Ενέργεια

Chevron: Πυρετός συνομιλιών για να μην προχωρήσει η απεργία - «Δεν θα επηρεαστούν οι τιμές... προς το παρόν»

Chevron: Πυρετός συνομιλιών για να μην προχωρήσει η απεργία - «Δεν θα επηρεαστούν οι τιμές... προς το παρόν»
Τα σενάρια και οι εκτιμήσεις σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν οι απεργίες

Η Chevron και τα συνδικάτα που εκπροσωπούν τους εργαζομένους σε δύο μεγάλες εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αυστραλία πραγματοποιούν συνομιλίες προκειμένου να αποφευχθεί η προγραμματισμένη απεργία.

Όπως μεταδίδει το BBC και είναι γνωστό, οι εργαζόμενοι απαιτούν καλύτερες αμοιβές με τις απεργίες να αντιπροσωπεύουν τη δυσαρέσκειά τους, αν δεν βελτιωθεί η κατάσταση. Τα εργοστάσια Gorgon και Wheatstone του αμερικανικού ενεργειακού γίγαντα στη Δυτική Αυστραλία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 5% της παγκόσμιας χωρητικότητας LNG. Ο βιομηχανικός διαιτητής της Αυστραλίας, η Fair Work Commission, φιλοξενεί συνομιλίες διαμεσολάβησης μεταξύ της Chevron και της Offshore Alliance.

Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο

«Οι απεργίες μικρότερης κλίμακας φαίνεται ότι θα ξεκινήσουν αύριο (7/9) και ενδεχομένως δύσκολα να επηρεάσουν την παγκόσμια προσφορά», δήλωσε στο BBC ο ενεργειακός αναλυτής Saul Kavonic. Ωστόσο, η απειλή για συνεχείς στάσεις από τις 14 Σεπτεμβρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

«Στην απίθανη περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί σε πλήρεις διακοπές, τότε περίπου το 6% της παγκόσμιας προσφοράς θα έβγαινε εκτός σύνδεσης, κάτι που θα μπορούσε να δει τις τιμές να εκτοξευθούν εάν οι απεργίες παραταθούν μέχρι τον χειμώνα» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Tim Harcourt από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής και Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ είπε ότι δεν αναμένει μια παρατεταμένη απεργία, καθώς «οι διαφωνίες στην Αυστραλία δεν διαρκούν πολύ, επειδή η Επιτροπή Δίκαιης Εργασίας έχει σχεδιαστεί για να παρεμβαίνει πολύ νωρίς».

Η σημασία της Αυστραλίας

Δεδομένου ότι η Ρωσία έχει περικόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, γεγονός που οδήγησε τις χώρες να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πολλές χώρες βασίζονται στο LNG για να καλύψουν το κενό. Η Αυστραλία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG στον κόσμο, μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ, και οι προμήθειες της έχουν συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας.

Τέλος, οι τιμές στη χονδρεμπορική έχουν πλέον μειωθεί από τα υψηλά, αλλά αυτή την εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την παράταση των περικοπών της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας στις προμήθειες μέχρι το τέλος του έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης