Ενέργεια

Έκθεση Eurelectric: Επενδυτικό κενό 7 δισ. ευρώ ετησίως στα δίκτυα διανομής της Ευρώπης

Έκθεση Eurelectric: Επενδυτικό κενό 7 δισ. ευρώ ετησίως στα δίκτυα διανομής της Ευρώπης
Ο προληπτικός σχεδιασμός της επέκτασης του δικτύου είναι πλέον βασικός για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της ΕΕ έως το 2030 και την εξασφάλιση αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας

Σε νέα της έκθεση η Eurelectric τονίζει ότι η ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης εξαρτάται από το πεπαλαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο χρειάζεται αναβάθμιση. Επισημαίνει ότι οι νομοθέτες χρειάζεται να υιοθετήσουν μια προληπτική προσέγγιση για τα μελλοντικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας.

Όπως αναφέρεται, μέχρι το 2030, η Ευρώπη θα έχει περίπου 50 έως 60 εκατομμύρια αντλίες θερμότητας, 65 έως 70 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και περισσότερα από 600 gigawatt πρόσθετης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως προβλέπεται από το REPowerEU. Περίπου το 70% αυτής της χωρητικότητας θα συνδεθεί απευθείας με τα δίκτυα διανομής.

Οι ανεπαρκείς επενδύσεις

Αν και λαμβάνονται μέτρα για την απανθρακοποίηση της Ευρώπης, στα δίκτυα διανομής οι επενδύσεις είναι ανεπαρκείς. «Η προσαρμογή των δικτύων ηλεκτρικής μας ενέργειας στο καθαρό μηδέν θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα τα επόμενα χρόνια, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Χρειάζεται μια νέα νοοτροπία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των νομοθετών» σημειώνει ο Kristian Ruby, Γενικός Γραμματέας της Eurelectric.

Η μετάφραση της σπάνιας χωρητικότητας

Η σπάνια χωρητικότητα μεταφράζεται σε μεγαλύτερη αναμονή για συνδέσεις στο δίκτυο, σε περιοχές με μεγαλύτερη συμφόρηση και υψηλότερο κόστος. Για να αποφευχθεί αυτό, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει και να επεκτείνει την υποδομή δικτύου της για να προσθέσει χωρητικότητα, ενώ προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη χωρητικότητα που ήδη υπάρχει. Ο προληπτικός σχεδιασμός της επέκτασης του δικτύου είναι πλέον βασικός για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης της ΕΕ έως το 2030 και την εξασφάλιση αξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταστεί δυνατή μια τέτοια δράση, είναι η πρόληψη.

Η ανάγκη των επενδύσεων

Οι προβλεπόμενες επενδύσεις θα πρέπει να ενσωματωθούν διαρθρωτικά στη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να γεφυρωθεί το ετήσιο επενδυτικό κενό της ΕΕ των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως φαίνεται στη μελέτη Decarbonisation Speedways της Eurelectric, η ΕΕ επενδύει επί του παρόντος 23 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως σε υποδομές δικτύου.

Πρόκειται για ένα πολύ χαμηλό ποσοστό, αφού οι επενδύσεις σε δίκτυα διανομής θα πρέπει να φτάσουν τουλάχιστον τα 38 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 και έως τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2050. Παράλληλα, χρειάζεται απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για να γίνονται γρηγορότερα οι νέες συνδέσεις.

Οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να βοηθήσουν περαιτέρω στη διαχείριση του δικτύου και να βελτιώσουν τη συνολική σταθερότητα του συστήματος μετατοπίζοντας ή μειώνοντας την κατανάλωσή τους σε ώρες λιγότερο συμφόρησης μέσω συστημάτων απόκρισης από την πλευρά της ζήτησης και τοπικών αγορών ευελιξίας.

Ψηφιακή τεχνολογία

Τέλος, πέρα από την απλή μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία, ο μελλοντικός προγραμματισμός απαιτεί ακριβείς πληροφορίες. Η ενίσχυση της στενότερης συνεργασίας και της διαφανούς ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των διαχειριστών συστημάτων και των παραγόντων της αγοράς, καθώς και των εθνικών αρχών, είναι πρωταρχικής σημασίας. Οι ισχυροί μηχανισμοί κοινής χρήσης δεδομένων μπορούν να επιτρέψουν στους χειριστές συστημάτων να εκτελούν ακριβέστερες προβλέψεις σχετικά με τα νέα πρότυπα παραγωγής και τα αιτήματα χωρητικότητας.

Ωστόσο, η παροχή πρόσβασης στα δεδομένα δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος του απορρήτου των πελατών. Η εφαρμογή σαφών μέτρων απορρήτου και ασφάλειας δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία ευαίσθητων πληροφοριών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των σχετικών παραγόντων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης