Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ιαπωνία: Άρχισε η ρίψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό - Εμπάργκο από Κίνα: Εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια

Ιαπωνία: Άρχισε η ρίψη ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό - Εμπάργκο από Κίνα: Εγωιστική και ανεύθυνη ενέργεια
Η Tepco θα αραιώσει το νερό έως ότου τα επίπεδα τριτίου πέσουν κάτω από τα ρυθμιστικά όρια προτού το αντλήσει στη θάλασσα από την τοποθεσία στη βόρεια ακτή του Τόκιο.
Η Ιαπωνία άρχισε να διοχετεύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Fukushima Daiichi την Πέμπτη, μια διαδικασία που θα χρειαστεί δεκαετίες για να ολοκληρωθεί.

Το νερό αποστάχθηκε αφού μολύνθηκε από την επαφή με ραδιενεργό καύσιμο στον αντιδραστήρα, που καταστράφηκε σε σεισμό και τσουνάμι το 2011.
Οι δεξαμενές στην τοποθεσία χωρούν περίπου 1,3 εκατομμύρια τόνους νερού - αρκετό για να γεμίσει 500 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων.

Τι είναι το σχέδιο απελευθέρωσης νερού της Ιαπωνίας

Η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για το εργοστάσιο, Tokyo Electric Power, φιλτράρει το μολυσμένο νερό για να αφαιρέσει τα ισότοπα, αφήνοντας μόνο το τρίτιο, ένα ραδιενεργό ισότοπο υδρογόνου που είναι δύσκολο να διαχωριστεί.

Η Tepco θα αραιώσει το νερό έως ότου τα επίπεδα τριτίου πέσουν κάτω από τα ρυθμιστικά όρια προτού το αντλήσει στη θάλασσα από την τοποθεσία στη βόρεια ακτή του Τόκιο.
Νερό που περιέχει τρίτιο απελευθερώνεται τακτικά από πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και οι ρυθμιστικές αρχές υποστηρίζουν την αντιμετώπιση του νερού της Φουκουσίμα με αυτόν τον τρόπο.

Το τρίτιο θεωρείται σχετικά ακίνδυνο επειδή η ακτινοβολία του δεν είναι αρκετά ενεργητική ώστε να διεισδύσει στο ανθρώπινο δέρμα.
Όταν καταποθεί σε επίπεδα πάνω από αυτά στο νερό που απελευθερώνεται μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους καρκίνου, ανέφερε ένα άρθρο του Scientific American το 2014.

Η διάθεση του νερού θα χρειαστούν δεκαετίες για να ολοκληρωθεί παράλληλα με τον προγραμματισμένο παροπλισμό της μονάδας.

Είναι ασφαλές το νερό;

Η Ιαπωνία και οι επιστημονικοί οργανισμοί λένε ότι το νερό είναι ασφαλές, αλλά περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι όλες οι πιθανές επιπτώσεις δεν έχουν μελετηθεί.
Η Ιαπωνία λέει ότι πρέπει να αρχίσει να απελευθερώνει το νερό καθώς οι δεξαμενές αποθήκευσης είναι γεμάτες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο ΟΗΕ. πυρηνικός φύλακας, έδωσε το πράσινο φως στο σχέδιο τον Ιούλιο, λέγοντας ότι πληροί τα διεθνή πρότυπα και ότι ο αντίκτυπος στους ανθρώπους και το περιβάλλον θα είναι «αμελητέος».

Η Greenpeace δήλωσε την Τρίτη ότι οι ραδιολογικοί κίνδυνοι δεν έχουν αξιολογηθεί πλήρως και οι βιολογικές επιπτώσεις του τριτίου, του άνθρακα-14, του στροντίου-90 και του ιωδίου-129 - που θα απελευθερωθούν με το νερό - «αγνοήθηκαν».

Η διαδικασία φιλτραρίσματος θα αφαιρέσει το στρόντιο-90 και το ιώδιο-129 και η συγκέντρωση άνθρακα-14 στο μολυσμένο νερό είναι πολύ χαμηλότερη από το ρυθμιστικό πρότυπο για την απόρριψη, σύμφωνα με την Tepco και την κυβέρνηση.

Η Ιαπωνία είπε ότι τα επίπεδα τριτίου στο νερό θα είναι χαμηλότερα από αυτά που θεωρούνται ασφαλή για κατανάλωση σύμφωνα με τα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η κυβέρνηση ανέφερε σε έγγραφο ότι θα λάβει «τα κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αναστολής της απόρριψης» εάν εντοπιστούν ασυνήθιστα υψηλές συγκεντρώσεις ραδιενεργών υλικών.

Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας κατέληξε στο συμπέρασμα από τη δική της μελέτη ότι η απελευθέρωση νερού πληροί τα διεθνή πρότυπα και είπε ότι σέβεται την αξιολόγηση του ΔΟΑΕ.

Αντιδράσεις...

Η Tepco συνεργάζεται με αλιευτικές κοινότητες και άλλες ενδιαφερόμενες ομάδες και προωθεί τη γεωργία, την αλιεία και τα δασικά προϊόντα για να μειώσει τυχόν ζημιά στη φήμη που μπορεί να παράγει από την περιοχή.

Τα αλιευτικά συνδικάτα στη Φουκουσίμα προέτρεψαν εδώ και χρόνια την κυβέρνηση να μην απελευθερώσει το νερό, υποστηρίζοντας ότι θα αναιρούσε τις εργασίες για την αποκατάσταση της πληγωμένης φήμης της αλιείας τους.

Ο Masanobu Sakamoto, επικεφαλής της Εθνικής Ομοσπονδίας Συνεταιριστικών Ενώσεων Αλιείας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ομάδα κατανοεί ότι η απελευθέρωση θα μπορούσε να είναι επιστημονικά ασφαλής, αλλά εξακολουθεί να φοβάται ότι θα βλάψει τη φήμη.

Ανησυχία έχουν εκφράσει και οι γειτονικές χώρες - Η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές ιαπωνικών θαλασσινών

Η αντίδραση της Κίνας ήταν η πιο ηχηρή, χαρακτηρίζοντας το σχέδιο της Ιαπωνίας ανεύθυνο, αντιδημοφιλές και μονόπλευρο.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ιαπωνικών θαλασσινών.

Λίγο μετά το τσουνάμι και ο σεισμός του 2011 που κατέστρεψαν το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές τροφίμων και γεωργικών προϊόντων από πέντε νομούς της Ιαπωνίας.

Η Κίνα διεύρυνε αργότερα την απαγόρευσή της σε 10 από τους 47 νομούς της Ιαπωνίας.
Οι τελευταίοι περιορισμοί στις εισαγωγές επιβλήθηκαν τον Ιούλιο, όταν ο ΔΟΑΕ ενέκρινε τα σχέδια της Ιαπωνίας για την απόρριψη του επεξεργασμένου νερού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση υπέγραψε το σχέδιο πριν από δύο χρόνια και του δόθηκε πράσινο φως από τον ΟΗΕ. πυρηνικός φύλακας τον περασμένο μήνα. Η απόρριψη είναι ένα βασικό βήμα για τον παροπλισμό του εργοστασίου Fukushima Daiichi μετά την καταστροφή του από τσουνάμι το 2011.

Η Κίνα «ανησυχεί έντονα για τον κίνδυνο ραδιενεργής μόλυνσης που προκαλείται από τα... τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα της Ιαπωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το τελωνείο και επανέλαβε τη σταθερή αντίθεσή της στο σχέδιο υποστηρίζοντας ότι η ιαπωνική κυβέρνηση δεν είχε αποδείξει ότι το νερό που εκκενώθηκε θα ήταν ασφαλές.

«Η ιαπωνική πλευρά δεν πρέπει να προκαλέσει δευτερεύουσα ζημιά στους ντόπιους, ακόμη και στους ανθρώπους του κόσμου για τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της.

Το Τόκιο με τη σειρά του επέκρινε την Κίνα για τη διάδοση «επιστημονικά αβάσιμων ισχυρισμών».

Ποια ήταν η καταστροφή της Φουκουσίμα

Στις 11 Μαρτίου 2011, ένας σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ έπληξε τις ακτές της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, προκαλώντας ένα τσουνάμι που κατέστρεψε πόλεις και χωριά και πυροδότησε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο από το Τσερνόμπιλ.

Το τσουνάμι κατέκλυσε τα εφεδρικά συστήματα ισχύος και ψύξης στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα, προκαλώντας τελικά κατάρρευση σε τρεις από τους έξι αντιδραστήρες. Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τελικά από την περιοχή.

Μια επιτροπή που διορίστηκε από το κοινοβούλιο κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι η Φουκουσίμα ήταν μια «βαθιά ανθρωπογενής καταστροφή» που θα μπορούσε να είχε αποτραπεί και να μετριαστεί με μια πιο αποτελεσματική απάντηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης