Χρηματιστήριο & Αγορές

Ο «επιθετικός» Powell προειδοποιεί: Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός – Έρχονται πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων

Ο «επιθετικός» Powell προειδοποιεί: Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός – Έρχονται πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων
Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό
 Επιθετική ήταν τελικά η ομιλία του προέδρου της FED Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή (25/8/2023). Ήταν μία τοποθέτηση μεγαλύτερη του αναμενομένου σε διάρκεια και σίγουρα αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη του 2022 όταν και είχε σοκάρει τη Wall Street.
Ο Powell προειδοποίησε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το έργο της να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, αυξάνοντας έτσι την προοπτική πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων εάν συνεχιστούν οι πιέσεις στις τιμές ή η οικονομία των ΗΠΑ συνεχίσει να αποδεικνύεται πιο εύρωστη από το αναμενόμενο.
Ο πρόεδρος της FED έδωσε έναν επιθετικό τόνο καθώς παρουσίασε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στην επιστροφή του πληθωρισμού στον μακροχρόνιο στόχο του 2%.
Αναφέρθηκε στην προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας καθώς οδηγείται στα τελικά στάδια μιας ιστορικής εκστρατείας νομισματικής σύσφιξης για να εξουδετερώσει το χειρότερο πληθωριστικό σοκ των τελευταίων δεκαετιών.

Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα επιτόκια 

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει μειωθεί από το αποκορύφωμά του - μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη - παραμένει πολύ υψηλός», δήλωσε ο Powell.
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν είναι απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω προς τον στόχο μας», πρόσθεσε.
Ο Powell δεσμεύτηκε ότι η κεντρική τράπεζα θα «προχωρήσει προσεκτικά καθώς αποφασίζουμε εάν θα κάνουμε περαιτέρω σύσφιξη ή, αντ' αυτού, θα διατηρήσουμε σταθερά το επιτόκια και θα περιμένουμε περαιτέρω στοιχεία».
Από τον Μάρτιο του 2022, η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο από σχεδόν μηδέν σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%.
Αν και ο Powell αναγνώρισε ότι οι πλήρεις επιπτώσεις των προηγούμενων αυξήσεων των επιτοκίων δεν έχουν ακόμη τελειώσει και πιθανότατα σημαίνουν «σημαντική περαιτέρω οπισθοδρόμηση», κατέστησε σαφές ότι η FED παραμένει επικεντρωμένη στον ανοδικό κίνδυνο για τον πληθωρισμό.
«Πρόσθετες ενδείξεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό και θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», είπε ο πρόεδρος της FED προσθέτοντας ότι «υπάρχει σημαντικό περαιτέρω έδαφος για κάλυψη προκειμένου να επιστρέψουμε στη σταθερότητα των τιμών».
Η FED αντιμετωπίζει ένα δύσκολο έργο τους επόμενους μήνες να καθορίσει πρώτα εάν οι αξιωματούχοι πρέπει να αυξήσουν το βασικό επιτόκιο πέρα από το τρέχον υψηλό 22 ετών.
Στη συνέχεια, πρέπει να αντιμετωπίσει πόσο καιρό θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά πριν εξετάσει τυχόν μειώσεις

Αύξηση επιτοκίων τον Οκτώβριο

Πολλοί αναλυτές αναμένουν αύξηση των επιτοκίων  κατά το τελευταίο τρίμηνο στη συνεδρίαση της FED στα τέλη Οκτωβρίου.
Μειώσεις επιτοκίων δεν αναμένονται μέχρι το 2024, εκτιμούν οι Financial Times.
Ο Powell επανέλαβε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του θα απαιτούσε όχι μόνο μια περίοδο «έλλογης οικονομικής ανάπτυξης» αλλά και «κάποια άμβλυνση στην αγορά εργασίας».
«Δεδομένου πόσο μακριά έχουμε προχωρήσει, στις προσεχείς συναντήσεις είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προσεκτικά καθώς αξιολογούμε τα εισερχόμενα δεδομένα και τις εξελισσόμενες προοπτικές και κινδύνους», σημείωσε.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης