Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς ο τυφώνας Idalia φθάνει στην Φλόριντα - Στα 85 δολ. το Brent, στα 81,3 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς ο τυφώνας Idalia φθάνει στην Φλόριντα - Στα 85 δολ. το Brent, στα 81,3 δολ. το αργό

Η Chevron εκκένωσε το προσωπικό από τρεις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη καθώς ο τυφώνας Idalia εντάθηκε ενώ κατευθύνεται προς τις ακτές του Κόλπου της Φλόριντα, απειλώντας να πλήξει τις προμήθειες αργού πετρελαίου σε μια ήδη στενότερη αγορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 84,89 δολάρια το βαρέλι στις 20:20 ώρα Ελλάδας ενώ το αμερικανικό αργό ενισχυόταν 0,65% στα 80,60 δολάρια το βαρέλι.

Ο Idalia ενισχύθηκε την Τρίτη καθώς κατευθύνθηκε προς τη Φλόριντα αφού πέρασε από την Κούβα. Το μετεωρολογικό σύστημα αναμένεται να χτυπήσει στην ξηρά την Τετάρτη, όταν είναι πιθανό να προκαλέσει διακοπές ρεύματος και θα μπορούσε να πλήξει την παραγωγή αργού.

Η αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Chevron εκκένωσε το προσωπικό από τρεις πλατφόρμες παραγωγής πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού ενόψει του τυφώνα.

Οι ανησυχίες για τον ανεφοδιασμό έχουν επίσης ενταθεί από την πυρκαγιά σε διυλιστήριο της Marathon Petroleum την περασμένη εβδομάδα, μετά από διαρροή χημικών που πυροδότησε δύο γιγάντιες δεξαμενές αποθήκευσης γεμάτες νάφθα.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επανεκκινήσει μονάδες στο διυλιστήριο 596.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) στο Garyville της Λουιζιάνα, το τρίτο μεγαλύτερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αποθέματα

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αργού από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου αναμένονται αργότερα την Τρίτη, ενώ τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες μείωσαν τον αριθμό των ενεργών εξέδρων πετρελαίου για ένατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, υποδεικνύοντας ότι η παραγωγή αργού πετρελαίου θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Στο μέτωπο της ζήτησης, οι επενδυτές παρακολουθούν δεδομένα από μεγάλες οικονομίες για περαιτέρω στοιχεία σχετικά με τα επιτόκια φέτος και το επόμενο έτος. Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell δήλωσε την Παρασκευή ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια για να μειώσει τον επίμονο πληθωρισμό.

Η ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία έχει επίσης επιδεινωθεί ενόψει της επιδεινούμενης ύφεσης στον τομέα των ακινήτων, των αδύναμων καταναλωτικών δαπανών και της πτώσης της πιστωτικής ανάπτυξης, ωθώντας το Πεκίνο να μειώσει τα επιτόκια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης