Περιβάλλον

Bloomberg: Μείωση εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Bloomberg: Μείωση εκπομπών άνθρακα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζεται μια κοινότητα, από υλικά κατασκευής έως διαδρομές διαφυγής, μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα και επικίνδυνα εξαπλώνεται μια πυρκαγιά

 

Χρειάστηκε περίπου μια μέρα η πυρκαγιά στην πόλη Lahaina του Μάουι, να μετατρέψει την κάποτε πρωτεύουσα του Βασιλείου της Χαβάης σε ερείπια και στάχτη. Σπίτια κάηκαν μέχρι θεμέλια, αυτοκίνητα έλιωσαν και τουλάχιστον 115 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πιο φονική πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ. Είναι ένα αποθαρρυντικό παράδειγμα του πόσο καταστροφική μπορεί να είναι μια πυρκαγιά όταν μια κοινότητα δεν είναι προετοιμασμένη.


Όλο το καλοκαίρι, οι πυρκαγιές ήταν εκτός ελέγχου σε όλο τον κόσμο, στοιχίζοντας ζωές και ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ελλάδα είχε τόσες πολλές πρόσφατες πυρκαγιές που ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας την περιέγραψε ως «μια κατάσταση που δεν έχει ξαναδεί». Ο Καναδάς αντιμετωπίζει τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία έχει κάψει τουλάχιστον 15,4 εκατομμύρια εκτάρια (38 εκατομμύρια στρέμματα).

Στις ΗΠΑ, περισσότεροι άνθρωποι ζουν στο πιθανό μονοπάτι των δασικών πυρκαγιών σήμερα από ό,τι πριν από μερικές δεκαετίες. Ο πληθυσμός που εκτέθηκε σε μεγάλες πυρκαγιές αυξήθηκε κατά 125% από το 2000 έως το 2019, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό Nature Sustainability. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή η ανάπτυξη επεκτείνεται σε άγριες περιοχές με ιστορικό πυρκαγιών και σε μεγαλύτερο βαθμό επειδή η κλιματική αλλαγή καθιστά πιο πιθανές τις συνθήκες ευνοϊκές για τις πυρκαγιές.

«Ο αριθμός των ξηρών, ζεστών και θυελλωδών ημερών αυξάνεται», λέει ο Mojtaba Sadegh, συν-συγγραφέας της πρόσφατης εργασίας και αναπληρωτής καθηγητής πολιτικού μηχανικού στο Boise State University. «Τις ονομάζουμε megafires».

Εκπομπές άνθρακα

Ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε αυτά τα συστατικά είναι να μειώσετε τις εκπομπές άνθρακα. Αλλά ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί μια κοινότητα μπορεί να επηρεάσει το πόσο εξαπλώνεται μια πυρκαγιά και το μέγεθος της ζημιάς που προκαλεί. «Μπορούμε να απαλλαγούμε από τις καταστροφές», λέει ο Sadegh. «Μπορούμε να αποτρέψουμε τον αντίκτυπο».

Εξετάζοντας τα διδάγματα από προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές, ακολουθούν τα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς σε επίπεδο σπιτιού και κοινότητας.

Είτε μια κοινότητα πλησιάζει σε δάση ή λιβάδια, οι ειδικοί στις πυρκαγιές και τα κτίρια συνιστούν μι ζώνη χωρίς βλάστηση ανάμεσα σε οποιοδήποτε άγριο τοπίο και στα περίχωρα της πόλης. «Αυτό που σας αρέσει είναι να δημιουργείτε ένα buffer χωρίς καύσιμα γύρω από την κοινότητα, ώστε να μπορείτε να επιβραδύνετε τη φωτιά, τουλάχιστον, αλλά ελπίζουμε να τη σταματήσετε», λέει ο Thomas Cova, καθηγητής στο τμήμα γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Γιούτα που μελετά την εκκένωση από τις πυρκαγιές. Στην περίπτωση της Lahaina, τα επεμβατικά χόρτα - καύσιμο για φωτιά - έφτασαν μέχρι την άκρη της πόλης. «Είχαν καύσιμα δίπλα στην κοινότητα, γεγονός που δίνει στη φωτιά τη δυνατότητα να πάει κατευθείαν σαν πύραυλος», λέει ο Cova.

Οι ζώνες προστασίας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. «Ένα από τα πραγματικά κρίσιμα κομμάτια είναι η διατήρηση των καυσίμων από τη ζώνη των πέντε ποδιών γύρω από το σπίτι», λέει ο Ian Giammanco, επικεφαλής μετεωρολόγος στο Insurance Institute for Business and Home Safety (IBHS). «Την ονομάζουμε ζώνη οικιακής ανάφλεξης. Στην Καλιφόρνια, αναφέρεται ως ζώνη μηδέν». Τα καύσιμα μπορεί να περιλαμβάνουν βλάστηση, σωρούς ξύλου ή πλαστικό παιδικό σετ παιχνιδιού.

Αυξήστε τον χώρο μεταξύ των κτιρίων

Η απόσταση μεταξύ σπιτιών και άλλων κτιρίων σε απόσταση τουλάχιστον 25 έως 30 ποδιών (περίπου οκτώ μέτρα) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της φωτιάς. Σε αυτή την απόσταση, είναι πιο δύσκολο για τις φλόγες από το ένα κτίριο να μεταπηδήσουν στο άλλο και η ακτινοβολούμενη θερμότητα ή η θόρυβος που βγαίνει από ένα φλεγόμενο σπίτι ή είναι πιο δύσκολο να επεκταθεί σε γειτονικές κατασκευές.

Η στενή απόσταση των κτιρίων πιθανότατα συνέβαλε στην εξάπλωση της πυρκαγιάς στο Μάουι. «Όταν οι κατασκευές είναι τόσο κοντά μεταξύ τους και αρχίζουν να καίγονται τόσο ψηλά στον άνεμο, είναι σαν κάθε κατασκευή να αναφλέγει την επόμενη δομή ή δύο κατασκευές μακριά», λέει ο Cova.

Αποφύγετε την κατασκευή με ξύλο

Οι πυρκαγιές συνήθως εξαπλώνονται από κάρβουνα που πετούν από ένα κτίριο και προσγειώνονται στη στέγη ενός άλλου. Η κατασκευή στεγών με πυρίμαχο υλικό μπορεί να προστατεύσει από αυτόν τον κίνδυνο. Τα υλικά με βαθμολογία πυρκαγιάς κατηγορίας Α είναι τα καλύτερα, λέει ο Giammanco, και περιλαμβάνουν μέταλλο, ορισμένα πλακάκια και τα πιο μοντέρνα βότσαλα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης