Φωτοβολταϊκά: Πως διαμορφώνεται το κόστος επένδυσης μετά την μείωση στις τιμές των πάνελ - Πίνακες

Φωτοβολταϊκά: Πως διαμορφώνεται το κόστος επένδυσης μετά την μείωση στις τιμές των πάνελ - Πίνακες

Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία που συνυπολογίζουν τους παράγοντες σε σχέση με τον χρόνο

 

Μικρή είναι η αποκλιμάκωση στο κόστος των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά πάρκα το 2023. Παρότι οι τιμές των πάνελ έχουν πέσει αισθητά, όπως και τα μεταφορικά κόστη από την Κίνα, το συνολικό ύψος της επένδυσης παραμένει υψηλό, αφού έπειτα από τις μεγάλες αυξήσεις του 2022 περιορίστηκε φέτος μόνο κατά 12%. Σε αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και το κόστος δανεισμού, το οποίο ως γνωστόν έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, περισσότερο από 50% σε σύγκριση με το 2021.

Πίνακας.JPG


Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα καλά νέα. Μετά από μια έκρηξη του κόστους των φωτοβολταϊκών την περίοδο 2021-2022, παρατηρείται πλέον μια σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών spot για τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (η μείωση αγγίζει το 30% από την αρχή της χρονιάς). Οι δύο βασικές αιτίες γι’ αυτό είναι πρώτον ότι μειώθηκαν οι τιμές της πρώτης ύλης (πολυπυρίτιο) οι οποίες έφτασαν σε υψηλό δεκαετίας στη διάρκεια του 2022 και, δεύτερον, ότι περιορίστηκαν τα ναύλα για τη μεταφορά τους από την Κίνα, όπου παράγεται η πλειονότητα αυτών των προϊόντων.

Πίνακας2.JPG

Τα ναύλα από την Κίνα προς τα ευρωπαϊκά λιμάνια είχαν σχεδόν πενταπλασιαστεί κατά την περίοδο της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης λόγω των lockdown στη Σαγκάη, αλλά πλέον έχουν πέσει κάτω και από τα παλιά επίπεδα τιμών.
Ωστόσο, παρότι οι τιμές των πάνελ και των μεταφορικών τους έπεσαν, το κόστος για την ανάπτυξη και την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων περιορίστηκε μόνο κατά 12% καθώς παραμένουν υψηλά οι τιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων, των βάσεων στήριξής τους, της διασύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων κλπ.

Αποδόσεις

Παράλληλα, η ελκυστικότητα των επενδύσεων δεν έχει να κάνει μόνο με το αρχικό κόστος της επένδυσης. Εξαρτάται και από το κόστος δανεισμού, το οποίο ως γνωστόν έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα - πάνω από 50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2021. Έτσι, οι αποδόσεις των έργων παραμένουν οριακά ικανοποιητικές. Σε κάθε περίπτωση, από το 2008 έως σήμερα, δηλαδή σε διάστημα μιας δεκαπενταετίας, το κόστος επένδυσης φωτοβολταϊκού σταθμού έχει περιοριστεί κατά 87%.

πίνακας_3.JPG

Σε κάθε περίπτωση, και παρά το υψηλό κόστος επένδυσης, το 2022 η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών εγκατέστησε περισσότερα μεγαβάτ (1.392,5 MW νέων έργων) από κάθε άλλη τεχνολογία, απόρροια του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος, φτάνοντας συνολικά στα 5.526 MW.
Παράλληλα, διπλασιάστηκε, σε σύγκριση με το 2021 και η αγορά των συστημάτων αυτοκατανάλωσης. Μάλιστα, πέρυσι, τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 85% της νέας εγκατεστημένης ισχύος από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Συνολικά το 2022, επενδύθηκαν στην Ελλάδα 1,08 δισ. ευρώ σε νέα έργα φωτοβολταϊκών, δημιουργώντας 14.650 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Η Ελλάδα το 2022 ήταν τρίτη στην Ευρώπη, μετά το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, όσον αφορά στο ποσοστό της εγχώριας ηλεκτροπαραγωγής που παράγεται από φωτοβολταϊκά, με ποσοστό τριπλάσιο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης