Περιβάλλον

Recharge:«Θα αντέξει η ναυαρχίδα του κλίματος του Biden μια δεύτερη προεδρία του Trump;»

Recharge:«Θα αντέξει η ναυαρχίδα του κλίματος του Biden μια δεύτερη προεδρία του Trump;»

Οι επιτυχίες του IRA μπορεί να τον κάνουν εύθραυστο αν το πολιτικό τοπίο αλλάξει, γράφει ο Richard Kessler

 

Ο αμερικανικός νόμος για το κλίμα είναι πολιτικά διαιρετικός και πιθανότατα θα αντιμετωπίσει μελλοντικές προκλήσεις που θα μπορούσαν να περιορίσουν τα δυνητικά οικονομικά, ενεργειακά μεταβατικά και περιβαλλοντικά οφέλη σύμφωνα με ανάλυση του rechargenews.

Ο νόμος πέρασε πριν από ένα χρόνο χωρίς τη βοήθεια μιας ενιαίας δημοκρατικής ψηφοφορίας στο Κογκρέσο. Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) είναι αξιοσημείωτος γιατί επιδιώκει να αντιμετωπίσει μια σημαντική εθνική πρόκληση σε βάση κόμματος.

Ακόμη και τότε, ενσωματώνει την πράσινη ενέργεια και τη βιομηχανική πολιτική όπως οραματίζεται από προοδευτικούς δημοκράτες που περιλαμβάνουν τον Πρόεδρο Joe Biden, τους ανώτερους υπαλλήλους της διοίκησης και τους νομοθέτες που ελέγχουν τις θέσεις εξουσίας του κόμματος στο Κογκρέσο.

Ωστόσο, οι αριστεροί δημοκράτες αποτελούν λιγότερο από το ήμισυ της συμμετοχής του κόμματος σε εθνικό επίπεδο και οι προοδευτικοί όλων των πολιτικών τάσεων αποτελούν το 29% των Αμερικανών σε ηλικία ψηφοφορίας.

Πολιτική στήριξη

Αυτή η αλήθεια μειώνει το πολιτικό περιθώριο για σφάλματα σε περίπτωση που ο νόμος δεν είναι η σαρωτική πρόβλεψη του Biden για την οικιακή ενέργεια, την παραγωγή οχημάτων, τη μείωση των εκπομπών, την περιβαλλοντική δικαιοσύνη, τους λογαριασμούς υψηλής ηλεκτρικής ενέργειας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την πρόοδο της τεχνολογίας και το άλλα.

Το ιστορικό των ΗΠΑ αναμιγνύεται με στοχευμένη υποστήριξη βιομηχανικής πολιτικής. Οι τομείς αυτοκινήτων και χάλυβα υψηλού προφίλ, για παράδειγμα, είναι πολύ μικρότεροι σήμερα και χρησιμοποιούν ένα κλάσμα αυτού που κάποτε έκαναν. Είναι κάπως πιο ανταγωνιστικοί. Αντίθετα, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα ενδύματα πήγαν σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό.

Ιστορικά, οι ΗΠΑ έχουν πολύ καλύτερη επίτευξη ανώτερων στόχων προς το εθνικό συμφέρον με ευρεία πολιτική συναίνεση από ό, τι χωρίς.

Παραδείγματα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη πυρηνικών αντιδραστήρων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το δίκτυο των 48.600 μίλια ((78.535 χλμ.) με το κόστος 560 δισ. δολάρια, πυρηνικό ναυτικό, στέλνοντας τους άνδρες στο φεγγάρι και την κινητοποίηση του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο νόμος περί Εθνικής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του 1970 (ΝΕΡΑ), ο περιβαλλοντικός νόμος που θεωρείται ως απαραβίαστος από τους περισσότερους προοδευτικούς, πέρασε τη Βουλή των Αντιπροσώπων με περιθώριο 372-15, κέρδισε ομόφωνη υποστήριξη στη Γερουσία και υπογράφηκε από τον Ρεπουμπλικανικό πρόεδρο Richard Nixon .

Οι πολιτικές διαιρέσεις διαδραμάτισαν βασικό ρόλο στους αποτυχημένους πολέμους στο Αφγανιστάν εναντίον των Ταλιμπάν και στο Βιετνάμ.

Το πρώτο σοβαρό πολιτικό τεστ θα μπορούσε να έρθει μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 - αν οι Ρεπουμπλικανοί κερδίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου ή/και του Λευκού Οίκου.

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, ο υποθετικός υποψήφιος Ρεπουμπλικανός δεν είναι φίλος της καθαρής ενέργειας, που τρέχει με τον Joe Biden. Ότι το Trump βρίσκεται σε πιθανή εντυπωσιακή απόσταση μιας δεύτερης θητείας, παρά τα τέσσερα ποινικά αδικήματα αποδεικνύει πόσο δημοφιλής είναι ο Biden για τους περισσότερους Αμερικανούς.

Οι ομάδες λόμπι καθαρής ενέργειας πιστεύουν ότι καθώς τα κομμάτια της νομοθεσίας βρίσκουν το δρόμο τους στην οικονομία, θα γίνουν ανθεκτικά και δύσκολα θα ακυρωθούν ανεξάρτητα από το ποιος βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.

Ποιο είναι το κόστος;

Άλλοι παράγοντες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πλήρεις επιπτώσεις του IRA είναι το κόστος. Η Διοίκηση του Biden εκτιμά ότι ο νόμος παρέχει 369 δισεκατομμύρια δολάρια στη χρηματοδότηση για τις ομοσπονδιακές πιστώσεις που σχετίζονται με τις δαπάνες και την καθαρή ενέργεια.

Η Goldman Sachs, μια κορυφαία φωνή της Wall Street για αμερικανική δράση για την αλλαγή του κλίματος, εκτιμά μια τιμή $ 1,2TR, ενώ ο Wood Mackenzie εκτιμά το διπλάσιο. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο για τη χρήση φορολογικών πιστώσεων από επιλέξιμα έργα που προωθούν την κατανάλωση καθαρής ενέργειας και την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας. Στη συνέχεια, προσθέστε 400 δισ. δολάρια σε κυβερνητικά δάνεια χαμηλού κόστους.

Ενώ το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκδώσει καθοδήγηση για όλες τις διατάξεις του IRA, περισσότερες επιείκεις ερμηνείες των απαιτήσεων επιλεξιμότητας θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη χρήση φορολογικών πιστώσεων και το επίπεδο των ομοσπονδιακών επιδοτήσεων.

Υψηλότερες από τις διαφημισμένες δαπάνες που σχετίζονται με το IRA θα έχουν σημασία, καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεχίζει να αναβαθμίζει τα ελλείμματα που δεν είναι βιώσιμα ανεξάρτητα από το αν οι Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται στην εξουσία. Οι καθαροί τόκοι για το χρέος μέχρι στιγμής φέτος ένα εκπληκτικό $ 572 δισ. Και τώρα ανέρχονται στο 15,5% όλων των ομοσπονδιακών εσόδων.

Την 1η Αυγούστου, οι αξιολογήσεις της Fitch απογύμνωσαν τις ΗΠΑ από την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα για τη δεύτερη φορά, αναφέροντας "την αναμενόμενη φορολογική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια" και ένα "υψηλό και αυξανόμενο βάρος γενικής κυβέρνησης".

Επιδοτήσεις

Το πρωτοφανές επίπεδο επιδοτήσεων θα ωφελήσει δυσανάλογα έναν σχετικά μικρό αριθμό ευνοούμενων παικτών στην οικονομία των ΗΠΑ 23TR.

Για παράδειγμα, η First Solar, αναμένει να λάβει έως και 710 εκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις το 2023, σχεδόν το 90% των λειτουργικών κερδών, σύμφωνα με την Wall Street Journal. Αναλυτής εκτιμά ότι τα κίνητρα θα μπορούσαν να αξίζουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια για την εταιρεία κατά την επόμενη δεκαετία.

Η παροχή τόσο πολλών σε τόσο λίγους, που είναι μια μακρόχρονη κριτική για τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, είναι βέβαιο ότι θα “υποτάξει τον IRA σε αυξημένες πολιτικές πιέσεις. Ακόμη περισσότερο με πολλούς παραλήπτες που αναμένεται να είναι ξένες εταιρείες, οι οποίες αποκαλύπτουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Υπογραμμίζει επίσης τον πρωταρχικό ρόλο που θα διαδραματίσουν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι πολιτικοί, σε αντίθεση με τις δυνάμεις της αγοράς, για τον προσδιορισμό της μελλοντικής κατεύθυνσης των βασικών τομέων των ΗΠΑ, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η παράδοση και η εξόρυξη.

Τελικά, το επίμαχο είναι η πράσινη βιομηχανική πολιτική του Biden - ένας συνδυασμός φορολογικών ελαφρύνσεων, άλλων επιδοτήσεων, όπως εγγυήσεις δανείων, δημόσιες επενδύσεις σε στοχοθετημένες τεχνολογίες, υποστήριξη Ε & Α και εμπορικές προστασίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης