ΗΠΑ: Equinor και BP θέλουν αύξηση 54% στην τιμή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

ΗΠΑ: Equinor και BP θέλουν αύξηση 54% στην τιμή της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας

Αφορά τα αιολικά πάρκα Empire Wind 1, Empire Wind 2 και Beacon Wind στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης

 

Η Νορβηγική Equinor και ο συνεργάτης της BP επιδιώκουν αύξηση 54% για την τιμή της ενέργειας που παράγεται σε τρία υπεράκτια αιολικά πάρκα των ΗΠΑ, σύμφωνα με μια κατάθεση που έγινε από μια ρυθμιστική αρχή της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Οι δύο εταίροι τα τελευταία χρόνια κέρδισαν τα δικαιώματα κατασκευής των αιολικών πάρκων Empire Wind 1, Empire Wind 2 και Beacon Wind στα ανοικτά των ακτών της Νέας Υόρκης, τα οποία έχουν συνολική χωρητικότητα 3.300 μεγαβάτ, ικανά να τροφοδοτήσουν εκατομμύρια σπίτια.

Ωστόσο, σε μια αναφορά που κατατέθηκε στην Επιτροπή Δημοσίων Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, ζήτησαν ενισχυμένες υπεράκτιες πιστώσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε σύγκριση με τους όρους που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

«Η εφαρμογή του αιτήματος της Empire/Beacon θα είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 54% κατά μέσο όρο σε όλο το χαρτοφυλάκιο έργων της», σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε από την Αρχή Έρευνας και Ανάπτυξης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης (NYSERDA).

Η νορβηγική επιχειρηματική εφημερίδα Dagens Naeringsliv ανέφερε για πρώτη φορά τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην επιτροπή.

Σύμφωνα με το NYSERDA, η τιμή για το Empire Wind 1 θα αυξηθεί από 118,38 $ ανά μεγαβατώρα (MWh) σε 159,64 $/MWh και για το Empire Wind 2 από 107,50 $/MWh σε 177,84 $/MWh. Η Beacon Wind θα δει την τιμή εξάσκησης να αυξάνεται από 118,00/MWh σε 190,82/MWh.

Άνοδος του κόστους

Οι Equinor και BP υποστήριξαν ότι «ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, οι παγκόσμιες διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας και η άνοδος των επιτοκίων που σχετίζονται με την πανδημία του COVID-19, τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και τον αυξανόμενο ρυθμό της ενεργειακής μετάβασης», ανέβασαν το κόστος.

Επικαλούμενη παρόμοιες πιέσεις, η Orsted, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ενδέχεται να καταγράψει απομειώσεις 16 δισεκατομμυρίων κορωνών της Δανίας (2,3 δισεκατομμύρια δολάρια) στο χαρτοφυλάκιό της στις ΗΠΑ, οδηγώντας τις μετοχές της σε πτώση.

Η Equinor δεν έχει ανακοινώσει απομειώσεις για την υπεράκτια αιολική της επιχείρηση στις ΗΠΑ.

"Η αφετηρία μας είναι ότι χρειαζόμαστε ένα βασικό επίπεδο οικονομίας στα έργα που εγκρίνουμε και αυτό ισχύει επίσης για την Empire wind και την Beacon Wind", δήλωσε εκπρόσωπος της Equinor.
Αρνήθηκε να σχολιάσει τους συγκεκριμένους υπολογισμούς τιμών που δημοσίευσε η ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης.

Εν τω μεταξύ, μια ομάδα που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους καταναλωτές ενέργειας της Νέας Υόρκης που ανταποκρίθηκαν στην αναφορά, είπε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις τιμών θα αυξήσουν το κόστος των καταναλωτών για τα τρία έργα κατά 14,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάρκεια σύμβασης 30 ετών.

Η ομάδα ζήτησε από την επιτροπή να απορρίψει το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι "υπάρχουν λόγοι να είμαστε σκεπτικοί ως προς την πρόταση" ότι το έργο μπορεί να εγκαταλειφθεί διαφορετικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης