Τελευταία Νέα
Ενέργεια

BNEF: Γιατί οι κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων πράσινου υδρογόνου φρενάρουν την επέκταση της εργοστασιακής χωρητικότητας

BNEF: Γιατί οι κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων πράσινου υδρογόνου φρενάρουν την επέκταση της εργοστασιακής χωρητικότητας

Οι κατασκευαστές δεν λαμβάνουν σταθερές παραγγελίες από έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας H2, παρά την καταιγίδα «συμφωνιών αγοράς» προειδοποιεί ο ερευνητικός οίκος BloombergNEF

Οι κατασκευαστές ηλεκτρολύσεων υποβαθμίζουν τα σχέδιά τους να επεκτείνουν την παραγωγική τους ικανότητα για πρώτη φορά από το 2021, λόγω των καθυστερήσεων της πολιτικής και της συσσώρευσης έργων πράσινου υδρογόνου που δεν θέλουν να δεσμευτούν σε σταθερές παραγγελίες, προειδοποίησε ο ερευνητικός οίκος BloombergNEF (BNEF).

Η αναμενόμενη ετήσια χωρητικότητα συναρμολόγησης για το 2023 — όπως προσδιορίζεται από τις ανακοινώσεις των κατασκευαστών και τις πηγές της BNEF — μειώθηκε κατά 19% τον Αύγουστο, έναντι του Ιανουαρίου.

Και η πτώση ήταν ακόμη πιο έντονη για το 2024, όπου η σωρευτική ικανότητα στο τέλος του έτους υποβαθμίστηκε τον Αύγουστο κατά 26% σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του Ιανουαρίου.

Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες, ειδικά αυτές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν μειώσει αθόρυβα τις φιλοδοξίες τους για τα επόμενα δύο χρόνια μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η χωρητικότητα συναρμολόγησης στοίβας αναμένεται να φτάσει τα 33,5 GW το 2023, ένα άλμα 145% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με το Electrolyser Market Outlook της BNEF για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, που δημοσιεύθηκε για τους πελάτες της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και προβλήθηκε από το Hydrogen Insight.

Οι κατασκευαστές

Οι κατασκευαστές σχεδιάζουν να συνεχίσουν να αυξάνουν την παραγωγική ικανότητα το 2024 αλλά με βραδύτερο ρυθμό, με τη συνολική ικανότητα κατασκευής ηλεκτρολύτη να αυξάνεται κατά 57% στα 52,6 GW μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ο μεγαλύτερος λόγος για τον οποίο οι κατασκευαστές περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους, λέει η BNEF, είναι ότι αγωνίζονται να εξασφαλίσουν σταθερές παραγγελίες για τους ηλεκτρολύτες τους, παρά το γεγονός ότι υπογράφουν μια σειρά από «εντολές αγοράς», οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν λιγότερο σταθερές από ό,τι αρχικά είχε προταθεί.

Ένα παράδειγμα είναι η πρόσφατη «παραγγελία» της H2 Green Steel των 700 MW αλκαλικών ηλεκτρόλυσης από τη γερμανική Thyssenkrupp Nucera, η οποία αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν μια δεσμευτική «συμφωνία κράτησης», μέσω της οποίας η σουηδική εταιρεία μπορεί αργότερα να δεσμευτεί να αγοράσει.

Η υποκείμενη αιτία είναι οι συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στα έργα πράσινου υδρογόνου, τα οποία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έχουν παρεμποδιστεί από τις καθυστερήσεις της πολιτικής, και στην Κίνα από την καταιγιστική ζήτηση.

Πολλά προγράμματα πράσινου H2 στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν καθυστερήσει να αναλάβουν σταθερές οικονομικές δεσμεύσεις έως ότου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συμφωνήσουν για τις ιδιαιτερότητες των προγραμμάτων επιδοτήσεων — συχνά αντικείμενο μακράς και παρατεταμένης συζήτησης.

Παραγωγή υδρογόνου

Η ΕΕ συμφώνησε τελικά με τους όρους του κατ' εξουσιοδότηση νόμου για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου νωρίτερα αυτό το έτος, ενώ οι ΗΠΑ έχασαν πρόσφατα μια προθεσμία για να επιβεβαιώσουν τους ορισμούς της για τις ανανεώσιμες πηγές H2.

Στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά ηλεκτρολύσεων στον κόσμο, οι προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης να εισαγάγει ένα πρόγραμμα επιδότησης 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την παραγωγή πράσινης παραγωγής υδρογόνου πιθανότατα αμβλύνθηκαν από το γεγονός ότι μόνο οι κρατικοί οργανισμοί ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και ήταν επιλέξιμοι να υποβάλουν αίτηση.

Η έλλειψη ζήτησης πράσινου υδρογόνου στην Κίνα έχει υπονομεύσει περαιτέρω τα έργα ηλεκτρόλυσης στη χώρα - που επιβεβαιώνεται από την εισερχόμενη υπερπροσφορά πράσινου υδρογόνου - η οποία συνέβαλε στη μείωση της ζήτησης ηλεκτρόλυσης κατά 45% το 2023.

Ως αποτέλεσμα, η Κίνα αναμένεται να παράγει μόλις 1,3 GW μηχανών το 2023, τα περισσότερα από τα οποία χωρίζονται σε τέσσερις μάρκες, με τα υπόλοιπα να είναι διαθέσιμα για ανταγωνισμό από περισσότερες από 180 μικρότερες κινεζικές εταιρείες, οι οποίες η BNEF πρότεινε ότι τώρα κινδυνεύουν να αναδιπλωθούν.

Σύμφωνα με την Citigroup οι Κινέζοι παραγωγοί ηλεκτρολύτη μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν ή να κλείσουν την παραγωγή για να αντισταθμίσουν την υπερκατασκευή του εργοστασίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης