Ενέργεια

Γραφίτης: O μεγάλος νικητής της έκρηξης των EV, αξίας πολλών δισ. δολαρίων

Γραφίτης: O μεγάλος νικητής της έκρηξης των EV, αξίας πολλών δισ. δολαρίων

 Οποιαδήποτε μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να περιέχει 15 φορές περισσότερο γραφίτη από λίθιο, αποτελώντας περίπου το 25% του συνολικού όγκου της

 

Το αναπόφευκτο είναι ότι όλα πρόκειται να εξηλεκτριστούν και οι μπαταρίες είναι το μέλλον, καθώς και η μεγαλύτερη ευκαιρία για τους επενδυτές. Ωστόσο, ο χώρος του λιθίου είναι συνωστισμένος και χαοτικός, ενώ το λιγότερο γνωστό κρίσιμο εξάρτημα της μπαταρίας - ο γραφίτης - είναι ένα εξαιρετικό δώρο 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώριμο για συλλογή σύμφωνα με το Oil Price.

Μέχρι το 2032, η αξία του εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 43 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για το πιο σημαντικό στοιχείο μιας ενεργειακής μετάβασης πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα ακόμη άλμα 35% στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων που αναμένεται για το 2023 και θα ακολουθήσει πιο εκρηκτική ανάπτυξη. Αφορά τις πρώτες ύλες που κάνουν τις μπαταρίες να τροφοδοτήσουν αυτήν την εκρηκτική ανάπτυξη.

Ο γραφίτης αποτελεί το 95-99% του υλικού ανόδου (αρνητικού ηλεκτροδίου) στις μπαταρίες ιόντων λιθίου, σε διάφορους φυσικούς και συνθετικούς συνδυασμούς.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον John DeMaio, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Graphex Technologies και Πρόεδρο του Τμήματος Graphene της Graphex Group πολλοί δεν συνειδητοποιούν ότι ο γραφίτης είναι το μεγαλύτερο συστατικό σε όγκο σε μια μπαταρία EV. Οποιαδήποτε δεδομένη μπαταρία ιόντων λιθίου μπορεί να περιέχει 15 φορές περισσότερο γραφίτη από λίθιο, αποτελώντας περίπου το 25% του συνολικού όγκου μιας μπαταρίας.

Αυτός είναι επίσης ο λόγος που ο Elon Musk είχε κάποτε την άποψη ότι οι μπαταρίες ιόντων λιθίου πρέπει να ονομάζονται «μπαταρίες νικελίου-γραφίτη».

Δεν υπάρχει άμεσα βιώσιμη λύση για την αποτελεσματική αντικατάσταση της μπαταρίας ιόντων λιθίου. Σε ολόκληρη τη βιομηχανία, η συναίνεση είναι ότι ο γραφίτης θα παραμείνει το κύριο υλικό ανόδου στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, τα προγραμματισμένα εργοστάσια μπαταριών στη Βόρεια Αμερική αντιπροσωπεύουν περίπου 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους ετησίως ζήτησης για υλικό ανόδου γραφίτη.

Αυτό κάνει αυτή την αγορά των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων μία από τις καλύτερες για τους επενδυτές.

γραφιτης.jpg

Ακόμη περισσότερο για τον όμιλο Graphex ο οποίος δημιουργεί εγχώριες αλυσίδες εφοδιασμού γραφίτη και είναι στρατηγικά τοποθετημένος στη Βόρεια Αμερική για να καταλάβει δυνητικά σημαντικό μερίδιο αγοράς.

Midstream Money: Η πιο κερδοφόρα περιοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας γραφίτη

Εκτός Κίνας, υπάρχουν πολύ λίγα ορυχεία γραφίτη που παράγουν σήμερα σημαντικές ποσότητες σωστής ποιότητας πρώτης ύλης. Υπάρχουν ακόμη λιγότεροι με την απαραίτητη εμπειρία από τη διύλιση αυτής της πρώτης ύλης στο τελικό υλικό ανόδου που χρειαζόμαστε για να ανταποκριθούμε σε αυτό που υπόσχεται ότι θα είναι μανιώδης ζήτηση.

Η πιο κερδοφόρα πτυχή της εφοδιαστικής αλυσίδας γραφίτη είναι η διύλιση. Η ίδια η εξόρυξη συντελείται με υπέρογκο κόστος, ρυθμιστικά βάρη και απαιτητικές λειτουργίες.

Όχι μόνο είναι το πιο κερδοφόρο, αλλά είναι επίσης το σημείο όπου βλέπουμε το υψηλότερο εμπόδιο εισόδου. Αυτός είναι ένας εξαιρετικά εξειδικευμένος τομέας και οι κατασκευαστές μπαταριών χρειάζονται έμπειρους βελτιωτές που μπορούν να επιδείξουν κλίμακα. Στη Βόρεια Αμερική, η Graphex, διαθέτει την τεχνογνωσία και την τεχνολογία, και κατέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα πάντα, από προϊόντα και μεθόδους παραγωγής μέχρι το σχεδιασμό μηχανημάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Όμιλος Graphex έχει ήδη μια δεκαετία εμπορικής εμπειρίας διύλισης γραφίτη και παράγει επί του παρόντος 10.000 μετρικούς τόνους τελικού υλικού ανόδου ετησίως και λειτουργεί σε 24/7 βάση, σε αντίθεση με άλλους που έχουν παράγει μόνο δείγματα υλικών σε πιλοτική κλίμακα.

Υπάρχουν λίγες —αν υπάρχουν— εταιρείες μεγαλύτερες από την Graphex όσον αφορά τον όγκο παραγωγής εκτός Κίνας. Και έχουν ισχυρούς δεσμούς με το Πεκίνο, το οποίο είναι ένα πιο επικίνδυνο σημείο πώλησης στην τρέχουσα γεωπολιτική ατμόσφαιρα, που ενισχύεται από τη μάχη για τεχνολογική κυριαρχία μέσω της πρόσβασης σε κρίσιμα ορυκτά.

Ενώ η Graphex έχει μεγάλη εμπειρία στην Κίνα, δεν είναι κινεζική εταιρεία. Η Graphex Group Limited είναι μια εταιρεία του νησιού Κέιμαν με τα κύρια γραφεία της στο Χονγκ Κονγκ και τα περιφερειακά της γραφεία στη Σαγκάη και στο Royal Oak του Μίσιγκαν, αλλά επιδιώκει να δημιουργήσει μια αυτόνομη οντότητα στις ΗΠΑ για να «καταστήσει τη διάκριση ακόμη πιο σαφή και να πληροί τις προϋποθέσεις για Κίνητρα, επιχορηγήσεις, δάνεια κ.λπ. των ΗΠΑ και του Καναδά», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Παράγοντας ήδη 10.000 τόνους ετησίως, η Graphex υλοποιεί επί του παρόντος μια μεγάλης κλίμακας επέκταση για να αυξήσει την παραγωγή στους 20.000 τόνους ετησίως μέσα στους επόμενους 12 μήνες, με την ολοκλήρωση της κατασκευής και την υλοποίηση της παραγωγής να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός αυτού του χρονικού πλαισίου, σύμφωνα με τον τυπικό προγραμματισμό κατασκευής.

Νέα επιχείρηση

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Graphex ανακοίνωσε την κατασκευή κοινής επιχείρησης της πρώτης της εγκατάστασης εκτός Ασίας - στο Warren του Μίσιγκαν, ένα εργοστάσιο 15.000 τόνων ετησίως που αναστήθηκε από ένα εγκαταλελειμμένο κατασκευαστικό αξιοθέατο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ντιτρόιτ. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το 1ο τρίμηνο του 2024.

Η Graphex έχει δώσει προτεραιότητα στη Βόρεια Αμερική για τον εντοπισμό των δυνατοτήτων επεξεργασίας και παραγωγής γραφίτη και το εργοστάσιο 15.000 tpa στο Μίσιγκαν είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτόν τον στόχο.

Μια διεθνής συνεργασία με τον Καναδά θα διαδραματίσει επίσης ρόλο.

Τέλος, η Graphex έχει εξασφαλίσει προμήθεια πρώτων υλών από ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία γραφίτη υψηλής ποιότητας εκτός Κίνας, με άλλες συμφωνίες εξόδου είτε εξασφαλισμένες είτε υπό κατασκευή—όλα εκτός Κίνας.

   Στον Καναδά έχει συμφωνία συνεργασίας Offtake/Joint venture με την Northern Graphite

   Στην Αυστραλία συμφωνία συνεργασίας Offtake/Joint venture με την Reforme Group

   Στη Βραζιλία συμφωνία συνεργασίας Offtake/Joint venture με την SouthStar Battery Metals και με την Gratomic

   Στις ΗΠΑ σ υμφωνία συνεργασίας Offtake/Joint venture με την SouthStar Battery Metals

   Στην Τανζανία συμφωνία Offtake με τη Volt Resources.

Επίσης η Graphex έχει αναλάβει εκτεταμένη επιστημονική έρευνα και βλέπει μια πληθώρα εφαρμογών για το γραφένιο που ενδέχεται να αυξήσουν τη ζήτηση ακόμη περισσότερο στο μέλλον. Οι μοναδικές ιδιότητες του γραφενίου πιθανότατα θα έχουν μεγάλη βιοϊατρική χρήση, ειδικά με στοχευμένη χορήγηση φαρμάκων, έξυπνα εμφυτεύματα και μηχανική ιστών. Στον βιομηχανικό τομέα, τα σύνθετα υλικά με βάση το γραφένιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική λύση μη τοξική αντισκωριακή, καθώς και ως βελτιωμένη επίστρωση για οθόνες αφής, τηλέφωνα και tablet.

Το γραφένιο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για βελτιωμένα κυκλώματα υπολογιστών, ενώ οι υπερπυκνωτές γραφενίου είναι τεράστιες ενισχύσεις ισχύος με σχετικά λίγη ενέργεια. Τελικά, επειδή το γραφένιο είναι ελαφρύ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή αυτοκινήτων και αεροπλάνων, μειώνοντας σημαντικά το βάρος τους. Τέλος, αλλά όχι αποκλειστικά, οι υπερευαίσθητοι αισθητήρες γραφενίου θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν λεπτά αιωρούμενα σωματίδια, καθιστώντας το μια πιθανή προληπτική τεχνολογία για τυχόν μελλοντικές πανδημίες.

Η εξοικείωση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού γραφίτη είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά η Graphex Group έχει ένα σαφές πλεονέκτημα στη Βόρεια Αμερική.

Πρόκειται για μια ομάδα βετεράνων με επικεφαλής τον DeMaio, ο οποίος έχει 35 χρόνια εμπειρίας στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών, όπως πρώην Πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της JouleSmart Solutions, γενικός διευθυντής της Siemens Smart Infrastructure, Αντιπρόεδρος της MWH Global, Αντιπρόεδρος του SPG Solar και COO της Thompson Solar Technologies.

Έχει μια δεκαετία εμπορικής εμπειρίας διύλισης γραφίτη, αλλά ένα πολύ ξεχωριστό πλεονέκτημα: Οι επίδοξοι ανταγωνιστές του είναι νέοι στον γραφίτη μεσαίου ρεύματος. Παράγουν μόνο σε εργαστηριακή ή πιλοτική κλίμακα και η κλιμάκωση μπορεί να συνοδεύεται από κάθε είδους προκλήσεις και αστοχίες.

Η Graphex παράγει ήδη μέσω εμπορικών διαδικασιών πλήρους κλίμακας με συνεχή απόδοση και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημιουργίας μιας από τις πιο κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού της Βόρειας Αμερικής των επόμενων δεκαετιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης