Περιβάλλον

ΥΠΕΝ: Ξεκινάει άμεσα η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων

ΥΠΕΝ: Ξεκινάει άμεσα η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων

Aπ’ ευθείας ανάθεση από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, εξειδικευμένων εργασιών

 

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρου Σκυλακάκη, ξεκινάει, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η κατασκευή αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών ορεινών υδρονομικών έργων, σε όλη τη χώρα.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται πως, ήδη, έχει οριστεί η «Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου» ως ανάδοχος αποκατάστασης, με σκοπό την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών αντιπλημμυρικής - αντιδιαβρωτικής προστασίας για τη συγκράτηση του εδάφους, τον περιορισμό της διάβρωσης και της επιφανειακής απορροής για τις καείσες δασικές εκτάσεις της από 18.07.2023 πυρκαγιάς στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, θα οριστούν ανάδοχοι αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές της χώρας, όπου υπάρχουν κίνδυνοι. Ιδιαίτερη προτεραιότητα, λόγω της σημασίας της λεκάνης απορροής, έχει η προσφάτως πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή των Δερβενοχωρίων.

Ο σκοπός της κατασκευής αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών είναι η συγκράτηση του εδάφους, η εξασφάλιση της φυσικής αναγέννησης και η αποφυγή διαβρωτικών φαινομένων στις δασικές εκτάσεις, των περιοχών των ορεινών όγκων όλης της επικράτειας, που πλήττονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Για λόγους επείγουσας ανάγκης, εγκρίνεται, επιπλέον, η απ’ ευθείας ανάθεση από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες, εξειδικευμένων εργασιών (π.χ. κοπή καμένων δένδρων, διαμόρφωση, μετατόπιση, πρίση, κατασκευή κορμοδεμάτων, κλαδοπλεγμάτων κ.λπ. και εγκατάστασή τους), σε πολυμελείς δασικούς συνεταιρισμούς επαγγελματιών υλοτόμων (ΔΑΣΕ), οι οποίοι παρέχουν τα εχέγγυα για την έγκαιρη και έντεχνη εκτέλεση των εργασιών.

Οι παραπάνω εργασίες επιδιώκεται να εκτελεστούν πριν την έναρξη των χειμερινών βροχοπτώσεων.

Σημειώνεται πως στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις απαιτήσεις εκπόνησης μελετών και εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, με σκοπό την αποκατάστασή τους, οι αντίστοιχες διαδικασίες υλοποιούνται, κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, με τη διαδικασία του εξαιρετικά επείγοντος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης