Ενέργεια

Σαουδική Αραβία: Μελετά προσφορά της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής

Σαουδική Αραβία: Μελετά προσφορά της Κίνας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής
Τα σχέδια  του Ριάντ για την δημιουργία πολιτικής πυρηνικής βιομηχανίας

Η Σαουδική Αραβία εξετάζει προσφορά από μια κινεζική κρατική εταιρεία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, η οποία θα μπορούσε να δώσει στο Βασίλειο μόχλευση σε πιθανές συνομιλίες για τη βοήθεια των ΗΠΑ για τη δημιουργία μιας πολιτικής πυρηνικής βιομηχανίας, ανέφερε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Σαουδάραβες αξιωματούχους.

Η Σαουδική Αραβία αναζητά ενεργά βοήθεια τεχνογνωσία για να αναπτύξει τη δική της δυναμικότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Οι ΗΠΑ ήταν μια προφανής πρώτη επιλογή μεταξύ των πιθανών εταίρων, αλλά η Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει μια προσεκτική προσέγγιση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές ότι θα βοηθούσαν το Ριάντ να αναπτύξει δυνατότητες πυρηνικής παραγωγής μόνο εάν οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει την αποτροπή του εμπλουτισμού ουρανίου ή την επανεπεξεργασία πλουτωνίου από τους αντιδραστήρες, ώστε να αποτραπεί ο οπλισμός της πυρηνικής ενέργειας.

Συνομιλίες με ΗΠΑ

Τώρα η Σαουδική Αραβία αξιολογεί μια προσφορά από την China National Nuclear Corporation (CNNC) για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού σε μια ανατολική επαρχία της Σαουδικής Αραβίας, κοντά στα σύνορα με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), δήλωσαν οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι στο Journal. .

Οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν επίσης στο WSJ ότι η ιδέα να εξεταστεί η κινεζική προσφορά ήταν μια προσπάθεια να αποκτήσουν μόχλευση στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη βοήθειά τους για το πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα της Σαουδικής Αραβίας και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε κάποιο συμβιβασμό στα ζητήματα μη διάδοσης.

Η Μέση Ανατολή δεν είναι γνωστή για τις δυνατότητες παραγωγής πυρηνικής ενέργειας. Με όλο τον πετρελαϊκό της πλούτο, η περιοχή παραδοσιακά βασιζόταν στα ορυκτά καύσιμα για να καλύψει τις ανάγκες της σε ηλεκτρική ενέργεια.

Το 2020, ο πρώτος πυρηνικός σταθμός στον αραβικό κόσμο άρχισε να λειτουργεί στα ΗΑΕ. Τα σχέδια είναι να επεκταθεί σε μια εγκατάσταση που θα καλύψει το ένα τέταρτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ωστόσο, οι παρατηρητές προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε επέκταση των πυρηνικών δυνατοτήτων στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν αγώνα πυρηνικών εξοπλισμών που θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης