έναν κύκλο τώρα όπου αυτή η συναλλαγή και η πώληση του Neptune αντιπροσωπεύουν μια αλλαγή στο μακροοικονομικό περιβάλλον όπου οι στρατηγικοί ιδιοκτήτες επιστρέφουν αναζητώντας περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε στο Reuters ο Μπομπ Μαγκουάιρ, επικεφαλής της CIEP.

Η Maurel & Prom με έδρα το Παρίσι κατέχει και διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αφρική, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων τριών αδειών στην Γκαμπόν. Η εταιρεία παρήγαγε κατά μέσο όρο 27.406 βαρέλια την ημέρα (bpd) τους πρώτους έξι μήνες του 2023.

Η Maurel & Prom είπε ότι η συμφωνία παρέχει πρόσβαση στον στρατηγικό τερματικό σταθμό εξαγωγής πετρελαίου Gamba και έναν αγωγό ευκαιριών βιολογικής ανάπτυξης. Αναμένει ότι η συμφωνία θα κλείσει μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης